Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ford v Evropě zruší tisíce pracovních míst, chce tím omezit ztrátovou výrobu

Ekonomika

  13:42
FRANKFURT - Americká automobilka Ford hodlá v Evropě zrušit tisíce pracovních míst, opustit nerentabilní trhy a zastavit ztrátovou výrobu. Vyplývá to z čtvrtečního oznámení firmy. Jejím cílem je v regionu dosáhnout šestiprocentní provozní marže.

Logo automobilky Ford. foto: AP

Na evropském kontinentu Ford zaměstnává 53 000 osob v Británii, Německu, Francii, Turecku, Španělsku, Rusku, Rumunsku a Belgii. Automobilka chce odejít ze segmentu velkoprostorových vozů, v srpnu zastavit výrobu automatických převodovek v Bordeaux, zrevidovat činnost v Rusku a spojit ředitelství Ford U.K. a Ford Credit.

Ford chystá alianci s Volkswagenem. Spolupracovat by mohly na elektromobilech

„Podnikáme rozhodné kroky k transformaci podnikání společnosti Ford v Evropě,“ řekl Steven Armstrong, viceprezident skupiny pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Bližší údaje o snižování pracovních sil Armstrong odmítl s ohledem na probíhající jednání s odbory sdělit, řekl jen, že půjde do „tisíců“.

Za třetí čtvrtletí Ford Europe vykázal ztrátu před úroky a zdaněním (EBIT) 245 milionů eur (téměř 6,3 miliardy korun), což odpovídá záporné marži EBIT ve výši 3,3 procenta.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...