Czech Downtown Series zná své termíny

Autor: Vítězslav Stránský, vydáno: 10.1.2019

Oblíbený kolotoč sjezdů po českých městech pokračuje i v roce s devítkou na konci. Letošní sezona bude ne REVO, ale spíše EVOluční. Města zůstávají, mění se pouze některé termíny. I přesto se vyznavači městských sjezdů mohou těšit na spousty novinek.

„Nový“ formát

Spíše evolučním procesem projde samotný formát na každém závodu Czech Downtown Series (CDS). První kvalifikační kolo se pojede postaru podle kategorií a vzestupně dle čísel od jedničky. Ve druhém se již startovní pole seřadí podle časů a pojede se rovnou finále. Pouze druhá jízda se tedy počítá. „Abychom však nepřišli o tradiční grandiózní gradaci a aplaus těm nejrychlejším, TOP 30 mužů v kategorii Open pojede svou druhou jízdu až po odjetí Freestyle MTB contestu v tzv. superfinále,“ představuje první novinku Vlasta Ševr, hlavní pořadatel Svatohorského downtownu v Příbrami.

Superfinále bude pouze prestižní. Jedinou výhodou je delší odpočinek pro jezdce, kteří se do něj dostanou. „Samozřejmě, když někomu spadne v kvaldě řetěz, může klidně z posledního místa finálové startovky zajet nejrychlejší čas, a porazit tak všechny superfinalisty. Tohle se mi skoro podařilo doma v Dačicích, že jo,“ vysvětluje Alexandr „Demo“ Sidor.

CDS kráčí i nadále směrem co nejpestřejšího programu pro diváky. Když jich je požehnaně, vytvářejí skvělou atmosféru. V této souvislosti je tak další novinka nasnadě. Na každém závodě bude samostatná zóna, kde se odjede Freestyle MTB contest. Diváci se tak mohou těšit na dva eventy během jednoho dne.

„Loni jsme si spolupráci s Teodorem Kováčem vyzkoušeli v Ústí a Praze. Firma Specialized, za kterou Teo jezdí, projevila o tuto část programu zájem a momentálně jednáme o rozšíření i na další města. Nejlepší čeští rideři budou moci nově trénovat na svém skoku v průběhu celého dne. Samotný Contest se odjede před superfinále sjezdu“, přiblížil další novinku další z organizátorů Vítězslav „Stráňa“ Stránský.

Změny se budou týkat i kategorií. „Loni jsme poprvé otevřeli kategorii Junioři. Letos potěšíme i borce z opačného věkového spektra. Ti, kdo sjíždí už třicáté gumy, mohou se přihlásit do kategorie Masters. Naopak samostatnou kategorii Ženy budeme otevírat až při účasti minimálně 4 závodnic. Pokud se nesejdou, pak vyhlašujeme nejrychlejší ženu daného závodu,“ vysvětluje Štěpán „Čerw“ Červený.

UL-LET

Úvod sezony obstará devátý ročník UL-LETu v Ústí nad Labem, a to 17–18.května. Opět dva dny akce, opět noční dual slalom a opět Whip contest. „Letos se chceme zaměřit na větší atraktivitu tratě, doplnit další překážky a dostat do centra více diváků,“ přibližuje Stráňa

Svatohorský Downtown

Tři týdny poté se pozornost zaměří na Příbram, kde se sejdeme tentokrát o týden déle, 8.června. „Těšíme se na 3.díl SVDT. Víme, že když se i potřetí závod povede, tak to už není náhoda a akce má koule, takže pro nás výzva. Letos se navíc pojede v Příbrami MČR. Punc mistráku je závazkem a my očekávání splníme,“ představuje Vlasta s odhodláním.

Downtown Rakovník

Už po jedenácté se 20.července roztočí hvězdná kola na legendární akci Downtown Rakovník. Čerw pomalu předává plody své práce mladším a přesouvá se do pozice mentora. Všichni se těšíme, jak bude dohlížet na hladký průběh akce v jeho plném race módu. „Po dlouhé době se nekryjeme s nejlepším sjezdovým závodem v ČR – EP na Špičáku. Pevně doufám, že se v Rakovníku můžeme těšit na zajímavé tváře,“ dodává duchovní otec akce.

PRULET – DOWNTOWN PRAHA

Kdo zásadně mění termín je PRULET – DOWNTOWN PRAHA, který se odjede už 24.srpna. Po loňské premiéře závodu v parku Riegrovy sady se letos můžeme těšit na jeho původně plánovanou podobu, trať bude pokračovat ještě blíže do centra Prahy s cílem nedaleko Muzea. Další novinkou je mezinárodní status závodu. „PRULET je součástí nového evropského seriálu European Downtown Cup. Bližší info o tomto projektu se zveřejní brzy,“ přiblížil co se chystá Stráňa.

Downtown Dačice

Poslední zastávkou Czech Downtown Series obstarají 14. září v Dačicích. Po loňské velkoparádě s přelidněným náměstím a průjezdem Městského úřadu si Demo chystá další laskominy. „I když je trať z celé Série nejkratší, pokaždý se jí povedlo změnit. Čtvrtý ročník nebude výjimkou. Už teď mám vymyšlenou novou trasu a stejně tak, jako byl loňský průskok autem, i letos přichystám překážku, kterou jinde nezažijete! Velké překvapení chystáme i po odjetí závodu, ale o tom zase až jindy,“ prorokuje Saša. Bude to další svatba na downtownu, a nebo snad něco ještě více plamatého? A co na to Jan Tleskač?

Termínovka Czech Downtown Series přehledně

17–18.5. – UL-LET – Ústí nad Labem
8.6. – Svatohorský Downtown – Příbram – MČR
20.7. – Downtown Rakovník
24.8. – PRULET – DOWNTOWN PRAHA
14.9. – Downtown Dačice

Důležité informace o jednotlivých závodech se budou sbíhat na oficiálním webu www.czechdt.cz. Sledovat se vyplatí i FB stránky Czech Downtown Series. Právě zde budou probíhat všechny registrace do jednotlivých závodů. Ambassadorem CDS zůstává Marek Petelík, který ladí formu na Zélandu a opět se můžete těšit na jeho after race vlogy.

Trénujte přátelé! Vidíme se v květnu v Ústí!



Foto: Michal Červený, Aleš Kocner, Petr Růžek, Ondřej Dohnal, Ivana Brtníková, Vladimír Holan

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel anonym 11.1.2019 v 9:16

    Škoda, že se to celé kryje s EN sérií :-( ale chápu, že těch akcí je prostě moc...

  • profilová fotka Demo 11.1.2019 v 22:08

    jo, to už teď prostě nevymyslíš. A bude jenom hůř.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí