Diadém Hanuše Lamra obohatí sbírky Národního muzea. K vidění je do 26. ledna na výstavě 2 x 100

Mezi dvěma sty nejvýznamnějšími a nejzajímavějšími sbírkovými předměty na výstavě 2 x 100 ve znovuotevřené historické budově Národního muzea se nachází také jediné dílo od současného autora – diadém Sbírka designéra a šperkaře Hanuše Lamra. Umělec jej vytvořil speciálně pro tuto příležitost a vzdává tak hold 200letému výročí založení jedné z našich nejvýznamnějších kulturních institucí a zároveň 100 letům republiky. Po skončení výstavy se diadém stane součástí sbírek Národního muzea.

„Diadémem jsem chtěl vzdát poctu Národnímu muzeu a jeho uměleckým a přírodovědným sbírkám. V dětství jsem historickou budovu pravidelně navštěvoval a sám jsem vášnivým sběratelem přírodnin i výtvorů lidských rukou,“ říká Hanuš Lamr a dodává, že práce pro tuto instituci pro něj znamená velkou čest i odpovědnost.

Podklad kompozice diadému tvoří pás stříbrného plechu, snoubí se zde úlomky či úponky rostlin s krystaly kamenů v surovém stavu. Uplatnění zde nalezly kousky, k nimž má Hanuš osobní vztah a které jsou ukázkou z jeho sbírky – například krystal záhnědy z Vysočiny, český granát, či úlomek rozchodníku z předzahrádky jedné strašnické dámy.

K prostému tvaru diadému inspiroval Hanuše i jeden z nejtajemnějších středověkých nálezů u nás, stříbrná románská čelenka z 12. století, objevená při zemních pracích v Českých Budějovicích. „Čelenka je příkladem skvělého řemeslného zpracování kombinací ražení a tepání. Reliéfy znázorňují trůnící panovníky a ozbrojené bojovníky v arkádách. I tento skvost můžete na výstavě zhlédnout a porovnat ho s jeho novodobým pendantem,“ doplňuje Míra Burianová, autorka výstavy 2 x 100 a kurátorka sbírky novodobé módy Národního muzea.

U příležitosti 100. výročí založení Československé republiky vytvořil Hanuš Lamr i speciální šperk s názvem Srdce republiky z kolekce Sacré Coeur. Motiv srdcovky je zde umocněn symbolickým využitím barev národní vlajky. Stříbrné srdce znázorňuje bílou, náhrdelník z lapisu lazuli modrou a korálová kapka červenou barvu. Z důvodu ochrany korálových útesů zde byl využit tzv. rekonstruovaný korál. Inspiraci Lamr opět nalézá v národním stylu i tvorbě Dušana Jurkoviče. Šperk charakterizují čisté barevné tóny, symetrie i záměrná jednoduchost symbolů.

INFORMACE K VÝSTAVĚ 2 x 100

Historická budova Národního muzea, Praha

Do 26. 1. 2019

Hlavní autorka: Mira Burianová

Kurátorka: Eva Dittertová

Spoluautorky: Lucie Kodišová, Jiřina Dašková

Výstava 2 × 100 představuje výběr toho nejvýznamnějšího a nejzajímavějšího ze sbírkových předmětů, které po 200 let uchovává Národní muzeum. Návštěvníci zde najdou předměty dosud veřejnosti neznámé, nevystavené či nově restaurované, a to v překvapivém a novém kontextu, odrážejícím rozmanitost exponátů – historických, přírodovědných a uměleckých z Čech i celého světa. Právě skrze předměty je pak možné sledovat fascinující příběh Národního muzea od okamžiku založení po současnost.

HANUŠ LAMR

Designér a tvůrce osobitých šperků Hanuš Lamr (1976) je absolventem Ateliéru sochařství kovu a šperku pod vedením V. K. Nováka na pražské VŠUP. Absolvoval profesní stáže v Izraeli a v Německu, v současnosti žije a tvoří v Praze. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha sbírkách soukromých sběratelů i kulturních institucí, např. v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. V roce 2011 byl osloven Ministerstvem zahraničních věcí ČR a vytvořil speciální brož pro Madeleine Albright. V roce 2014 představil Lamr svou práci na prestižním veletrhu luxusních šperků a hodinářství Inhorgenta v Mnichově.

Jeho celoživotní inspirací je příroda, pro svou práci nejčastěji volí stříbro, zlato, drahé kameny a také syntetickou pryskyřici s práškovými pigmenty. Rád tyto materiály používá neomezeně, experimentuje s nimi a vzájemně je propojuje. To je velmi dobře vidět v jeho kolekcích jako Crassulaceae, Fructus, Pisum, Coniferum, Folklor nebo aktuální Sacré Coeur.

http://www.hanuslamr.com

Kontakt:

Mariana Pohlová

PR & média

E-mail: pohlova@m-communication.cz

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010421370111

Instagram: marianapohlova

LinkedIn: cz.linkedin.com/pub/mariana-pohlová/2b/b43/554/

Twitter: https://twitter.com/MPohlova

Klíčová slova ČR-móda-trendy-styl-kultura

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.