Polovina Čechů trpí nemocí, o které neví! Vyšetření není jednoduché!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. ledna 2019 18:42

Žijete v domnění, že trpíte alergií na některý druh potravin? Možná žijete v omylu. Nová studie amerických lékařů prokázala, že 50 % takzvaných alergiků má ve skutečnosti příznaky intolerance jídla. Nutné imunologické vyšetření přijde české pacienty na tisíce korun. Lidí, kteří přitom trpí intolerancí na některou z potravin, je v Česku podle odhadů téměř polovina.

Nejnovější americká studie prokázala, že polovina dospělých, kteří se domnívají, že mají alergii na některou z potravin, jí netrpí. Podle vědců zažívají naopak příznaky intolerance jídla, což je pro ně v zásadě dobrá zpráva, protože tento problém není ani zdaleka tak nebezpečný.

Potravinová intolerance se týká trávicího procesu. Objevuje se ve chvíli, kdy má tělo problém strávit vybranou potravinu a může způsobit plynatost, bolest břicha nebo průjem. Většinou tedy nejde o život ohrožující stav, ačkoliv i intolerance dokáže váš každodenní život výrazně narušit.

Její příčiny mohou být různorodé, často jde o různé chronické potíže, jako je syndrom dráždivého tračníku, který je často způsoben stresem. Jiní lidé jsou zase citliví na potravinářské přídatné látky (regulátory, emulgátory, stabilizátory apod.). Někdy stačí i nedostatek některého z enzymů potřebných ke trávení.

Například lidé trpící intolerancí laktózy mají deficit laktázy, která katalyzuje štěpení mléčného cukru na jednotlivé sacharidy. Přesto mohou malé množství potravin obsahujících laktózu pozřít, aniž by si tím způsobili závažné zdravotní problémy.

Naopak alergie vás může klidně připravit i o život, stačí k tomu doslova mikroskopické částečky potraviny. Některé potravinové alergeny se navíc šíří vzduchem, tím pádem mohou alergickou reakci vyvolat pouhým vdechnutím.

Při pozření potraviny, na kterou má tělo alergii, dochází k přehnané reakci imunitního systému, tzv. anafylaktickému šoku. Ten se projevuje dýchacími obtížemi, sípáním a brněním končetin. V takovém případě je potřeba okamžité podání injekce epinefrinu.

Intolerance a alergie se mohou projevovat některými stejnými gastrointestinálními symptomy. Pokud však máte podezření na alergii, doporučuje se podstoupit návštěvu lékaře co možná nejdřív. Doktor je schopen ji diagnostikovat z kožních nebo krevních testů. To samé platí i pro případ možné intolerance některé z potravin.

Mnoho lidí se proto mylně domnívá, že jde o alergii na některou z potravin, přičemž ve skutečnosti neví, že jde o intoleranci. Podle odhadů zdravotníků trpí intolerancí některé z běžných potravin 45 % obyvatel České republiky a imunologické vyšetření na intoleranci provádí řada nemocničních zařízení u nás, tento druh péče ale není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. 

Například imunologická laboratoř pražské Thomayerovy nemocnice provádí tři různá vyšetření podle počtu potravin. Test na 100 druhů přijde pacienta na téměř 8000 korun, za další stovku potravin si připlatí další tři tisíce. Nejdražší test na více než 270 potravin stojí 13 600 korun. „Vegetariánská“ verze vyšetření vyjde na pouhých 6 tisíc a týká se 90 druhů jídla.

Témata: Lidé nemoci Potraviny