Michal Tučný: Bohém v lacláčích, který je dodnes králem české country!

Michal Tučný: Bohém v lacláčích, který je dodnes králem české country!

Legenda české country by dnes oslavila dvaasedmdesáté narozeniny. Je to ale už třiadvacet let, co odešel do pěveckého nebe. Nebylo mu ani padesát, když zemřel na rakovinu jater. Jeho hity ale pořád zpívají nejen amatéři, ale i profíci, kteří mu tím vzdávají hold. Například kapela Jelen, která loňské turné hrála na jeho počest. Jaký byl jeho život, proč mu nesloužilo zdraví a co miloval nejvíc?

Vyučil se prodavačem

Kdo by neznal takové hity jako Poslední kovboj, Báječná ženská nebo Všichni jsou už v Mexiku? Neexistuje snad nikdo, kdo by aspoň jednu z těchto pecek neznal. Jejich autor se narodil 11. ledna 1947 v Praze a už jako malý kluk se zajímal o muziku. Chodil do lidušky, kde se učil hrát na kytaru a na klavír a zpíval taky ve sboru. O konzervatoři ale neuvažoval, vyučil se prodavačem. Kromě toho dělal skladníka, pošťáka a prodával vánoční kapry. Přitom ovšem pořád zpíval.

Pokračování 2 / 4

Country probudilo lásku k alkoholu

Zpěv byla jeho velká láska a ze všeho nejvíc pak country, které podlehl. Tuhle lásku v něm prý prohloubila zpěvačka Eva Olmerová, s níž údajně prožil bouřlivý románek. Kromě lásky ke country v něm ale probudila taky lásku k alkoholu.

Už v roce 1967 vystupoval jako host kapely Rangers a byl obrovským překvapením. Začal hrát se skupinou Greenhorns, od roku 1974 s kapelou Fešáci a od osmdesátých let pak s vlastní skupinou Tučňáci. Tu založil Tučný spolu se Zdeňkem Rytířem a díky tomuto spojení vznikla řada nesmrtelných hitů. Kromě Rytíře psal texty k písničkám taky Jiří Zmožek, Michal Horáček nebo Miroslav Černý.

Pokračování 3 / 4

Nedodržoval pokyny lékařů

Od roku 1982 spolupracoval s americkou country zpěvačkou Rattlesnake Annie a natočili spolu dokonce album. Už tenkrát ale nebyl dvakrát zdravý. Ostatně, zdravý nebyl vlastně nikdy. Už jako malý prodělal těžkou žloutenku, která mu poškodila játra. Měl proto zakázaný alkohol a taky si měl hlídat jídelníček, ale moc to nedodržoval. Miloval totiž zábavu, takže nařízení velmi rád porušoval.

V roce 1975 mu prasklo tlusté střevo a prodělal závažnou operaci, která ho zbavila dalších sil. Jeho dcera Míša, kterou měl zpěvák s herečkou Martou Novotnou, v mnoha rozhovorech vzpomíná, že měl břicho samou jizvu a že kvůli tomu začal nosit lacláče. Ty se ostatně později staly jeho poznávacím znamením a patřily k němu. V ničem jiném si ho nikdo neuměl ani představit.

Pokračování 4 / 4

Podstoupil spoustu zákroků

Bolesti ho sužovaly neustále, přesto hrál a zpíval pro radost. Kolikrát byl v nemocnici, se snad nedá ani spočítat, ani počet zákroků, které musel podstoupit. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let už ale nebyl zcela fit, takže musel často odvolat vystoupení nebo nahrávání.

Jeho zdravotní stav se zhoršoval, výrazně zhubl a nakonec v březnu 1995 zemřel na rakovinu jater. Poslední hodiny strávil na milované chalupě v Hošticích v jižních Čechách.

Doporučujeme

Články odjinud