Menu Zavřít

Veterán věří bitcoinu: devadesátiletý miliardář investuje do platformy Bakkt

11. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Třiadvacátý nejbohatší muž planety Li Ka-shing z Hongkongu podporuje platformu Bakkt, která má rozšířit obchodování s kryptoměnami. Vlastní ji americká společnost Intercontinental exchange (ICE), která na světě provozuje řadu burz, mimo jiné také newyorskou NYSE. Na vývoji Bakkt se podílí i Microsoft a řetězec Starbucks. Platforma by měla k obchodování s kryptoměnami přilákat ve velké míře drobné investory.

Devadesátiletý Li Ka-shing disponuje majetkem před 30 miliard dolarů (666 miliard korun). Naposledy zaujal investicí do platformy Bakkt přes svůj fond rizikového kapitálu Horizon Ventures. Firma Bakkt oznámila, že v rámci tohoto investičního kola získala částku 182 milionů dolarů (4 miliardy korun).

Investoři do kryptoměn nyní pozorně sledují jakékoliv zprávy o tom, že by mohl americký regulátor povolit obchody s digitálními měnami. V případě obchodní platformy Bakkt je důležitý vlastník - Intercontinental exchange (ICE), jenž provozuje i newyorskou burzu cenných papírů NYSE. Pokud by kryptoburza Bakkt získala povolení od Komise pro cenné papíry (SEC) k obchodům s virtuálními měnami, ceny bitcoinu i dalších měn by pravděpodobně začaly rychle růst.

Bakkt spolupracuje i s počítačovou firmou Microsoft, jež by měla službu s kontrakty futures s bitcoinem rozšířit mezi drobné retailové obchodníky, napsal časopis Forbes. Drobní investoři by měli mít možnost nakupovat a prodávat kryptoměny přes cloudové služby Microsoftu. Na projektu se podílí i řetězec kaváren Starbucks, který má umožnit zákazníkům převádět bitcoin a další kryptoměny na dolary a nakupovat jejich zboží.

Li Ka-shing sektoru s digitálními měnami věří dlouhodobě. Už v roce 2013 investoval do virtuální peněženky BitPay, o tři roky později do firmy Blockstream, která poskytuje využívání technologie blockchain.

Bitcoin nad zlato

Bratři Cameron a Tyler Winklevossové, kteří založili obchodní platformu s kryptoměnami Gemini, tvrdí, že by americký regulátor měl během tohoto roku povolit obchodování fondů ETF (na burze obchodované fondy) s bitcoinem.

CONTENT24

To umožní nakupovat podílové listy tohoto fondu. Věří, že měna bitcoin bude mít v dlouhodobém horizontu větší tržní kapitalizaci než má trh se zlatem, to znamená více než 7 bilionů dolarů (155 bilionů korun). Nyní má bitcoin tržní kapitalizaci 66 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Blockchain v praxi. Komoditní platforma Komgo chystá ostrý provoz

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

Bitcoinový detektiv Aleš Janda: Banky ani státy nemohou mít vlastní kryptoměny

Blockchain jako záruka. Rwanda chce technologií hlídat těžbu vzácného tantalu

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Na Maltě má vzniknout banka, která bude podporovat kryptoměny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).