Hlavní navigace

První komerčně dostupný kvantový počítač, paměťovka s 1 TB, Huawei má nejrychlejší ARM

11. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nové notebooky a grafiky z CESu. 16TB klasický HDD. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

IBM představila první komerčně dostupný kvantový počítač. Jmenuje se IBM Q System One a pracuje s 20 qubity. Big Blue jeho vydání označuje za první krok, který by kvantové stroje měl pomoci dostat z prostředí laboratoří do reálného světa. Spolu s tím byla oznámená také IBM Q Network, která má sdružovat aktivity kolem kvantových počítačů.

Lexar představil první SDXC paměťovou kartu s kapacitou 1 TB. Zvládá čtení až 95 MB/s a zápis až 70 MB/s. Cena je lidových 500 dolarů.

Toshiba zase ukázala HDD disk s kapacitou 16 TB. MG08 má standardních 3,5“, 7200 otáček a zvolit si lze mezi SATA a SAS. Disk se má na trh dostat někdy v prvním kvartálu tohoto roku, cena zatím nebyla oznámena.

Dell na CESu představil novou iteraci populárního notebooku XPS 13. Hlavní novinkou je to, že už není webová kamera dole v rohu, ale tradičně nahoře uprostřed. Ceny startují na 899 dolarech za model s Core i3 (osmá generace), 4 GB RAM, 128GB SSD a 13,3" bezrámečkovým Full HD displejem. U dražších variant lze pořídit i 4K displej a až 16 GB RAM a 2 TB SDD.

Huawei zase na CESu ukázalo nový MateBook 13. Jde o konkurenci pro MacBook Air, která přichází ve dvou verzích. Slabší má Core i5 (osmá generace), 256GB SSD a integrovanou grafiku, lepší pak Core i7, 512GB SSD a Nvidia MX150. Oba modely mají 8 GB RAM. Ceny jsou 999 a 1290 dolarů.

CES ukázal i nové verze Lenovo ThinkPad X1 Carbon a ThinkPad X1 Yoga. Carbon má 14" displej, až 16 GB RAM a 2TB SSD a vybrat si lze z Full HD a 4K HDR. Ceny startují na 1709 dolarech. Podobné konfigurace lze nasadit i u Yogy, kde se začíná na 1929 dolarech.

AMD představilo první 7nm herní GPU nazvané Radeon VII. Ten je postavený na Vega 20, má 16 GB paměti a propustnost až 1 TB/s. Prodeje startují sedmého února, cena je 699 dolarů.

Novinky na CESu chrlila i Nvidia. Na trh míří GeForce RTX 2060, která nabídne podporu ray tracingu. Cena je stanovená na 349 dolarů. Karty od Nvidia také konečně budou podporovat FreeSync. Oznámeny byly rovněž verze GPU GeForce RTX 2080, 2070 a 2060 pro notebooky. 

Huawei představilo nový serverový čip Kunpeng 920. Jde o doposud nejvýkonnější čip postavený na ARMu. Je vyráběný pomocí 7nm technologie, má 64 jader na frekvenci 2,6 GHz, PCIe 4.0, dva 100G RoCE porty a osm kanálů pro DDR4. Cena zatím není známá. Huawei také představilo serverovou řadu běžící právě na ARMu. Jde o modely TaiShan 2280, 5280/5290 a X6000. Huawei své první serverové procesory Ascend představilo už na podzim. Prodávat je nechce, ale hodlá je nasazovat jako součást svých technologií.

Aplikace WeChat od čínského obra Tencent dosáhla na metu miliardy aktivních uživatelů denně. Denně se na WeChatu pošle 45 miliard zpráv a uskuteční 410 milionů audio- a videohovorů. Hlavní trh pro WeChat je v Číně, populární je ale také v jihovýchodní Asii. Nejde pouze o chatovací aplikaci, kombinuje v sobě řadu funkcí. Populární je zejména mobilní placení WeChat Pay.

Amazon Web Services spouští Amazon DocumentDB, tedy managed document databázi. Má plnou podporu MongoDB (od verze 3.6), takže jde využívat existující kódy, ovladače a další nástroje.

Investice do startupů v Evropě v roce 2018
Autor: PitchBook

Investice do startupů v Evropě v roce 2018

Čínské Baidu jako open source uvolňuje svoji platformu pro edge computing nazvanou OpenEdge. Vše potřebné je k dispozici na GitHubu.

Investice do britských startupů v roce 2018 poklesly o zhruba 20 procentukazuje studie PitchBook. Na vině je zřejmě brexit. Londýn ale nadále vévodí objemu startupových investic v Evropě. Loni si tamní firmy přišly na 1,8 miliardy liber, zatímco druhý Berlín je na necelých 940 milionech liber. Paříž je téměř na 800 milionech liber. Čtvrtý Stockholm už je s 220 miliony výrazně níže. Praha se do TOP 10 nevešla.

Reuters přichází s informací, že se aktivity investorů z Číny v Silicon Valley v podstatě zastavily. Nenahrávají tomu překážky, které vůči Číně klade administrativa Donalda Trumpa. Wall Street Journal zase píše, že Huawei není schopné exportovat technologie vyvinuté ve své pobočce v Silicon Valley domů do Číny. Americká vláda zřejmě podniku neprodlouží exportní licenci. V pobočce Huawei v Santa Clara pracuje asi 700 lidí.

DXC Technology za dvě miliardy dolarů kupuje firmu Luxoft. Jde o původem ruské softwarové vývojáře, kteří ovšem sídlí ve Švýcarsku. Luxoft v posledních 12 měsících vygeneroval tržby ve výši 911 milionů dolarů. DXC vznikla vyčleněním sekce Enterprise Services z Hewlett Packard Enterprise a spojením s podnikem Computer Sciences (CSC). V Česku zaměstnává přes tisíc lidí.

Čínská Alibaba za 103 milionů dolarů kupuje německý startup Data Artisans. Ten vyvíjí platformu nazvanou dA, která využívá Apache Flink. Mezi zákazníky jsou Netflix, Uber, ING i přímo Alibaba. Ta nyní uvádí, že open source Flink hodlá nadále výrazně podporovat.

BRAND24

Na nákupech byl i Amazon, který získal CloudEndurepodle TechCrunche za 200 milionů dolarů. CloudEndure nabízí Disaster Recovery pro cloudové prostředí. Vedle AWS pracuje i s Azure a Google Cloudem a prozatím není jasné, zda Amazon jejich podporu zachová. Do CloudEndure dříve investoval Dell a AWS jeho funkce nabízela i před akvizicí.

Akamai získává firmu Janrain. Ta dělá nástroje pro customer identity a access management (CIAM). Provozuje také Identity Cloud. Akamai chce Janrain zapojit do svého Bot Managera.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).