Ministerstvo obrany ocenilo zlínskou úřednici za péči o válečné hroby

ZLÍN - Za vzornou péči o válečné hroby převzala Michaela Doleželová z Odboru kultury a památkové péče zlínské radnice plaketu Ministerstva obrany České republiky. Byla tak oceněna za dlouhodobou iniciativu v této oblasti, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Plakety si velmi vážím. Zavazuje mě tuto práci vykonávat ještě svědomitěji než doposud. Chápu ji jako poděkování nejen mně, ale také městu Zlínu, které má snahu válečné hroby na svém území obnovovat,“ svěřila se Michaela Doleželová. „Plaketa je ve správných rukách. Michaela Doleželová se o válečné hroby stará velmi příkladně, nad rámec svých běžných povinností. Zaslouží si za to velký dík,“ prohlásil náměstek primátora Miroslav Adámek, do jehož kompetencí péče o válečné hroby patří.

Zlínu se podařilo v poslední době rekonstruovat například Památník obětem 2. světové války v parku Komenského v centru Zlína, který je zároveň válečným hrobem, v němž jsou pochováni vojáci a partyzáni, kteří zemřeli při osvobození města v květnu roku 1945. V minulém roce úspěšně začaly opravy i menších válečných hrobů, které se nacházejí ve zlínských částech Příluky, Štípa, Kostelec, Salaš a Malenovice. Celkově vyšly tyto obnovy na necelých 230 tisíc korun. V letošním roce přijdou na řadu kříž obětem I. světové války na hřbitově v Loukách, hroby parašutisty a sovětského vojáka na Lesním hřbitově, kříž obětem I. světové války na hřbitově v Mladcové a Památník Václava Chada. Celkem město na tyto obnovy vydá částku asi 200 tisíc korun.

V péči o válečné hroby město Zlín úzce spolupracuje jak se Zlínským krajem, tak s Ministerstvem obrany České republiky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x