Církev se dnes rozloučí s prof. Balabánem

Církev se dnes rozloučí s prof. Balabánem
11. ledna 2019 Události Autor: Pavel Chaloupka

V evangelickém kostele v Přelouči se dnes od 14 hodin rodina a církev naposledy rozloučí s jedním z nejvýznamnějších českých křesťanských teologů, evangelickým farářem, básníkem a chartistou, profesorem University Karlovy Milanem Balabánem.

Dlouholetý profesor Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy byl členem starozákonní překladatelské skupiny připravující český ekumenický překlad Bible. Po zbavení státního souhlasu k výkonu duchovenské služby v 70. letech pořádal ilegální vzdělávací programy, založil starozákonní seminář. Jako signatář Charty 77 se spolu s Milanem Machovcem, Egonem Bondym, Radimem Paloušem a jinými významnými postavami disentu účastnil dalších podzemních seminářů. Jak dosvědčuje teolog Pavel Hošek: „Celý život se zabýval hebrejským myšlením a noetikou víry. Jako básník zkoumal noetickou validitu básní českých i zahraničních. Studenti i kolegové z Evangelické teologické fakulty jej znají jako laskavého a vtipného pedagoga, moudrého přítele, originálního myslitele a velkého básníka.“

V roce 2002 obdržel profesor Milan Balabán od prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy a o jedenáct let později získal od ministra obrany Vlastimila Picka osvědčení o třetím odboji. Zemřel v pátek 4. ledna ve věku 89 let.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony