O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Toshiba představila magnetický pevný disk s kapacitou 16 TB

Magnetický pevný disk s kapacitou 16 TB představila společnost Toshiba. 3,5palcový model MG08 je osazen devíti plotnami a pro čtení a zápis dat využívá standardní technologie. Reprezentuje druhou generaci disků Enterprise Capacity, u nichž výrobce snižuje tření pomocí plnění heliem. Aktuálně si model MG08 nárokuje pozici největšího komerčně dostupného pevného disku na trhu.

Společnost Toshiba nový pevný disk marketingově popisuje jako velmi univerzální zařízení, jež podporuje běžně rozšířené standardy, operační systémy a bude vyhovovat široké řadě aplikačních nasazení. Své souputníky v segmentu, jež dosahují kapacit 12 a 14 terabajtů, novinka objemem úložného prostoru překonává o 33, resp. 14 procent. Porovnání se týká starších disků společnosti Toshiba i současné nabídky konkurence, konkrétně firem Seagate a Western Digital.

Model MG08 pracuje s devíti plotnami, přičemž každá zvládne uložit 1,7 TB dat. Vyvinula je japonská společnost Showa Denko K.K. Čtecí a záznamové hlavy, jichž je v disku 18, pocházejí s dílny firmy TDK. Na trhu se 16terabajtový model objeví ve dvou variantách komunikačních, resp. přípojných rozhraní. Jedna nabídne standard SATA 3.3 (6 Gb/s), druhá SAS 3 (12 Gb/s).

Přenosům dat asistují vyrovnávací paměť o kapacitě 512 MB a technologie Toshiba Persistent Write Cache, která chrání obsah modulu při výpadcích elektrického napájení. Plotny dosahují rychlosti 7200 otáček za minutu. Pohybují se v prostoru zaplněném heliem, pro jehož udržení výrobce využívá laserové svařování pouzdra. Disky podporují technologie 512e a 4Kn Advanced Format Sector Technology, které ošetřují logickou délku datového bloku. Hodnota MTTF – Middle Time To Failure činí 2,5 milionu hodin při roční zátěži 550 TB.

Uplatnění najde nový disk především v datových centrech poskytovatelů cloudových služeb, ale díky svému konvenčnímu pojetí se neomezuje pouze na ně. Nasadit jej lze také v oblasti zálohování a archivace dat nebo v úlohách, jež operují s obrovskými objemy informací.

Na trhu se modely MG08 objeví ještě v lednu 2019.

 

 

 

 


(11. 1. 2019 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(6661)