CDR.cz - Vybráno z IT

Japonsko plánuje trestat dvouletým vězením komiksové manga piráty

Nad piráty, kteří stahovali v Japonsku z internetu pirátské kopie manga komiksů se stahují mračna. Už letos by tato činnost mohla být v Zemi vycházejícího Slunce kriminalizována, a tito piráti mohou skončit ve vězení.

V mnoha zemích je nahrávání a následné sdílení autorsky chráněných děl bez souhlasu vlastníka díla nelegální. To se týká uploaderů, kteří takováto díla nahrávají na share servery nebo např. i uživatelů sítě BitTorrent, kteří takový obsah stahují a zároveň i distribuují dalším uživatelům připojeným v síti.

Samotné stahování např. audiovizuálních děl, jako jsou filmy nebo hudba je v řadě zemí v tzv. šedé zóně, kdy je tiše tolerováno. Uživatel, nazývejme ho pirát si stáhne z neautorizovaného zdroje pro osobní účely film nebo písničku a tu dále pro nekomerční účely využívá, případně je toto do určité míry kompenzováno autorskými poplatky za prázdná media apod.

Co se týče Japonska, tak v této zemi je nelegální neautorizované stahování pirátských ripů filmů, seriálů a hudby, ale není tam nelegální stahování statických obrázků z pirátských webů. A to se nelíbí japonským komiksovým manga vydavatelstvím a distributorům.

Japonská vláda se proto snaží vydavatele a umělce podpořit tím, že začala minulý rok aktivně bojovat s pirátskými weby, které nabízely zdarma neautorizované manga komiksy na svých stránkách. To byl např. konec pro pirátský manga web Mangamura, který v Japonsku patřil k těm největším pirátským webům s mangou.

Vydavatelé a distributoři mangy si stěžovali že jich pirátství poškozuje, protože když pirátské weby dávají autorsky chráněnou mangu Japoncům zdarma, tak tomu prostě nedokáží konkurovat. Prodeje komiksů v zemi se snižovaly, a situace se zdála být dále pro poškozenou stranu neúnosná. Po zásahu na pirátské weby v zemi si naopak vlastníci autorských práv, vydavatelství a distributoři pochvalovali nový stav, protože se začaly komiksy lépe prodávat a došlo ke zvýšení tržeb.

To se ale zdá se nestačí, protože v Japonsku se dále všeobecně zpřísní zákony, co se týče pirátění manga komiksů. Podle nového zákona si nebudou moci Japonci stahovat mangu nebo hentai (pornografické komiksy) z neautorizovaných zdrojů, a stejný osud zřejmě postihne i digitální skeny knih a časopisů. Až tento zákon začne platit, tak v teoretické rovině by každý Japonec, který toto nařízení nebude respektovat a bude dále stahovat mangu mohl být odsouzen až na dva roky vězení, a k tomu by ještě zaplatil pokutu ve výši dvou miliónů japonských jenů.

Pokud tento zákon v Japonsku vstoupí v platnost, tak ho nebude zase až tak jednoduché prosazovat, protože na rozdíl od sítě BitTorrent bude obtížnější viníky vypátrat, a další věcí je pak i před soudem dokázat, že skutečně dotyčný z onoho webu komiks stahoval.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Japonsko plánuje trestat dvouletým vězením komiksové manga piráty

Středa, 16 Leden 2019 - 08:53 | Living Legend | "Samotné stahování např. audiovizuálních děl...
Neděle, 13 Leden 2019 - 00:52 | DRK | To jako že by japonci byli tak naivní že by...
Sobota, 12 Leden 2019 - 15:24 | Jan Smetana | Je to blbost. Konkretne, v Japonsku se skoro ani...
Pátek, 11 Leden 2019 - 13:18 | DRK | "To se týká uploaderů, kteří takováto díla...

Zobrazit diskusi