fbpx

Čim posypat chodník a neublížit psům, přírodě a botám procházejících lidí?0

Povinnost zajistit odklizení sněhu z chodníku mají většinou obce, někdy však musí chodník posypat majitel domu. Čím je možné posypat chodník, aniž by bylo nutné použít agresivní sůl?

Pokud nechceme mít před domem kluziště, tak se bez posypového materiálu pravděpodobně neobejdeme. To, který zvolit, je otázka velice složitá. Čemu dát přednost: ekologii, nebo efektivitě? Důležité je při výběru zhodnotit i vnější podmínky.

Sůl je při krutých mrazech neúčinná

Posypová sůl je v českých domácnostech stálicí. A to především proto, že je nejefektivnějším nástrojem v boji proti náledí v místním nestálém počasí, kdy se mráz střídá se slunečnými dny. Není však ekologicky šetrná a v některých obcích je její použití zakázáno vyhláškou.

Reklama

„Používat posypovou sůl při mrazech větších než -10°C je zbytečné.“

Sůl představuje totiž řadu nevýhod a rizik. Starosti s ní mají především majitelé psů a koček, kterým poškozuje povrch tlapek. Radost z ní nemají ani milovníci přírody. Posypová sůl znečišťuje vody a půdy, a tím škodí stromům a rostlinám v okolí. To, že sůl není nic šetrného, poznáme i na vlastním oblečení. Především se negativně podepisuje na obuvi a spodním lemu kalhot.


Posypová sůl vadí i domácím mazlíčkům. (Foto: Thinkstockphotos.com)

Důležité je také zohlednit venkovní teplotu. Použití posypové soli je efektivní při lehčích mrazech, tzn. okolo 5°C pod nulou. Při teplotách nižších (od – 10°C až do – 35°C) je nutné sůl nahradit chloridem vápenatým, který je už dražší.

Alternativy soli: Štěrk, písek, popel, piliny

Zdrsňující posyp na chodnících a cestách bývá sice ekologicky šetrný, ale má i své nevýhody. Pokud používáme k posypu písek, štěrk nebo piliny, přírodě tím neuškodíme, účinný je tento způsob však pouze tehdy, pokud každý den nenasněží nová vrstva sněhu. V tomto případě nám písek nebo štěrk nepomůže.


Písek, štěrk, piliny a popel jsou účinné pouze, pokud každý den nenapadne nový sníh. (Foto: Thinkstockphotos.com)

Pozor na ale na popel! Popel z uhlí má vysoký obsah těžkých kovů, i radioaktivních, škodí tedy životnímu prostředí a v některých obcích je stejně jako sůl vyhláškou zakázán. Pokud chceme použít šetrný popel ze dřeva, máme v případě, že obec posyp popelem zakazuje, také smůlu. Od popelu z uhlí je k nerozeznání a vyhláška je zpravidla nerozlišuje.

Ekogrit: Ekologický posyp z expandovaného jílu

Ekogrit patří mezi další inertní posypové materiály. To, že je šetrný, potvrzuje i ochranná známka „Ekologicky šetrný výrobek“, který mu v roce 2003 udělilo Ministerstvo životního prostředí. Vzniká vypálením třetihorním cypřišových jílů při teplotách kolem 1150 °C. Jíl je následně podrcen a vzniká tak čistý keramický materiál bez chemických přísad.


5 l stačí na posyp plochy o rozloze 100 m2. Zdroj: www.ruto.net

Výrobce uvádí, že sáček o objemu 5 l (vážící 2 kg) postačí k posypu plochy o rozloze 100 m2 a je účinný až do 15°C pod nulou. Stejně jako ostatní zdrsňující přírodní prostředky je šetrný pro zvířata a rostliny, půdu a vody i naši obuv. Jeho účinnost se nemění ani při oslunění. Když sníh taje, Ekogrit vzlíná a je na povrchu zmrzlé vrstvy.

Autor: Redakce Nazeleno.cz