U Warp Records vydávají díky faxu. Plaid chystají novou desku a říkají: „Označení IDM nedává smysl“

11. leden 2019

Dvojice Plaid patří mezi stálice Warp Records. Od začátku devadesátých let až do současnosti zůstali Andy Turner a Ed Handley věrni kultovní značce a na květen letošního roku chystají k vydání nové album. „IDM je samo o sobě absurdní pojmenování, vůbec nejde o intelekt a chytrost, ale o tanec a sebevyjádření se,“ říkají o neoblíbeném pojmenování intelligent dance music jedni z představitelů tohoto žánru. Plaid vystoupí 11. ledna na 13. narozeninách Radia Wave v MeetFactory.

„Postupem času se to zkrátka ustálilo jako název stylu, takže co se dá dělat. Na druhou stranu, když to dnes řekneš, tak spousta lidí ví, jakou hudbu si pod tím zhruba představit, že to bude znít tak trochu jako Aphex Twin,“ dodávají Plaid se smíchem. První desku si v roce 1991 ještě vydali sami, ale když je následně jeden ze zakladatelů Warp Records Rob Mitchell zkontaktoval pomocí faxu, slovo dalo slovo a Plaid se v následujících třech dekádách stali jednou ze stálic ostrovní značky.

Vizualizované vysílání v chytrých TV, party s Gazelle Twin i dort. Radio Wave slaví 13. narozeniny

Studio Radia Wave

Před třinácti lety čeští posluchači poprvé z éteru uslyšeli vysílání Radia Wave – stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače. V rámci oslav letošního výročí Wave kromě tradičního koncertu a tematického vysílání přinese i dárek posluchačům v podobě spuštění vysílání v chytrých televizích systému HbbTV.

„Když jsme začínali, byla jak taneční, tak experimentální hudba prakticky teprve v počátcích. Lidé do té doby neznali spoustu těch zvuků, takže to bylo vzrušující ve smyslu, že jsme vytvářeli něco nového, dříve neslýchaného,“ vzpomínají Plaid na rané devadesátky. Za největší změnu v průběhu následujících let považují právě fakt, že něco dříve docela obskurního a undergroundového se postupem času stalo úplně normálním a celosvětovým fenoménem.

Novou desku chystají Plaid na jaro letošního roku, ale o žádnou radikální změnu stylu prý nepůjde. „Pořád to bude kombinace elektroniky s akustickými prvky, ale naučili jsme se zase něco nového, co se týče produkce a mixu. Stále se snažíme zdokonalovat a stále se máme co učit, když si vezmeš, co všechno aktuálně nabízejí technologie, možnosti jsou prakticky nekonečné,“ dodávají Plaid s neskrývaným nadšením.

Jak Plaid vnímají proměny fungování samotného hudebního trhu? A kam se podle nich bude ubírat elektronická hudba v budoucích letech? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka