ČNB bude dále zvyšovat úrokové sazby, avizoval člen rady Dědek

Oldřich Dědek

Oldřich Dědek Zdroj: Erben Eduard/E15 / E15

Česká národní banka bude i nadále zvyšovat úrokové sazby, nicméně je třeba mít na paměti vnější podmínky a uvolněnou politiku ostatních centrálních bank. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl člen bankovní rady Oldřich Dědek.

V loňském roce ČNB zvýšila úrokové sazby pětkrát, na zasedání v prosinci je ale nechala beze změny na 1,75 procenta s tím, že nižší inflace a vnější faktory tlumí potřebu se zvyšováním úroků spěchat.

„Otázkou jsou náklady, které by vznikly, pokud bychom s touto normalizací šli příliš rychle,“ řekl Dědek. Dodal, že by česká ekonomika mohla být v konkurenční nevýhodě vůči ostatním, kde jsou úrokové sazby stále nízké. Slabá koruna podle něho není automatickým důvodem ke zvýšení sazeb.

Guvernér Jiří Rusnok po prosincovém jednání bankovní rady ČNB uvedl, že zvýšení úrokových sazeb bude zřejmě tento rok nezbytné, ale bude pozvolnější než v loňském roce. Ekonomové čekají další zvýšení sazeb na únorovém zasedání rady.

Bankovní rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na zasedání 1. listopadu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,75 procenta. Šlo tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v loňském roce.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení.