Spojení tradičních značek: Nožířská firma Mikov převzala výrobce nářadí Narex

Legendární rybička firmy Mikov

Legendární rybička firmy Mikov Zdroj: profimedia.cz

Nožířská firma Mikov z Mikulášovic na Děčínsku se spojila s výrobcem truhlářských nástrojů a ručního nářadí Narex Bystřice. Nově vzniklý společný podnik plánuje roční tržby převyšující 300 milionů korun, řekl mluvčí Mikova Bedřich Jetelina.

Firma Mikov, která vyrábí také kancelářskou techniku, i po akvizici Narexu Bystřice zůstává plně ve vlastnictví českého kapitálu.

Sortiment Narexu podle ředitele Mikova Karla Ježka vhodně doplňuje portfolio výrobků Mikova. „Zejména průmyslových spojovačů, nářadí pro truhláře, hřebíků a hřebíkovačů. Navíc pak kompatibilní strojní a technologické vybavení obou podniků umožní větší efektivitu výroby nožů i nářadí," uvedl Ježek.

Mikov, který proslavil otvírací kapesní nožík rybička, i Narex Bystřice jsou firmy s dlouhodobou tradicí. Kořeny Mikova sahají do 18. století, kdy začala v Mikulášovicích první průmyslová výroba nožířského zboží. Firma v Bystřici v letošním roce oslaví 100 let od okamžiku, kdy zdejší podnikatel Václav Richter položil základ podniku na výrobu nástrojů na obrábění dřeva.

Mikov se už v roce 2017 sloučil s největším českým výrobcem drobné kancelářské techniky společností Conmetron.