Ohrožený obr: Žralok, který nekouše

Ohrožený obr: Žralok, který nekouše
Sdílej
 
Žralok obrovský byl donedávna tajemným samotářem tropických moří. Je ohrožený vyhynutím, ale nový výzkum mu může pomoci.

 

Jméno "obrovský" (někdy se mu také říká žralok velrybí) si opravdu zaslouží. Je to největší dnes žijící žralok na světě, a pokud nepočítáme savce, tak i největší současný zástupce obratlovců. Přesto je lidem neškodný. Živí se planktonem, takže v jeho tlamě nenajdete typické ostré žraločí zuby, ale jen drobné zoubky.

Neznámý domov

Studium žraloků obrovských (Rhincodon typus) znesnadňoval jejich samotářský způsob života. A také to, že vědci nevěděli, kde přesně se tyto paryby pravidelně zdržují. Zdálo se, že se pohybují oceány zcela nahodile. Dlouhodobý výzkum, jehož výsledky vědci zveřejnili letos v létě, ale přinesl nečekané výsledky. Ukázalo se, že žraloci obrovští jsou mnohem menší tuláci, než se dosud předpokládalo, a že mají svá oblíbená místa, kde se shromažďují.

Otevřená tlama žraloka obrovského je 1,5 m široká, uvnitř se skrývá až 350 řad drobounkých zoubků •  Profimedia.cz

Jedinečný vzor

Rozpoznávání jednotlivých zvířat nebylo těžké. Žraloci obrovští jsou pomalí a většinou plavou v malých hloubkách. Vědci je tak mohou z výšky vyfotografovat v celé jejich kráse. A to je klíčové – tyto paryby mají po celém těle nápadný vzor bílých teček, puntíků a čar, který se u jednotlivých žraloků liší. Vědci tak mohou podle fotografií každého z nich přesně odlišit od ostatních. A tím i sledovat, jak daleko plave a kde se zdržuje nejčastěji.

Samotářští žraloci se sdružují v oblastech s hojností potravy •  Profimedia.cz

Lov v hlubinách

Ukázalo se, že žraloci obrovští mají v oblibě jen asi 20 oblastí, kam se pravidelně vracejí a kde se shromažďují ve větším počtu. Všechna tato místa jsou si podobná - jsou v teplých mělkých vodách, v jejichž blízkosti se dno prudce propadá do hlubin. V hloubkách přes 1900 m totiž nacházejí nejvíc své oblíbené potravy – drobného planktonu. Má to však háček: Je tu dost chladno, voda má jen asi 4 oC.

Oblast rozšíření: Žralok obrovský je kosmopolitní – obývá tropické a subtropické vody v rovníkovém pásmu celého světa •  Profimedia.cz

Nebezpečné slunění

Žraloci nejsou schopni vytvářet vlastní teplo, takže během lovu pořádně prochladnou. Proto se rádi vracejí na mělčinu, kde odpočívají a vyhřívají se na sluníčku. Naneštěstí se v mělkých pobřežních vodách střetávají s množstvím lodí, které jim často způsobují smrtelné úrazy.

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Výsledky výzkumu by v tom mohly žralokům pomoci – stačilo by v místech, kde se shromažďují, omezit lodní dopravu. Hodit se budou i v případě změn klimatu. Vědci totiž budou moci odhadnout, kam se žraloci obrovští přestěhují a kde je bude nutné chránit.


Nečekaný věk

Rozpoznávání jednotlivých žraloků podle vzoru skvrn vědcům také umožnilo zjistit, jak rychle rostou a dospívají. Během desetiletého výzkumu měřili pravidelně z lodí i z vody stále stejné jedince. A to hned třemi způsoby: odhadem, laserem a pásmovým metrem. Z výsledků pak vytvořili model ročních přírůstků a vypočítali věk každého jedince. Dozvěděli se tak, že žraloci obrovští dospívají ve věku 25 let, dorůstají do délky až 19 m a mohou se dožít až 130 let! Dosavadní odhady věku i délky byly mnohem nižší.


Pohled do věta: Létající lidožrout

Pohled do věta: Létající lidožrout

Nejpodivnější žraloci světa: Obdivovaní, obávaní, ohrožení různozubci

Nejpodivnější žraloci světa: Obdivovaní, obávaní, ohrožení různozubci

Megalodon: Nejslavnější žralok

Megalodon: Nejslavnější žralok

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

 

 

Články odjinud