Univerzity v Plzni, Ostravě, Ústí i Opavě: Zeman jmenoval čtyři rektory na další funkční období

Prezident Miloš Zeman v pátek jmenoval na další funkční období čtyři rektory. Na univerzitách v Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Opavě tak budou pokračovat jejich dosavadní rektoři, školy povedou do roku 2023. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman rektory jmenoval na základě návrhu akademických senátů příslušných veřejných škol, které vláda ráno potvrdila. Jmenování musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kabinet v pátek rovněž odsouhlasil jmenování Jindřicha Vybírala novým rektorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Ten na seznamu prezidentem jmenovaných rektorů není. Ovčáček sdělil, že postup v případě jeho jmenování „bude standardní“. Žádný český prezident dosud kandidaturu rektora po schválení vládou nezamítl.

Zeman jmenoval rektora jihlavské polytechniky, dekrety podepsal všem 60 navrženým profesorům

Číst článek

Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem, kterou navštěvuje přes 12 000 studentů, nadále povede dosavadní rektor Martin Balej. Původně působil jako vedoucí katedry geografie Přírodovědecké fakulty. Po zvolení řekl, že do konce svého čtyřletého funkčního období chce mít dostavěný školní kampus v místě bývalé nemocnice. Loni v červnu se tam začalo stavět přírodovědné centrum za 710 milionů korun. Za dalších 850 milionů korun z vládního programu Re:Start UJEP dostaví v kampusu objekt Fakulty strojního inženýrství a v prostorách současné Masarykovy nemocnice vznikne nový objekt pro Fakultu zdravotnických studií.

V čele univerzity v Plzni, která má asi 11 500 studentů, zůstane dosavadní rektor Miroslav Holeček. V listopadu ho podpořilo 32 z 54 přítomných členů akademického senátu. Nejbližšími úkoly budou podání žádosti o institucionální akreditaci příští rok na jaře a tvorba nové strategie univerzity na dalších pět, řekl po svém zvolení.

Ostravského rektora Jana Latu podpořilo 21 z 35 přítomných členů akademického senátu. Univerzita, kterou navštěvuje asi 8500 studentů, podle něj musí v příštím období obhájit institucionální akreditaci. Plánuje také postavit nové objekty v blízkosti výstaviště Černá louka a stabilizovat situaci na Lékařské fakultě, která se před časem potýkala s tím, že ji fakticky ovládali dva děkani. Od prosince loňského roku ji vede Arnošt Martínek. Lata se do funkce rektora dostal z pozice prorektora pro řízení vědy a vnějších vztahů, kterou vykonával od roku 2011.

Akademický senát univerzity v Opavě, kterou navštěvuje kolem 5000 studentů, doporučil vládě a prezidentovi k pokračování v čele školy rektora Pavla Tuleju. Předtím působil jako děkan obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Při listopadovém jednání akademického senátu, který ho zvolil, řekl, že za největší úspěch považuje aktualizaci všech vnitřních předpisů v souladu s novelou vysokoškolského zákona a inovace školy navenek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme