Zavřít reklamu

Když Tim Cook minulý týden snížil očekávané výnosy Applu za první finanční kvartál letošního roku, vyšlo najevo, že se nejnovějším iPhonům v prodejích příliš nedaří. Nicméně jak se zdá, ani počítače z dílny kalifornského giganta se za poslední tři měsíce nesetkaly s úspěchem a jejich prodeje meziročně klesly. Tentokrát však není ani tak na vině Apple a jeho portfolio, jako spíše celkový pokles trhu s počítači.

Apple za dané období prodal zhruba 4,9 milionu Maců, zatímco za stejné období v předešlém roce to bylo 5,1 milionu dolarů.  Apple si i nadále drží svou pozici na čtvrté příčce světového žebříčku prodejců počítačů. Před ním se umístily společnosti Dell, HP a Lenovo, za ním pak Asus a Acer.

Na prvním místě se umístila firma Lenovo s 16,6 miliony prodanými počítači a 24,2% podílem na trhu. Druhou příčku obsadil HP s 15,4 miliony prodaných zařízení a 22,4% podílem na trhu, bronzovou pozici obsadil Dell s 11 miliony prodaných kusů a 15,9% podílem na trhu. Asus zaujal 6,1% podíl na trhu se 4,2 miliony prodaných počítačů, Acer pak 5,6% podíl se 3,9 miliony prodaných kusů.

Nutno ale poznamenat, že Apple není jediným výrobcem, kterého postihl pokles prodejů počítačů. Jedná se o celosvětový trend. Zatímco ve čtvrtém kvartále činil celkový počet prodaných počítačů 71,7 milionu dolarů, tentokrát to bylo „pouhých“ 68,6 milionu dolarů, což představuje 4,3% pokles. Apple rovněž zaznamenal menší pokles v počtu Maců prodaných ve Spojených státech, a to z 1,8 milionu na 1,76 milionu. Co se podílu na trhu týče, jedná se o pokles z 12,4 % na 12,1 %. Nejlépe se na poli prodejů počítačů ve Spojených státech dařilo společnosti HP, která zde prodala 4,7 milionu svých počítačů.

Na celosvětovém poklesu prodejů počítačů může mít podle společnosti Gartner podíl nedostatek CPU i nejistá politická či ekonomická situace v řadě zemí včetně Spojených států. Poptávka klesla zejména ze stran středních podniků. Spotřebitelé pak neměly o počítače takový zájem v období vánočních svátků.

Údaje poskytnuté společností Gartner jsou sice jen přibližné, od skutečných čísel se ale většinou příliš neliší. Přesné údaje ale Apple již zveřejňovat nebude.

MacBook Air unsplash
.