Letištím v Ostravě a Pardubicích loni vzrostl počet cestujících

Letištím v Ostravě a Pardubicích loni vzrostl počet cestujících

11.1. - Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni odbavilo celkem 377 936 cestujících. Bylo to o 16,6 procenta více než v roce 2017. Počet byl nejvyšší v historii letiště. Tento týden to uvedl obchodní ředitel společnosti Letiště Ostrava Stanislav Bujnovský.

Lidé loni z Mošnova nejvíce létali do Řecka a Velké Británie. Bulharska, Egypta a Turecka. Velmi oblíbenými destinacemi byly také Itálie, Tunisko a Španělsko.

„Od roku 2016 jsme navýšili počet cestujících o téměř 120 000, což považujeme za velký úspěch. V roce 2019 se budeme soustředit na pokračování linek se společností Ryanair, úspěšnou letní sezonu a otevření nového leteckého spojení s hubem, který spojí Ostravu s celou západní Evropou, Severní Amerikou a Asií,“ uvedl Stanislav Bunovský.

Pardubice: třetí nejlepší výsledek v historii

Také pardubickému letišti loni vzrostl počet cestujících, a to i přes dvouměsíční výluku. Přepravilo více než 147 tisíc cestujících, zatímco v roce 2017 jeho služby využilo 88 000 pasažérů. „V říjnu a listopadu bylo letiště kvůli údržbě vzletové a přistávací dráhy uzavřeno, odpadly tak pravidelné lety Pardubice - Londýn a Alicante. Přesto jsme dosáhli třetího nejlepšího výsledku v historii společnosti East Bohemian Airport,“ uvedla ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Nejlepších výsledků dosáhlo mezinárodní letiště Pardubice v roce 2013, kdy přepravilo více než 184 tisíc cestujících, o rok později to bylo o 34 000 méně. V letech 2015 a 2016 letiště čelilo velkému odlivu ruské klientely. V roce 2017 dokončilo výstavbu nového terminálu a zaznamenalo nárůst zájmu dopravců, dodala Hana Šmejkalová.

Ze 40 procent loni tvořili klientelu cestující, kteří létají do Londýna a Alicante. Linky provozuje irská letecká společnost Ryanair. Dalších 30 procent odbavených pasažérů byli zákazníci ruských dopravců a třicetiprocentní podíl na výsledku měly dovolenkové lety. „Alicante se velice osvědčilo, průměrná obsazenost letů byla téměř 95 procent. Londýnská linka je obsazena o trochu méně," dodala Hana Šmahelová.

Letiště Pardubice je vojenské se statusem veřejného mezinárodního letiště, od roku 1994 využívané i pro civilní provoz. Provozuje ho společnost East Bohemian Airport, kterou ze dvou třetin vlastní město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj.

(čtk)

Foto: Wikimedia Commons

spinner