‚V jednom kole foukne, ve druhém ne.‘ Sáblíková útočí na vícebojařskou medaili i na otevřené dráze

Celkem deset medailí už vybojovala Martina Sáblíková na evropských šampionátech ve víceboji a letos je na cestě za jedenáctou. Po dvou disciplínách je průběžně čtvrtá a je ve hře o pódium.

Tento článek je více než rok starý.

Collalbo/Itálie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková v tréninku za Nikolou Zdráhalovou

Martina Sáblíková v tréninku za Nikolou Zdráhalovou | Zdroj: ČTK

„Po pětistovce jsem moc spokojená nebyla. Nebyl to špatný čas, ale v porovnání s těmi nejlepšími jsem hodně zaostávala. Stovka nebyla nic moc, ale to kolo nebylo špatné. Trojka pak byla dobrá,“ zhodnotila pro Radiožurnál první den mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji Martina Sáblíková.

Martina Sáblíková je v polovině evropského šampionátu ve víceboji čtvrtá

Číst článek

Čas 40,1 v pětistovce sice podle Sáblíkové nebyl nic moc, přesto byl rychlejší než v roce 2007, kdy v Collalbu vyhrála mistrovství Evropy poprvé.

„To jsem v hlavě neměla. Startovní pole se hrozně obměnilo, jsou tu mladší. Dřív jsem závodila s jinýma holkama, je to úplně jiný závod,“ řekla 31letá trojnásobná olympijská vítězka.

Závod na 3000 metrů hodně ovlivnil vítr, který si pohrával s výsledky i zajížděnými čas. „Je to nevyzpytatelné. Jedno kolo vítr foukne, pak zas ne. Člověk si navíc musí hlídat tempo podle toho, jak se hýbou vlajky, do toho křičí trenér. Musím vnímat daleko víc věcí než v hale,“ vysvětluje.

Trenér Petr Novák ale po tříkilometrové jízdě křičel radostí. Časem 4 minuty a 8 sekund se jeho svěřenkyně dostala na průběžné čtvrté místo. Před druhým dnem tak může mít medailové ambice.

„Je tam patnáctistovka a pětka, dvě těžké tratě. Patnáctistovku jsem letos mockrát neodjela a bude to těžké. Neříkám, že bude těžší než pětka, protože 12 kol je 12 kol,“ usmívá se před vyhlídkou druhého dne Martina Sáblíková.

Svou zkušenější kolegyni sledovala i Nikola Zdráhalová, která na 500metrové trati zajela pátý nejrychlejší čas. „S pětistovkou jsem spokojená, tak rychle jsem na otevřené dráze ani nejela,“ těšilo 22letou rychlobruslařku. Po 13. místě na tříkilometrové trati je v průběném pořadí dvanáctá.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme