Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vousatý guru znásilňoval ženy a vraždil novináře: Do ulic ho přišly podpořit desítky tisíc přívrženců

Autor: ČTK, var, yks - 
11. ledna 2019
22:24

Když soud v květnu 2017 rozhodoval, že kontroverzní indický duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh znásilnil dvě ze svých stoupenkyň, indické úřady se obávaly propuknutí násilí. Do města Pančkula na severu země, kde soud zasedal, se tehdy vydaly desítky tisíc Sinhových přívrženců. Ve městě byly rozmístěny tisíce příslušníků armády a polovojenských jednotek. Vypukly nepokoje a zemřely při nich desítky lidí. 

V roce 2019 musel Sing před soud znovu. Zodpovídal se z vraždy novináře Čandera Čhatrapatího, který psal o jeho skandálním zacházením se ženami. Vraždu si Sing objednal, aby ho umlčel, a několik měsíců po uveřejnění článku Čhatrapatího skutečně přede dveřmi jeho domu zastřelil najatý vrah. Nyní přišel čas zúčtování. 

Jenže tentokrát už gurua žádné davy příznivců nedoprovázely. Za znásilnění byl Sing odsouzen ke 20 letům vězení. Podle listu The Guardian protestovalo předloni po vyhlášení rozsudku po celé zemi 150.000 jeho příznivců a při střetech s armádou zemřelo nejméně 30 osob. Dnes ale žádné násilí nepropuklo.

V dobách své největší slávy se Sing chlubíval, že má po celém světě až 60 milionů příznivců, a stýkal se s nejvýše postavenými politiky. Proslul okázalým životním stylem a spolu s desítkami tisíc svých následovníků obýval rozlehlý ášrám s vlastním hotelem, kinem, továrnami, školami a kriketovým stadionem.

Jeho štěstí se začalo obracet až v roce 2002, kdy jedna z žen z jeho okolí popsala v anonymním dopise indickému premiérovi, že ji duchovní vůdce znásilnil. Informace o dopise ve svých novinách zveřejnil žurnalista Čander Čhatrapatí, který byl několik měsíců poté nalezen zastřelený před svým domem. Jeho syn potom vedl dlouhá léta vyčerpávající kampaň za odsouzení pachatelů.

Dočkal se až dnes, kdy soud seznal Singha vinným z objednání vraždy. Pořádkové síly ve městě, kde soud zasedal, byly připraveny na nepokoje, tentokrát k nim ale nedošlo. Hvězda svatého muže totiž asi definitivně zhasla. Podle listu The Guardian dnes i jeho dříve prosperující ášrám zeje prázdnotou. Desítky milionů příznivců dnes už patrně následují jiné náboženské učitele.

antismejd ( 12. ledna 2019 13:51 )

správnej fousatej čert z mozkerm mezi nohama.

petrw ( 12. ledna 2019 07:55 )

povesit !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání