Novinky ze zoo: prosincový baby boom

V našich zoologických zahradách bylo v prosinci veselo. V mnoha z nich se k radosti chovatelů i návštěvníků narodily nové přírůstky a mají se čile k světu. Na mláďata byl Ježíšek vloni štědrý a nadělil i tam, kde se dlouhou dobu nedařilo. Letos se tedy můžeme těšit z malého hrocha, lvíčat a mnohých dalších.

O narození vzácného nosorožce ve Dvoře Králové informovala i světová média. | Zdroj: Dominika Stempa/Safari Park Dvůr Králové

Mládě nosorožce a hrocha v Safari Parku Dvůr Králové

V neděli 9. prosince se ve Dvoře Králové nad Labem narodilo již 46. mládě nosorožce dvourohého. Druhu kriticky ohroženého vyhynutím. Matkou mláděte je dvanáctiletá Maisha, která již v minulosti úspěšně odchovala dvě mláďata. Otcem přírůstku je samec Mweru.

Sameček vážil po porodu 41 kilogramů, a proto je jedním z největších mláďat v historii dvorské zoo. Malý nosorožec je velmi silný, stačila mu necelá půl hodina, než se dokázal poprvé postavit na všechny čtyři. Zatím je s matkou ve vnitřní ubikaci, do venkovního výběhu se poprvé podívá až počasí dovolí.

O dva dny později po narození samečka do Dvora dorazila samice nosorožce bílého (tuponosého). Přicestovala ze ZOO Montpelier, aby se mohla připojit k dvorské tříčlenné skupině – jednomu samci a dvěma samicím. V obou případech se jedná o africké druhy nosorožců.

K dalším novorozencům ve Dvoře patří malý hroch obojživelný. Narodil se ve středu 12. prosince. Mládě se narodilo po téměř 30 letech od posledního narozeného hrocha v tamní zoo. Do Safari Parku se hroši vrátili před dvěma lety po čtrnáctileté přestávce. Chovatelé tento předvánoční dárek považovali za jeden z nejkrásnějších. Matka mláděte je sedmiletá Hula a otcem třicetiletý samec Mike, který byl minulý rok dovezený ze ZOO Stuttgart. Jedná se, podobně jako u nosorožců, o samečka, odhadovaná váha při porodu byla 25 – 30 kilo. Druhá z tamních hrošic Mona je zřejmě v pokročilém stádiu březosti, a tak bychom se v brzké době mohli těšit na další přírůstek.

Mládě guarézy pláštíkové v Praze

V úterý 11. prosince přibyl do pražské skupiny guaréz pláštíkových nový přírůstek. Pro jeho matku Lomelu je to již devátý potomek a otcem je pražský chovný samec Katanga. Podle chovatelů má mládě dobrou kondici, výborný sací i úchopový reflex. Mládě se od ostatních členů neodlišuje jen velikostí, ale i sněhobílou barvou. Podle kurátora chovu primátu Víta Lukáše je vše na dobré cestě, ale zatím není nic vyhráno. Guaréza pláštíková, známá též pod názvem habešská, obývá území od západní, střední až po východní Afriku.

Lvíčata v Hodoníně po dlouholetém snažení

V ZOO Hodonín se po mnohaletém úsilí narodila životaschopná lvíčata. Rodiči hodonínských koťat je pár bílých jihoafrických lvů, lev Samba a lvice Nadira. Mláďata, která se narodila v ranních hodinách 13. prosince, zdědila po svých rodičích bílé zbarvení. Obě lvíčata jsou samičky.

Zoo Hodonín se raduje z nových bělosrstých přírůstků. | Zdroj: FB Zoo Hodonín

Důvod k radosti je o to větší, že lvice v minulosti již dvakrát zabřezla, ale mláďata se vždy narodila mrtvá. Nadira byla před porodem od samce oddělena, aby měla dostatek klidu. Rodinka navzdory obavám chovatelů z hlučné silvestrovské noci přečkala toto období bez komplikací. Několik dní po porodu byl celý pavilon šelem uzavřen, nyní je již zpřístupněný, ale sklo ubikace zůstává natřeno barvou, aby matka s mláďaty nebyla rušena. Nátěr budou pracovníci postupně odkrývat. V nejbližší době se k samici a mláďatům připojí také jejich otec.

Lev jihoafrický je poddruh lva pustinného a žije převážně v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice. U tohoto poddruhu se vzácně vyskytuje takzvaný leucismus, což je ztráta kožního pigmentu, která způsobuje bílé zbarvení kůže a srsti. Kromě Hodonína u nás tento druh chová také ZOO Dvorec.

Smrt lvíčat v Zoo Liberec

Začátek nového roku ale přinesl také jednu smutnou zprávu. Liberecká zoo se ke konci roku radovala z narození dvou lvíčat lva berberského. Ta však na začátku ledna nečekaně uhynula. „Chování samice ani obou mláďat nevykazovalo žádné nestandardní projevy, a tak jsme neměli žádný důvod k pochybnostem. Lvice přišla o mláďata náhle, bez předchozích varovných signálů,“ uvedl na Facebookovém profilu zahrady zoolog Luboš Melichar. Podle pitvy mohlo být příčinou to, že matka náhle přišla o mléko.

I přes úmrtí obou lvíčat se však nedá hovořit o nezdaru. Samice nabrala nové mateřské zkušenosti, které bude moci zužitkovat u případných dalších mláďat.

Zdroje: Safari park Dvůr Králové, Zoo PrahaZoo Hodonín

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..