Co neopomenout při rekonstrukci domu či chaty

Rekonstrukce domů a chat není jednoduchý proces, zvlášť pokud se jedná o velmi starý objekt, který má řadu poruch. U mnohých staveb by se mohlo jednat o tak náročný a nákladný proces, že lepší variantou by byla jeho demolice a postavení nového objektu. Existují ale i takové stavby, které jsou ze statického hlediska bez problému a jejich rekonstrukce lze provést za zlomek ceny nového domu.

Největším strašákem u starých objektů bývá narušená statika a vlhkost, které jsou mnohdy úzce propojené. Hydroizolace v podobě asfaltových pásů a PE fólií, jak ji známe dnes, se v minulosti nepoužívala, později se pro izolaci začaly používat papírové asfaltové lepenky, které časem degradovaly a ztratily svoje izolační schopnosti. Voda vzlínající do obvodových stěn skrze základovou konstrukci domu se projevuje nevzhlednými vlhkými mapami, tvorbou plísní na vnitřním povrchu zdí a v nejhorším případě také tvorbou trhlin ve zdech a drolením zdiva.

Pokud se vlhkost dostala až k dřevěným prvkům (tedy například k trámovému stropu či ke krovu), došlo k narušení i těchto nosných konstrukcí. Vlhké dřevo rychle hnije, v horším případě jej může napadnout dřevokazná houba, která z něj dokáže během pár měsíců udělat materiál bez jakékoli pevnosti a únosnosti. Typickým příkladem je například Dřevomorka domácí či Koniofora sklepní. Zdrojem vlhkosti v tomto případě však nemusí být jen vzlínající vlhkost, ale i srážková voda zatékající střechou či vlhkost zkondenzovaná.

Může vás zajímat: Kolik stojí rekonstruke domu a co má vliv na cenu?


Nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Rekonstrukce-IN
Co vše bude součástí rekonstrukce?

Detail nezávazné poptávky

Jedná se o:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Sanace vlhkého zdiva a zajištění statiky domu

Z výše uvedeného vyplývá, že nejdůležitějším krokem v případě rekonstrukce chat a domů je zjištění technického stavu nemovitosti. Primárně je vhodné se věnovat tomu, jak zamezit vnikání vlhkosti do objektu a přerušit tak degradaci materiálu. Jakmile je odstraněna příčina poruchy, je třeba poradit si s jejími následky a zajistit statiku domu. Jedná se především o zesílení základů, zajištění statiky obvodových stěn, sanaci trhlin ve zdivu, rekonstrukci trámových stropů, schodišť a krovu.

Jakmile jsou provedeny nezbytná opatření a opravy, teprve poté je vhodné se zabývat dalšími postupy, jako je oprava podlah, vedení nových instalací, výměna oken, dveří a vrat, omítání stěn, obkládání, izolování střechy a fasády domu a položení nové střešní krytiny.

Plánování rekonstrukce

Dle rozsahu rekonstrukce se můžete do stavebních prací pustit svépomocí či si sami shánět řemeslníky, kteří odvedou svoji práci. Rekonstrukce domu je však minimálně stejně komplikovaná jako stavba nového domu a je třeba zajistit jednotlivé řemeslníky tak, aby na sebe práce navazovaly a rekonstrukce probíhala dle plánu. Nehledě na to, že můžete narazit na nepoctivého řemeslníka, který odvede nekvalitní práci a vy budete připraveni o peníze a drahocenný čas.

Pokud se na tuto činnost necítíte a chcete jednu firmu, která zajistí všechny práce, právě pro vás je vhodná rekonstrukce domu na klíč. Stavební firma zajistí všechny řemeslníky od zedníků, montážních dělníků, elektrikářů, podlahářů, instalatérů, malířů, tesařů až po pokrývače a klempíře a provede dle projektu všechny nezbytné kroky k tomu, aby ze staré budovy vytvořila vaše vysněné bydlení dle zhotoveného projektu.

Rekonstrukce domu – na co se zaměřit?

Tip: Chystáte se na rekonstrukci? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Pakliže se chystáte rekonstruovat dům či chatu na Vysočině, v Jihomoravském kraji, Brně, Praze či jejím okolí, kontaktujte firmu AZ Kratochvíl na jejich internetových stránkách www.az-kratochvil.cz, která se specializuje na rekonstrukce nejen domů, chat a rekreačních objektů, ale i bytů, bytových jader, koupelen apod.

Rekonstrukce domu či bytu – nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Rekonstrukce
Co vše bude součástí rekonstrukce?
Jedná se o:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů