Jak to chodí na holašovickém kruhu

Kamenný výtvor v Holašovicích (1) není zrovna to, nad čím by všichni jásali. Snad nejúplněji vyjádřil pocity badatelů, i těch, kteří se o mapování a ochranu českých megalitů starají, dr. Pavel Kroupa. (2)
Nesmysly, které vznik a provoz výtvoru provázely, se staly důvodem pro udělení Bludného balvanu Sisyfa. (3)

Mezi množstvím oslavných článků o jihočeském „Stonehenge“ zaniká zajímavý detail – že je zde vybíráno vstupné. I další zprávy o tom, co se tam děje, jsou podivné:

  • „Byl jsem tam a upřímně: je to solidní šaškárna, a majitelé nebo provozovatelé byli dost divný, a absolutně jsem nechápal, co to melou za nesmysly, o tom, jak je v kamenech Ježíš a Panna Marie… 😀 Neměli absolutně žádný historický znalosti, a jedinej kamennej kruh, co viděli, tak bylo Stonehenge… a na každou otázku mi odpovídali „Bůh to tak chtěl,“ apod. sračky??!! 😀 Vypadá to pěkně, ale to je tak všechno!“ (Seveřan Krachy, facebook)
  • „Majitelka z toho udělala velký byznys. Na místě před lidmi dělá karmické odblokování, za pejsky vybírá vstupné, a když si myslíte, že má po pracovní době, a již nebudete platit, a uvidíte kameny zdarma, tak jste na omylu. Má zde kameru a přijede okamžitě na elektrickém kole. Když majitelce přivezu během roka nejméně 10 zájemců o prohlídku, tak pořád po mě požaduje znovu a znovu vstupné. Neuznává, že jí dělám reklamu, jelikož jí to stálo miliony.“ (Milan P., facebook)

Jaké máte zkušenosti Vy?

Odkazy

(1) Pseudomenhiry, kamenný kruh – MCQ – CZ.CB – Holašovice- Album megalitických památek. KPUFO.CZ. Internet: http://kpufo.cz/oblasti/meg/album/kartoteka/mholasovice/mholasovice.htm
(2) Kroupa, P.: Holašovický „megalitický“ omyl. ZaZ, 27.7.2017. Internet: http://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2017/07/27/holasovicky-megaliticky-omyl/