TOPlist

TOP 5 věcí, na které se těšíme u OnePlus 7

Rok 2018 byl pro značku OnePlus velmi důležitý a také bezesporu úspěšný. Již několik let se opakuje stejný scénář, kdy jsou představeny dvě vlajkové lodě. V první polovině roku přichází hlavní model s novým číselným označením a v té druhé vylepšená verze s přídomkem T.

S novým rokem 2019 se můžeme těšit na nové přírůstky do rodiny cenově dostupných špičkových telefonů a kromě očekávané dvojice 7/7T bychom se měli dočkat i 5G smartphonu. Do představení prvního jmenovaného nám sice zbývá ještě pár měsíců, ale už teď si můžeme udělat představu o tom, co nás čeká. Zde přinášíme pět věcí, které nejspíš nebudou chybět na OnePlus 7.

Přijde OnePlus 7 s otvorem v displeji?

V minulém roce jsme se od společnosti OnePlus dočkali rovnou dvou zařízení, která nabízela výřez v displeji. Původní model OnePlus 6 dostal do vínku běžný podlouhlý výřez, který je nám dobře znám z mnoha dalších telefonů jako Apple iPhone Xs, Xiaomi Mi 8, Asus Zenfone 5Z a mnoha dalších. Jen několik měsíců poté jsme se dočkali obměny, která přinesla do modelu 6T kapkovitý výřez, jenž stále ukrývá vše potřebné, ale z displeje si ubírá výrazně menší část plochy.

Otvor v displeji bude zřejmě jedno z poznávacích znamení smartphonů v roce 2019

Je všeobecně známo, že OnePlus se jako jeden z menších výrobců dokázal vždy velmi rychle adaptovat na trendy, které se na trhu smartphonů často mění. A s tím, jakým tempem přibývá zařízení, která v displeji nemají výřez, ale spoléhají na otvor, je možné očekávat stejný krok i u nadcházejících modelů OnePlus.







Nepřehlédněte

OnePlus 7 se odhaluje: obrázek prototypu naznačuje vysouvací konstrukci

Právě s otvorem v displeji místo výřezu přicházejí modely Huawei Nova 4, Honor View 20 a také Samsung Galaxy A8s, u kterého si Samsung zřejmě vyzkoušel použití tohoto způsobu a naplno ji využije u svých chystaných novinek z řady Galaxy S10. Pro OnePlus by to neznamenalo velké změny, jelikož od kapkovitého výřezu je k otvoru v displeji krátká cesta a je tedy dost pravděpodobné, že model 7 bude mít na přední straně právě toto řešení, nicméně ve hře je i výsuvná konstrukce se schovanou selfie kamerkou – právě s tou se totiž na fotografii objevil testovací prototyp OnePlus 7.

Fotografie prototypu OnePlus 7 (vlevo) vs. OnePlus 6T
Fotografie prototypu OnePlus 7 (vlevo) vs. OnePlus 6T

OnePlus 7 pod taktovkou Snapdragonu 855

Značka OnePlus vždy vynikala v použití toho nejlepšího, co mohl Qualcomm v daném roce nabídnout. V roce 2019 nás jistě nečeká žádná výjimka a můžeme se tedy těšit na Qualcomm Snapdragon 855. Tento čipset se již několikrát objevil v benchmarku AnTuTu a obdržel velmi vysoká hodnocení.

Qualcomm Snapdragon 855
Qualcomm Snapdragon 855 bude základem většiny vlajkových lodí roku 2019

Procesor Snapdragon 855 v sobě obsahuje speciální jednotku pro umělou inteligenci a samotný výkon narostl oproti předchozí generaci o 45 %, ten grafický pak o 20 %. Více se o nové generaci procesoru od společnosti Qualcomm dočtete v našem samostatném článku. S výkonem se pojí i velikost operační paměti a po představení speciální McLaren edice není pochyb, že se dočkáme i vrcholné varianty, která nabídne 10 GB RAM.

Rychlejší a přesnější čtečka v displeji

Poslední model OnePlus 6T přišel se čtečkou přímo v displeji a v naší recenzi jste se mohli dozvědět, že funguje dobře a i poměrně rychle. Běžné čtečky jsou však stále spolehlivější a rychlejší. Společnost OnePlus sice říká, že čtečka se každým použitím zrychluje a stává se přesnější, ale i tak je nutno říct, že běžné čtečky jsou zatím z hlediska použití pohodlnější.

Odemknutí telefonu doprovází animace
Čtečka v displeji funguje dobře, ale k dokonalosti jí ještě trochu chybí

Zde je tedy prostor k vylepšení a OnePlus se určitě bude snažit stávající technologii vylepšit a věříme, že se to s pomocí rychlejšího procesoru i nových algoritmů povede. Model 7 také jistě přijde s rozpoznáním obličeje, které známe již z předešlých smartphonů OnePlus.

Ultra rychlé nabíjení Warp Charge

OnePlus si už několik let zakládá na rychlém dobíjení svých telefonů a v roce 2018 posunul laťku ještě o něco výš. S již zmiňovaným modelem 6T McLaren Edition totiž přímo v balení přichází i nový Warp Charge. Ten dokáže díky výkonu 30 W nabít baterii z nuly na 50 % za 20 minut. Předchozí generace OnePlus Fast Charge dokázala stejné hodnoty s výkonem 20 W docílit za 30 minut. Posun tu tedy je a každá minuta výdrže se hodí.

Už OnePlus 6T má velmi rychlé nabíjení. Nová sedmička by to mohla ještě překonat.

Warp Charge byl sice dostupný exkluzivně pro McLaren edici, ale nedává smysl, aby u svých nových vlajkových lodí OnePlus použil starší a méně výkonnou technologii. Model 6T dostal oproti svým předchůdcům větší baterii a jedná se o telefon s velmi dobrou výdrží. Nová generace takzvaného zabijáka vlajkových lodí by se tak s větší baterií, rychlejším nabíjením a skvělým odladěním softwaru mohla stát dvoudenním telefonem.

Více fotoaparátů

Aby výrobce mohl přinést tak příznivou cenu, musí někde šetřit. U značky OnePlus to většinou odnesly fotoaparáty, které na špičku zkrátka nestačily. Rok 2018 se však nesl ve jménu vylepšení i této oblasti a například model 6T se umístil se svými 98 body na žebříčku DxOMark hned za iPhonem X a Pixelem 2. Výsledek je sice jen číslo a u relevance DxOMark se nebudeme dlouho zdržovat, ale v každém případě fotí OnePlus 6T schopně a v rámci své ceny vyniká.

Huawei Mate 20 Pro má ve čtvercovém modulu trojici fotoaparátů. Bude OnePlus následovat trend a zvýší počet senzorů na tři (a více)?

OnePlus se na trend duálních fotoaparátů adaptoval poměrně rychle a od modelu 5 se všechny následující generace chlubí dvěma senzory na zadní straně. Před nedávnem se na internetu objevila fotografie prototypu z dílny OnePlus, který má na zadní straně velký kruhový fotomodul. Je tedy možné, že v nové sedmičce bude mít místo trojice fotoaparátů s různými způsoby využití.







Nepřehlédněte

Recenze OnePlus 6T: vlajková loď za hubičku

Na co se těšíte vy a co byste chtěli v nových modelech společnosti OnePlus vidět? Podělte se se svými názory v komentářích.

Autor článku David Skopal
David Skopal
Redaktor SMARTmania.cz a externí copywriter žijící v Brně. Nadšenec do technologií, smartphonů a gadgetů. Fanoušek OnePlus. Mám rád vaření a dobré jídlo. Ve volném čase hraju badminton a chodím plavat.

Kapitoly článku