Rekord. Současná rozpočtová nouze Spojených států je už nejdelší v historii země

Současná rozpočtová nouze americké vlády vstoupila do svého 22. dne. Překonala tak rekord z přelomu let 1995–1996, kdy byl kabinet prezidenta Billa Clintona bez peněz 21 dnů. Ti z dotčených, kterým se nedostává peněz a přitom žijí od výplaty k výplatě, se začínají dostávat do problémů.

Nynější krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres částečně ovládaný opozičními demokraty odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát. Vybudování zdi na hranici s Mexikem bylo centrálním bodem Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016.

Současný „shutdown“ trvá od loňského 22. prosince, kdy americké federální úřady začaly fungovat v omezeném režimu. Zastavilo se financování zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti.

Události: Rekordní shutdown. Trump čeká, až mu demokraté odhlasují rozpočet (zdroj: ČT24)

Donald Trump sází na to, že kongresmani nakonec ustoupí, budou ochotni přistoupit ke kompromisu a schválí rozpočet i s výdaji na bariéru. Proto s vyhlášením stavu nouze vyčkává. „Mám absolutní právo to udělat. Ale nebudu s tím tak spěchat, protože tohle by měl udělat Kongres. Čekáme, až to demokraté odhlasují,“ pronesl Trump.

Sněmovna ovládaná demokraty však v pátek schválila jiný návrh. Vláda by podle něj peníze dostala, se zdí se ale v textu pořád nepočítá. Republikáni už vzkázali, že ho do Senátu ani nepustí. Konec výpadku na úřadech i v rodinných rozpočtech tak zůstává v nedohlednu.

  • 14.–18. listopadu 1995: K platební neschopnosti došlo poté, co tehdejší prezident Bill Clinton vetoval rozpočet schválený Kongresem ovládaným republikány. Za následek to mělo mj. nucený odchod na dovolenou pro 800 000 pracovníků federálních úřadů.
  • 16. prosince 1995 – 5. ledna 1996: Pokračující půtky mezi Clintonem a republikánskými kongresmany ohledně financování vzdělávacích programů a zdravotního pojištění pro staré lidi vyvrcholily dalším shutdownem. Ten tentokráte postihl 280 000 státních zaměstnanců, kteří museli zůstat doma.
  • 1.–16. října 2013: Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu kvůli výdajům v novém rozpočtovém roce způsobily, že vláda neměla 16 dní peníze na svůj provoz. Po tuto dobu si muselo 800 tisíc státních zaměstnanců vzít nucenou dovolenou a milion jich pokračovalo v práci, aniž by měli jistotu, že za ni dostanou zaplaceno. Republikáni tehdy využili instrumentu tzv. shutdownu k tomu, aby pozdrželi start zdravotnické reformy „Obamacare“.