Premier League - preview 22. kola

12.01.2019, 08:37, aktualizováno 14.01.2019, 08:23
Previews
Program 22. kola Premier League uzavře duel Manchesteru City s Wolverhamptonem. Guardiolovi muži s nováčkem za posledních téměř dvanáct let ani jednou neprohráli a zrovna teď, když stíhají vedoucí Liverpool rozhodně nebudou chtít sérii přerušit...
Manchester City - Wolverhampton Wanderers  (pondělí 21:00)
Hráči Manchesteru City podle všeho již překonali nepovedené období a zvítězili čtyřikrát v řadě. Po prohře třetích Spurs mají možnost odskočit jim a přiblížit se lídrovi z Liverpoolu. Vlkům se ale v poslední době venku daří a určitě nedají svou kůži lacino.

Citizens po nepovedené sérii tří porážek ze čtyř zápasů zabrali a po ligových vítězstvích nad Southamptonem a Liverpoolem zvládli i zápasy v FA Cupu a Ligovém poháru, a to v celkovém poměru 16:0. Svěřencům Pepa Guardioly se daří hlavně na Etihadu, kde získali tři body ve dvanácti ze čtrnácti posledních utkání. V posledních dvanácti duelech na domácím svatostánku navíc pokaždé skórovali přinejmenším dvakrát. Kromě toho se jim daří i proti celkům postupujícím z Championshipu - již téměř 12 let nepoznali hořkost porážky s nováčkem.

V čem ale bleděmodří tak dobří nejsou? V obraně. V případě Edersonovy kapitulace to bude poprvé od roku 2006, kdy inkasují v deseti zápasech v řadě. Spoléhat tak budou Manchesterští hlavně na ofenzivu v čele s Raheemem Sterligem a nejlepším střelcem Sergiem Agüerem, který se trefil v pěti po sobě jdoucích domácích zápasech v lize. Do hry by měl pravděpodobně zasáhnout i zkušený David Silva, pro nějž to může být zápas číslo 267 v Premier League, což znamená rekord Manchesteru City.

Pep Guardiola chce jednoznačně zvítězit, což se v prvním vzájemném zápase nepovedlo: "V prvním utkání jsme zjistili, jak to bude náročné. Jsou fyzicky silní, dělají dobré náběhy do protiútoku. Brání dobře a hluboko, ovládají velký prostor. To je důvodem, proč si vedou v Premier League tak dobře," říká úspěšný španělský kormidelník.

Nejenom že se Vlkům daří venku, umí to i na silné celky. Dvě vítězství, tři remízy a dvě porážky proti týmům z nejlepší šestky znamenají nejlepší počin mezi mužstvy od sedmého místa níže. Motivací může být pro Wolverhampton zaprvé možnost se v případě remízy stát nejlepším nováčkem po 22 kolech za devět let, zadruhé příležitost po skoro 38 letech zvítězit v Premier League dvakrát po sobě na cizím hřišti. Wolves by mohli mít v tabulce ještě více bodů, kdyby se jim dařilo v prvních poločasech jako v těch druhých. Do přestávky totiž zatím vstřelili pouze pět branek, což je nejméně v celé soutěži.

Nuno Espirito Santo o první vzájemném zápase mluví takto: "Byl to velmi důležitý moment, díky tomu jsme si uvědomili, že jsme připraveni měřit se v Premier League s ostatními. Dosud jsme si vedli dobře, měli jsme i špatné momenty, ale chceme být konzistentní. Vždycky se najde něco, co jde zlepšit," říká portugalský manažer.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Danilo, Stones, Laporte, Delph - B. Silva, Fernandinho, D. Silva - Sterling, Aguero, Sané
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Neves, Saiss, Jonny - Moutinho - Jiménez, Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.98 - 18.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - AFC Bournemouth  (neděle 15:15)
Everton se představí na domácím hřišti proti Bournemouthu. Dokáže jeden z týmů prolomit sérii nepříznivých výsledků v lize? A nebo skončí zápas dělbou bodů jako v jejich posledním, vzájemném setkání?

Předehra k hlavnímu dějství, které odstartuje ve Wembley v 17:30. Tak by se dal označit souboj Evertonu s Bournemouthem, který bude malým předzápasem před utkáním Tottenhamu s Manchesterem United.

Tím ale rozhodně neshazujeme kvalitu utkání. Ba právě naopak doufáme, že oba nedělní zápasy budou pro oko diváka líbivé. Pro oba týmy je velice důležité bodovat za plný počet. A tak se přiblížit k aktuálně sedmému Watfordu na rozdíl pouze dvou bodů.

Domácí vstoupí do utkání nabuzeni po výhře z minulého týdne. V něm si Toffees poradili skórem 2:1 s Lincolnem z League Two. Jednalo se sice o povinné vítězství, ale i tak mohlo přece jen trošku pozvednout pošramocené sebevědomí hráčů Marca Silvy. Vždyť Everton za celý prosinec dokázal zvítězit pouze jednou. A to když si Karamelky spravily chuť na Turf Moor po neslavném utkání s Tottenhamem, kdy dostaly předčasnou vánoční nadílku v podobě šesti fíků.

Silva by měl podle posledních zpráv mít k dispozici všechny své hráče kromě dlouhodobě zraněných. Co se týče předpokládaných změn v sestavě, očekává se, že se na hrot vrátí hvězda týmu Richarlison a i přes velice solidní výkon, který předvedl Leighton Baines v zápase s Lincolnem, by měl na pozici levého beka opět zaplout exbarcelonský Lucas Digne. V novinách probleskly zmínky o tom, že Silva by mohl zvolit variantu, při níž by na levé straně ponechal oba v dobré formě hrající obránce. Ale je spíše pravděpodobné, že se v souboji se sousedem v tabulce vyhne experimentům.

To Eddie Howe na druhé straně čelí mnohem větším problémům. Tři jeho klíčoví útočníci jsou zranění a není jisté, zda nastoupí do nedělního zápasu. Navíc kolem Frasera a Wilsona poletují zajímavé nabídky od týmů z vyšších pater tabulky. Howe ale proklamoval, že se v lednovém přestupovém okně nehodlá vzdát svých es. S formou jsou na tom Cherries podobně jako jejich soupeř. Bournemouth zvítězil v posledním měsíci jen dvakrát a také schytal výprask od Tottenhamu. V jejich případě se jednalo o pětigólové překvapení, které si Kohouti schovali na Boxing Day v krabičce. Oči všech fanoušků hostů se budou upírat na novou posilu týmu. Nathaniel Clyne přišel z Liverpoolu na půlroční hostování. To se neobešlo bez komentářů Neila Warnocka. Trenér Cardiffu předpokládal, že ukořistí Angličana do svého výběru a jeho přesun jinam nesl velmi těžce.

Sečteno podtrženo, oba týmy mají o co hrát. Mohli bychom se dočkat atraktivního fotbalu a mohly by padnout alespoň tři branky. Mírným favoritem jsou domácí, ale kdyby byla jejich výhoda vyjádřena procenty, bylo by to tak 60 na 40.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Gueye, Gomes - Lookman, Sigurdsson, Bernard - Richarlison.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begovič - Clyne, Cook, Aké, Daniels - Brooks, Gosling, Lerma - Fraser, Wilson, King.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 4.01 - 5.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester United  (neděle 17:30)
Hráči Manchesteru United ještě pod vedením manažera Solskjaera neztratili ani bod, dalšímu natažení této série chce zamezit další ve formě hrající mužstvo, Tottenham.

Spurs prohráli jediné z předchozích jedenácti utkání ve všech soutěžích, tím bylo to poslední v minulém kalendářním roce proti Wolves. V novém roce si připsali tři vítězství ve třech různých soutěžích. Nejprve v té ligové s přehledem uspěli v Cardiffu, poté v FA Cupu nadělili sedm branek Tranmere a naposledy si připsali vítězství nejcennější, když v prvním zápase semifinále Ligového poháru zdolali Chelsea. Pokud Kohouti získají tři body i v proti United, budou mít na kontě 51 bodů o dvě kola dříve, než je jejich dosavadní rekord. Harry Kane navíc může poprvé v kariéře rozvlnit soupeřovu síť v sedmi po sobě jdoucích utkání. Jeho předchozí forma vytáhla střelecký účet už na čtrnáct gólů, vícekrát se nedokázal prosadit nejen nikdo z jeho spoluhráčů, ale ani z celé ligy. Zajímavý je také fakt, že Tottenham se v lize s nikým nerozešel smírně už od poloviny loňského dubna, tedy pětadvacet zápasů.

Komplikací pro hráče ze severního Londýna je však opožděný přesun na nový stadion. "Přesun na nový stadion bude velikou událostí pro naše fanoušky. Nemůžu se toho dočkat. Daniel Levy se mě zeptal, jestli bude lepší se přesunout, nebo ne. Řekl jsem, že na 200 % se musíme přestěhovat tak brzo, jak jen to bude možné," tvrdí manažer Mauricio Pochettino.

Manchesteru United se zatím vyplácí angažování nového kormidelníka Solskjaera. Od jeho jmenování totiž pětkrát v řadě zvítězil, z toho čtyřikrát v lize, což se povedlo poprvé od loňského dubna. Rudí ďáblové by také pod vedením norského manažera chtěli prolomit své trápení proti týmům z nejlepší šestky. V letošní sezóně z pěti zápasů s těmito celky získali pouhé dva body. Odchod Josého Mourinha také pomohl hvězdnému záložníkovi Pogbovi. Ten od té doby vstřelil čtyři branky a na další tři přihrál, což jsou lepší statistiky než za předcházející část ročníku. Větší produktivitu za toto období prokázal pouze Pogbův nedělní soupeř Heung-Min Son. Dalšími hráči, na něž Red Devils spoléhají, jsou ve formě hrající Rashford a nejlepší střelci Lukaku s Martialem.

Důležité bude pro hosty ubránit kanonýra Kanea. "Není špatný, že ne? Je to fantastický střelec, jeden z nejlepších na světě. Zvenčí to vypadá, že pokaždé promění šanci. Musímě zajistit, aby se proti nám do žádné nedostal," říká prozatím úspěšný Solskjaer.

Po operaci bude domácím stále chybět Dier, pochyby vládnou nad startem Lucase Moury. Naopak návrat do tréninku hlásí Dembele a Vertonghen. Po absenci v FA Cupu by se měl vrátit Pogba, potíže mají hosté stále se stopery. Bailly je stále v trestu, Smalling bude pravděpodobně chybět posedmé v řadě a Rojo pokračuje v rehabilitaci v domovské Argentině.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Sánchez, Alderweireld, Rose - Sissoko, Winks, Eriksen - Alli - Son, Kane
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Young, Lindelöf, Jones, Shaw - Herrera, Matić, Pogba - Lingard, Rashford, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.58 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Arsenal FC  (sobota 13:30)
Po tradičně nabitém vánočním programu Premier League se anglická liga na chvíli odmlčela, ovšem již v sobotu od 13:30 začíná nové dvaadvacáté kolo londýnským derby mezi West Hamem United a Arsenalem. Oba týmy se pyšní velkými jmény v ofenzivě, ovšem stejně tak mají společný zmar ve snaze udržet čistá konta, a tak by jejich střetnutí mělo nabídnout otevřenou atraktivní podívanou.

Zrovna v době nejvyšší potřeby se Unai Emery musel v Arsenalu vypořádat s rozsáhlou marodkou, a to obzvláště v obranné řadě. Nyní se však celá pětice Koscielny, Bellerín, Monreal, Mustafi i Mavropanos vrátila do plné tréninkové zátěže, a tak má španělský kouč konečně na výběr, koho postavit. Plně zdráv by měl být také Mesut Özil, jehož budoucnost v dresu Kanonýrů po údajných neshodách s Emerym zůstává nejasná, a k dispozici zůstává také Aaron Ramsey, jenž v létě jakožto volný hráč zamíří podle aktuálních informací do italského Juventusu.

Navzdory vyprázdněné marodce si však Emery dobře uvědomuje sílu soupeře. "Mají kvalitní individuality jako Andersona nebo Arnautoviće, kteří jsou opravdu dobří hráči. Budou hrát doma s podporou svých fanoušků a nás nečeká nic lehkého. Každý venkovní zápas je velkou výzvou, abychom byli konzistentní a sami se posunovali vpřed. Sobota bude další takovou výzvou v řadě a my pevně věříme, že díky tvrdé práci dosáhneme na vítězství."

Zajímavý punc by zápasu mohla dodat při absenci zraněného Jacka Wilshera alespoň účast Samira Nasriho, jehož Hammers angažovali jako volného hráče, a někdejší hráč Arsenalu již v novém klubu stihl nastoupit v nedávném utkání FA Cupu. "Myslím, že to pro něj bylo užitečných šedesát minut," poznamenal ohledně Nasriho manažer Manuel Pellegrini. "Tvrdě na sobě posledních čtyřicet dní pracuje a všem nyní ukázal, že je na Arsenal připraven, alespoň na zápasovou soupisku."

Zatímco Kanonýři řeší patálie okolo zmíněné dvojice Ramsey-Özil a přílišné platové výdaje jim neumožňují na přestupovém trhu utrácet, ani West Ham se vlastní přestupové etudy nevyvaroval. Kvůli zájmu z Číny je ve hře odchod nejlepšího střelce Marka Arnautoviće, jehož bratr a agent v jedné osobě za přestup rakouského forvarda mocně oroduje, byť klubové vedení vydalo jasné prohlášení, že se se svou hvězdou nehodlá v lednovém přestupovém období rozloučit.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Zabaleta, Diop, Ogbonna, Cresswell - Rice - Snodgrass, Noble, Obiang, Anderson - Arnautović
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Mustafi, Sokratis, Koscielny - Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolašinac - Iwobi, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.89 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Liverpool FC  (sobota 16:00)
Liverpool se pokusí otřepat z posledních zaváhání na půdě Brightonu. Hosté kromě poklesu formy trápí marodka v obraně, taktéž domácím bude chybět několik klíčových hráčů.

Po fantastickém prosinci, kdy Liverpool všechny své soupeře zválcoval jak parní válec, dolehl při začátku nového kalendářního roku na svěřence manažera Jürgena Kloppa výpadek formy. Klub od řeky Mersey nadále vévodí Premier League, ovšem v duelu na hřišti Manchesteru City nevyužil možnosti udělat důležitý krok směrem k zisku vytouženého titulu a obhájci trofeje podlehl. Citizens nyní naopak ztrácejí na čelo čtyři body a boj o prvenství zase víc zamotali.

Následně se Reds dlouho neohřáli v FA Cupu a s nejstarší fotbalovou soutěží na světě se rozloučili hned po prvním utkání. Na hřišti Wolverhamptonu nastoupila Kloppova družina s několika změnami v sestavě, což se ve výsledku projevilo. Domácí Vlci vycítili svou šanci a po výhře 2:1 postoupili do další fáze, zatímco Liverpoolu zůstaly oči pro pláč.

Německý manažer si však z porážek příliš těžkou hlavu nedělá. "Máme za sebou dva zápasy, v nichž jsme prohráli, což není pěkné, ale již to není náš současný problém, protože je to za námi. Pouze zde mluvíme o bodech a náskoku. Během týdne o tom vůbec nehovoříme, protože to není podstatné," prohlásil Klopp, který bude muset vyřešit problém ve středu obrany, kde nemůže počítat s Lovrenem ani Gomezem, zatímco jiný stoper Matip se teprve vrací do tréninku.

Soupeř Liverpoolu z jihu Anglie Brighton naopak v FA Cupu pokračuje dál, když přemohl taktéž prvoligový Bournemouth. Seagulls tak zůstali neporaženi ve čtvrtém utkání v řadě a zdá se, že po mírné výsledkové krizi se opět začínají zvedat. Aktuálně se Racci drží na třinácté pozici se stále pohodlným náskokem na sestupové vody.

Na straně domácích bude opět chybět kvůli problémům se stehnem Bernardo. Zdravotní potíže trápí též Izquierda, zatímco Jahanbakhsh a brankář Ryan reprezentují své země na probíhajícím Asijském poháru. Do karet Brightonu nehraje ani statistika z posledních vzájemných zápasů. Posledních šest duelů totiž vyznělo lépe pro Liverpool.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Button - Montoya, Duffy, Dunk, Bong - Groß, March, Stephens, Kayal, Pröpper - Murray
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Fabinho, Van Dijk, Robertson - Shaqiri, Milner, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.24 - 5.32 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Fulham FC  (sobota 16:00)
Další veledůležitý zápas čeká Burnley a Fulham. Vzájemný duel hodně napoví o šancích obou týmů na záchranu. V lepším postavení jsou prozatím domácí Clarets.

Když většina týmů Premier League buduje kádr, počítá minimálně s dvojicí kvalitních brankářů. Burnley však zašlo ještě dál a může se momentálně spolehnout na tři výborné strážce svatyně. Když na konci prosince vypadl ze sestavy Joe Hart, v následujících dvou ligových kláních ho brilantně zastoupil Tom Heaton, který za sto osmdesát minut inkasoval pouze jednou a pomohl svému týmu ke dvěma důležitým vítězstvím. V FA Cupu se do brány Clarets zase postavil Nick Pope a ve svém prvním startu od konce července přispěl čistým kontem k postupu přes Barnsley.

S Heatonovým návratem na trávníky se zvedlo celé Burnley. Po minulé výjimečně úspěšné sezóně se letos Clarets vrátili do tvrdé reality a zápasí ve spodních patrech tabulky o holé přežití. V posledních dvou zápasech ale svěřenci manažera Seana Dyche urvali šest bodů a vytáhli se na šestnácté místo, přičemž mají před startem nejbližšího kola dvoubodový náskok na první sestupovou pozici.

Ani na Fulhamu nemohou radostí skákat dva metry vysoko. Cottagers jako nováček sezóny od samého začátku zápasí na chvostu a především s Huddersfieldem se přetahují o nepopulární poslední příčku. Právě Terriers však Chalupáři na konci minulého roku porazili, díky čemuž od svého soka bodově odskočili. Po novoroční párty však družina Claudia Ranieriho rychle vystřízlivěla po vysoké porážce v londýnském derby s Arsenalem a po překvapivé prohře v FA Cupu s Oldhamem.

Ranieri si dobře uvědomuje, jak důležité střetnutí jeho mančaft čeká. "Burnley si myslí, že když zabijí Fulham, tak zůstaneme na místě a oni se posunou vzhůru. Z tohoto důvodu se domnívám, že půjde o velmi, velmi klíčový zápas. Nebojím se žádného utkání, ale respektuju všechny mé soupeře. Musíme být připraveni. Jsem vždy optimista, ale nevím, kdy se posuneme dál. Doufám, že velmi brzy," uvedl italský stratég.

Burnley řeší starosti na pravém kraji obrany, kde není jisté, zda nastoupí alespoň jeden z dvojice Matthew Lowton a Phil Bardsley. Také nad startem Johanna Gudmundssona visí otazníky. Stoprocentní je neúčast zraněného Aarona Lennona a disciplinárně potrestaného Robbie Bradyho. Na druhé straně barikády se kvůli poraněnému kolenu nepředstaví obránce Alfie Mawson.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Tarkowski, Mee, Ward - McNeil, Westwood, Cork, Taylor - Wood, Barnes
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Le Marchand, Ream - Christie, Chambers, Seri, Bryan - Cairney, Mitrović, Sessegnon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.29 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Watford FC  (sobota 16:00)
Sobotní program nabídne také souboj Crystal Palace s Watfordem. Domácí celek v poslední době zabral a konečně se trochu vzdálil sestupovým příčkám, přesto se ale nenachází na příčkách, které si před sezónou vysnili. Alespoň to už vypadá, že se záchranou nebudou mít velké starosti. To Watford může být s dosavadním průběhem maximálně spokojen a momentální osmá pozice je rozhodně nad původním očekáváním.

Crystal Palace zažilo výborný prosinec, který jej vystřelil do trochu komfortnějších ligových vod. Vše začalo domácí výhrou nad Burnley, pak sice přišly dvě porážky s Brightonem a West Hamem, jenže v následujících pěti duelech už svěřenci Roye Hodgsona padli jen jednou. Sérii proher zastavili těsnou domácí výhrou nad Leicesterem, následně se jim podařilo šokovat celou Anglii, když vyhráli na půdě Manchesteru City. Na Boxing Day si londýnský celek připsal bod po remíze s Cardiffem, poté sice podlehl favorizované Chelsea, ovšem v novém roce znovu zabral a podařilo se mu vyhrát na hřišti Wolverhamptonu. V současnosti si tak parta okolo Roye Hodgsona přece jenom může užívat trochu toho klidu.

Watford poslední měsíc roku 2018 zahájil dvěma porážkami, ovšem pak přivezl remízu z půdy Evertonu, na což navázal dvěma výhrami - nad Cardiffem a West Hamem. Na Boxing Day sice doma po vyrovnaném průběhu podlehli Chelsea 1:2, následně si připsali domácí remízu s Newcastlem a z půdy Bournemouthu v prvním klání roku 2019 přivezli po divoké přestřelce bod za remízu 3:3.

V dresu Crystal Palace by se již mohl objevit Christian Benteke, který vyléčil vážné zranění kolene. Mimo ovšem bude Pape Souare. Hostům se po zranění vrací Andre Gray a Christian Kabasele, absentovat však určitě bude Sebastian Prödl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.35 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Southampton FC  (sobota 16:00)
V rámci 22. kola Premier League zamíří fotbalisté Southamptonu na King Power Stadium. Pokusí se tam navázat na zisk čtyř bodů z předchozích dvou venkovních zápasů v Huddersfieldu a na Chelsea. Lišky zase minulý týden zvládly důležité utkání proti Evertonu.

Foxes jsou celkově ve velké herní pohodě, z posledních čtyř utkání se jim povedlo třikrát zvítězit, a to nad Blues, Citizens a naposledy Toffees, proti nimž rozhodl Jamie Vardy. Kaňkou na výkonech Leicesteru je pouze porážka s Cardiffem v závěrečném utkání roku 2018. Na King Power Stadium domácí získali jen čtrnáct bodů, což je o tři méně než na hřištích soupeřů. V čem se ale Liškám daří nejvíce v lize, je otáčení nepříznivě se vyvíjejících zápasů. Získaly z nich hned 12 bodů. Nejlepší kanonýr Vardy sice neměl na začátku ročníku takovou fazónu jako v některých předchozích sezónách, z posledních osmi branek svého týmu však sám vstřelil rovnou polovinu a celkově už je na sedmi trefách. Na záda mu dýchá pětigólový Maddison, nikdo další se nedostal přes dva přesné zásahy.

Southampton se po dvou výhrách v řadě vrátil opět do zajetých kolejí a připsal si jediný bod ve třech zápasech. Nutno dodat, že za soupeře měl hráče Chelsea, Manchesteru City a West Hamu, což nejsou mužstva, která by body rozdávala. Když byla řeč o schopnosti otáčet nepříznivý výsledek v podání Leicesteru, je třeba zmínit i opačnou bilanci Saints. Ti v utkáních, v nichž vedli, ztratili patnáct bodů, což je také nejvíce z celé Premier League. Zároveň drží Svatí primát v počtu hráčů zapojených do utkání. Už jich v tomto ročníku bylo 26, což je stejné číslo, jako v každé z předchozích tří sezón. Tahounem hostujícího celku je zraněný Danny Ings, stejně jako konkurent Vardy má na kontě sedm branek. Další jeho spoluhráči jsou až na třech gólech.

O nelichotivé situaci v podobě osmnáctého místa v tabulce a jejím řešení se vyjádřil i Ralph Hasenhüttl: "Chceme v tomto přestupovém období někoho přivést, ale není to jednoduché, protože v zimě musíte najít hráče, který náš tým vylepší nejen krátkodobě, ale i dlouhodobě. Je lepší udělat to co nejdříve, ale v zimní přestávce to není jednoduché. Nechceme to uspěchat. Dáme si načas, promyslíme to a až si budeme stoprocentně jistí, než nám nějaký hráč pomůže, poté se rozhodneme, ne dříve," říká manažer Saints.

Vedle Ingse budou hostům chybět i další dva útočníci. Obafemiho trápí zdravotní potíže a Charlie Austin začíná svůj dvouzápasový trest. Kromě hroťáků se nemůžou spoléhat ani na potrestaného Hojbjerga, zraněného Bertranda a reprezentujícího Yoshidu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.42 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Cardiff balancuje jen těsně nad sestupovou propastí, ve které je už hluboko jeho soupeř, Huddersfield. Hosté mají na kontě osm ligových porážek v řadě a zápas 22. kola je pro ně jednou z posledních šancí, jak ještě oživit své šance na záchranu.

Ačkoliv se Velšanům daří doma mnohem více než venku, v posledních zápasech to tak úplně neplatí. Před Vánoci schytali debakl 1:5 od Manchesteru United při debutu manažera Solskjaera, na Nový rok se zase jejich bodové naděje rychle vytratily proti Tottenhamu. Naštěstí pro Bluebirds byl mezi tyto zápasy vklíněn ještě ten v Leicesteru, kde se jim podařilo získat všechny tři body. Cardiff se prosazuje více ve druhých poločasech, kdy nastřílel třináct z devatenácti svých gólů, což je mimochodem stejně, jako jeho soupeř v celé sezóně. Nepříjemné jubileum můžou domácí oslavit případě porážky - byla by totiž stá na vlastním hřišti v nejvyšší soutěži.

Cardiff přemýšlí o posilách, ale příliš se k nim raději neupíná, což shrnul poměrně vtipně manažer Neil Warnock: "Lednové přestupové okno je jako lézt na horu s máslem na rukou. Děláte si naděje a řeknete si, že máte hotovou dohodu, a další den ta dohoda hotová není."

Jak již bylo zmíněno, hostující Terriers mají na kontě již osm porážek v ligové soutěži v řadě a k tomu ještě jednu pohárovou. Pokud měl někdo v historii Premier League tak málo bodů jako letos Huddersfield, skončil vždy na posledním místě, naposledy to bylo Derby před jedenácti lety. Hostům se navíc vůbec nedaří proti velšským celkům, už třináctkrát v řadě s nimi nevyhráli, v posledních čtyřech měřeních sil jim navíc nevstřelili ani gól. Produktivita je asi největším problémem Wagnerových svěřenců. Nejlepší střelec Jorgensen se prosadil třikrát, celkově mají branek třináct, z nichž pouze pět padlo ze hry.

Manažer David Wagner přiznává svůj podíl viny na posledních výsledcích: "Zodpovědnost za celý klub mám od první chvíle, co jsem přišel. Tím nemyslím jen ty celé tři roky, ale i posledních šest týdnů. Ty nebyly takové, jaké bychom si představovali, a já jsem za to zodpovědný," tvrdí německý manažer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.26 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Newcastle United  (sobota 18:30)
Poslední dobou to Chelsea na Stamford Bridge vážně nejde. Od výhry nad Manchesterem City zde v lize nevstřelila jediný gól a na své konto si připsala pouhý bod, když nejprve smolně podlehla Leicesteru, načež v prvním domácím klání roku 2019 zase nebyla schopna překonat defenzivu Southamptonu.

Celkově vzato ofenziva modrých poslední dobou stávkuje a množí se zápasy, kdy střelci Blues vychází střelecky naprázdno. Když přihlédneme k tomu, že Newcastlu pravděpodobně přijede s výrazně defenzivní taktikou, můžeme směle odhadovat, že v sobotu večer žádné gólové hody neuvidíme.

Chelsea neměla sezónu rozjetou vůbec špatně, jenže stalo se to, co se ostatně už před sezónou očekávalo - že se naplno projeví ony ofenzivní limity, který současný kádr má. Směrem do ofenzivy je jedinou opravdu velkou hvězdou Hazard, který tak až příliš často na svých bedrech nese osud celého týmu. Tu a tam mu vypomůže Pedro, občas se na jeden, dva zápasy chytí i hrotový útočník, celkově však spoluhráčům belgické hvězdy chybí jakákoliv konzistence. Není tedy divu, že se v médiích hojně spekuluje o nových příchodech - Chelsea sonduje možnosti do středu zálohy a samozřejmě se zajímá o hrotového útočníka, jelikož střílení branek je momentálně jednoznačně Achillovou patou Sarriho výběru.

Newcastle také neprožívá nějaké slavné období. Svěřenci Rafaela Beníteze vyhráli naposledy v polovině prosince, když porazili Huddersfield, od té doby ovšem radost z ligové výhry neokusili. Nejprve si připsali bezbrankovou remízu na hřišti Fulhamu, posléze schytali debakl na půdě Liverpoolu, o pár dní později vstřelili svůj jediný gól ve vánočním období, který jim zajistil bod ze hřiště Watfordu. V novém roce ale nezačali dobře, na vlastním hřišti po boji podlehli favorizovanému Manchesteru United 2:0.

Chelsea bude jistě chybět Ruben Loftus Cheek, kterého trápí potíže se zády. K dispozici patrně nebude ani Alvaro Morata, španělského útočníka zase trápí drobný svalový problém. Za hosty určitě nenastoupí Kenedy, který je u Strak na hostování právě z Chelsea a start u tak nedovolují regule soutěže. Mimo bude také trojice Jonjo Shelvey, Paul Dummett a Karl Darlow.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.17 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC21173149:1054
2.Manchester City21162356:1750
3.Tottenham Hotspur21160546:2148
4.Chelsea FC21135338:1644
5.Arsenal FC21125446:3141
6.Manchester United21115543:3238
7.Leicester City2194825:2331
8.Watford FC2185830:3129
9.Wolverhampton Wanderers2185823:2529
10.West Ham United2184929:3228
11.Everton FC2176831:3127
12.AFC Bournemouth21831031:4027
13.Brighton & Hove Albion2175924:2926
14.Crystal Palace21641119:2622
15.Newcastle United21461115:2918
16.Burnley FC21531321:4218
17.Cardiff City21531319:4118
18.Southampton FC21371121:3816
19.Fulham FC21351319:4714
20.Huddersfield Town21241513:3710

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1208)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele