Šanci na studium v zahraničí má téměř každý

12. 1. 2019 | | Zprávy ze školy Erasmus

Na výměnné pobyty v zahraničí se mohou studenti Vysoké školy ekonomické přihlásit hned dvakrát. Možnost studia v cizině zprostředkovaná ekonomkou je nabízena v bakalářském i magisterském stupni. Nabídka výměnných pobytů je široká a často se tak stává, že zbydou desítky volných míst. Oddělení zahraničních styků proto minulé léto vyhlásilo mimořádné výběrové řízení. Zájem o volná místa byl oproti běžnému výběrovému řízení poměrně nízký. Šance dostat se na studijní pobyt v zahraničí byly tedy vysoké.

Mimořádné výběrové řízení pro studenty magisterského stupně loni na ekonomce proběhlo poprvé. Přihlášky bylo možné podávat do konce července. V minulých letech ho nebylo třeba dodatečně organizovat, protože se vždy našel dostatek náhradníků, kteří ve standardním výběrovém řízení neuspěli. V nabídce bylo celkem sto padesát jedna míst a studenti dokonce mohli volit i z několika velmi prestižních škol.

Do dodatečného výběrového řízení se však přihlásilo podle Oddělení zahraničních styků pouze čtyřicet pět studentů. Šance na úspěch byly tedy hodně vysoké. Vybráno bylo celkem třicet šest studentů a těm, kteří neuspěli, byla nabídnuta volná místa na jiných univerzitách. Šanci na úspěch měli tedy i zájemci s horším studijním průměrem.

„Rok od roku roste nejen nabídka studijních míst na partnerských univerzitách, ale rovněž i počet studentů, kteří místa z nejrůznějších důvodů vracejí. Bohužel tato situace nastává těsně před zahájením semestru v zahraničí, kdy již není možno vybrat jiného studenta Vysoké školy ekonomické,“ vysvětluje důvod Dana Brázdová, vedoucí Oddělení zahraničních styků. „Některá studijní místa na špičkových zahraničních školách zůstávají neobsazená také z důvodu náročnějších požadavků ze strany univerzit,“ dodává. Příkladem může být nutnost doložení jazykového certifikátu IELTS nebo TOEFL a vynikající studijní průměr.

Zájem o studium v zahraničí přitom ale roste a stále větší podíl studentů se ve svém životopisu může pyšnit alespoň jednou zkušeností v zahraničí.  „Studentů, kteří by stáli o volná místa Erasmus je na Vysoké škole ekonomické bezpochyby dost, je to však otázka konkrétní nabídky, časového rámce a stanovených podmínek,” komentuje situaci Dana Brázdová. Například na výběrové řízení pro studenty druhého ročníku bakalářského stupně se letos přihlásilo sto zájemců na šedesát míst.

Největší zájem o výjezdy do zahraniční mají studenti druhé a třetí fakulty

Nejvíce se na výměnné pobyty hlásí studenti z Fakulty mezinárodních vztahů a Fakulty podnikohospodářské. Kromě výměnného pobytu v zahraničí volí studenti také možnost stáže v zahraničí. Ty jsou však na rozdíl od výměnných pobytů uznávány do studijních plánů pouze na některých fakultách. Velkou výhodou je ale možnost čerpat stipendium jak na studijní pobyt v cizině, tak na zahraniční pracovní stáž.

Nabídka partnerských škol je v současnosti velmi široká. Zájemci si mohou vybírat přibližně z dvě stě padesáti partnerských škol po celém světě. Všichni uchazeči ve výběrovém řízení tak mají podle Oddělení zahraničních styků šanci do zahraničí během studia vyjet.

Podrobnější informace o výběrovém řízení na výměnné pobyty v zahraničí najdete na stránkách Oddělení zahraničních styků, které můžete kromě na Facebookových stránkách nově také sledovat na Instagramu.

 

Mohlo by tě zajímat: