Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlekaři v Krkonoších se bojí omezení kvůli nové zonaci národního parku

  8:23
Starostové a vlekaři v Krkonoších mají obavy, že připravovaná zonace národního parku negativně ovlivní zimní turistický ruch na Černé hoře, kde jsou běžecké okruhy a rolby přepravují lyžaře mezi areály. Současná první zóna se rozšíří o desítky hektarů.
Na Černé hoře v Krkonoších zahájili lyžařskou sezonu (30. 11. 2018).

Na Černé hoře v Krkonoších zahájili lyžařskou sezonu (30. 11. 2018). | foto: Martin Veselý, MAFRA

S připravovanou novou zonací Krkonošského národního parku (KRNAP), která by měla po schválení platit 15 let, mají velký problém Janské Lázně a Pec pod Sněžkou. Do nejpřísněji chráněné zóny by totiž nově měla spadnout mnohem větší část Černé hory než dosud. Podle starostů i vlekařů mohou mít chystané změny nepříznivý dopad na lyžování a turistický ruch ve východních Krkonoších. Ochranáři kritiku odmítají, podle nich nová zonace žádné omezení nepřinese. Neřeší totiž turistické aktivity, ale péči o území.

Dosud bylo území národního parku rozděleno do tří zón. První, nejpřísněji chráněná oblast má rozlohu 6 984 hektarů a zabírá 19,2 procenta území. Nová zonace, kterou chce Správa KRNAP letos schválit, počítá s jejím rozšířením o zhruba 340 hektarů. 

Změní se také terminologie. Nejcennější část národního parku bude zařazena do téměř bezzásahové zóny přírodní. Na ni bude navazovat zóna přírodě blízká (dnes II. zóna), trojkou bude zóna soustředěné péče o přírodu, což jsou zejména horské louky, pastviny a lesy v okolí lidských sídel. Novou kategorií bude zóna kulturní krajiny, do níž budou patřit především obce v národním parku.

„Nová zonace se oproti původní, která je dnes v platnosti a která omezovala turismus i aktivity v obcích, posouvá do roviny ryze managementové. Bude nám určovat, jak máme o dané území pečovat. Neznamená žádné omezení pro turisty a veřejnost. Vstup mimo značené cesty bude regulován vyhlášením tzv. klidového území. Dnes je toto území totožné s I. zónou,“ vysvětluje nové pojetí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nejpřísněji chráněná zóna na Černé hoře podle údajů správy parky dnes zabírá plochu 25 hektarů, II. zóna 282 hektarů a třetí přes 500 hektarů. Nová zonace má do přírodní zóny zařadit plochu 165 hektarů, zóna přírodě blízké má mít rozlohu 220 hektarů.

„Zachovalé a kvalitní ekosystémy (I. a II. zóna) zde byly vymezeny na více jak 300 hektarech již v letech 2008 až 2010, kdy se tato zonace připravovala. Nejedná se tedy o žádný dramatický nárůst, pouze se stav části ekosystémů za deset let vývoje a péče lesníků natolik zlepšil, že splnil kritéria daná metodikou hodnocení přirozenosti lesů ČR a byl zařazen do zóny přírodní či přírodě blízké,“ objasňuje mluvčí správy parku, proč k přesunu dochází.

Starostové mají ze změn obavy. „Je zvláštní, když se má v celém národním parku přírodní zóna zvětšit o 340 hektarů a z nich jen na Černé hoře to bude 165 hektarů, tedy zhruba polovina. V katastru Janských Lázní dosud I. zóna zabírá 1,4 hektaru. Černá hora je čtvrtí Janských Lázní, od roku 1928 na vrchol jezdí lanová dráha, je zde veřejné osvětlení a lidé tam žijí desítky let. To, že se v poslední době stala také lyžařským střediskem, na tom nic nemění,“ říká starosta lázeňského města Jiří Hradecký (nezávislý, Volba pro město), který se o záměrech ochranářů poprvé dozvěděl na prosincovém jednání rady KRNAP.

„Můžu si myslet ledacos. Domnívám se, že to nebylo dělané pouze s ohledem na ochranu přírody. Rozhodně nechci, aby se u nás začalo ve velkém stavět, ale musí být zachovány podmínky pro minimální rozvoj. Z turistického ruchu tady všichni žijeme,“ připomíná Jiří Hradecký. 

Zároveň se bojí, že se doutnající spor vyhrotí: „Doteď jsme byli v souladu a vzájemně se respektovali. Mám ale obavy, aby nevznikl příkop mezi obcemi a správou národního parku, jako se to stalo na Šumavě.“ 

Zamýšlené rozšíření přírodní zóny by podle vlekařů mohlo představovat velký problém v rozvojových plánech SkiResortu Černá hora-Pec, který obě sesterská střediska nedávno propojil rolbami a mezi areály upravuje běžkařské trasy.

„Jednoznačně z toho máme obavy. Rozhodování Správy KRNAP je v současné době velmi nečitelné, může se stát, že všechny tyto aktivity skončí,“ tvrdí ředitel SkiResortu Petr Hynek. 

S plánem zahrnout Černou horu do přírodní zóny nesouhlasí ani starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (nezávislý, SNK Sněžka), chystané změny totiž zasahují i do jejího katastru: „Jsou zde běžecké okruhy, které propojují Černou horu s Pecí. Znamenalo by to omezení turistického ruchu. KRNAP musí hledat vyváženou cestu a jednat s námi, nemůže nám to takto jednostranně diktovat.“ 

Pro turistický ruch na Černé hoře bude klíčová rozloha klidového území, kde bude stejně jako v současné I. zóně možný pohyb pouze po značených cestách. Na Černé hoře ochranáři počítají s klidovým územím o rozloze 82 hektarů. Důvodem je ochrana ohrožené populace tetřívka obecného.

„Stávající běžecké tratě klidovým územím nevedou, respektive z části jdou těsně vně po jeho hranici. Dotknout by se jich to tedy nemělo,“ zdůrazňuje Radek Drahný.

Horské obce jsou ostražité

Janské Lázně, Pec pod Sněžkou a další obce sdružené ve svazku obcí Východní Krkonoše (SOVK) se dohodly, že budou při jednáních o zonaci se Správou KRNAP postupovat společně.

„Chceme území východních Krkonoš řešit koordinovaně a společně, protože je potřeba Krkonoše chápat jako funkční celek. Není úplně jasné, co všechno připravované změny přinesou. V tuto chvíli jsou obce ostražité, je tam hodně otázek a čekáme na to, s čím Správa KRNAP přijde,“ uvádí předseda SOVK a místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti).

Zonaci bude schvalovat rada KRNAP, v její regionální sekci jsou zastoupení také krkonošští starostové. I kdyby s dokumentem nesouhlasili, zablokovat ho de facto nemohou. Podle Jana Sobotky (nezávislý, sdružení Zvon), předsedy svazku měst a obcí Krkonoše, který sdružuje všechny horské obce, je zásadní, aby v regionální sekci rady došlo ke shodě.

„Nemá cenu, aby rada zonaci neschválila. Je nutné, aby to bylo nachystané tak, aby s tím jednotlivé obce souhlasily. Pokud by to rada neschválila, zonace půjde na ministerstvo životního prostředí, které rozhodne o nás bez nás. To se nesmí stát,“ říká šéf svazku horských samospráv, který je zároveň senátorem a starostou Vrchlabí.

Do vyjednávání ochranářů s obcemi o zonaci by se podle Sobotky měly promítnout také Zásady péče o Krkonošský národní park (dosavadní dokument pod názvem „Plán péče“ platí do roku 2020) a návrh klidových území.

„Je potřeba všechny věci projednávat najednou a hovořit o nich dohromady, ne po částech. Nerad bych, abychom odsouhlasili zonaci a pak na nás vyskočilo něco, co jsme nevěděli,“ podotýká senátor.

Stejný názor má také ředitel SkiResortu Černá hora-Pec Petr Hynek: „Projednává se zonace, ale neznáme nové zásady péče, ani nevíme, kde správa parku vyčlení klidová území. Správa KRNAP nám selektuje jednotlivá témata, namísto toho, aby nám je předala komplexně.“

Mluvčí ochranářů kritiku odmítá. Jednání s obcemi budou následovat, až připravovanou zonaci schválí ministerstvo.

„Výtka starostů, že o tom nic nevědí a že jsme to s nimi neprobrali, je zcela lichá. Nebudeme s nimi probírat interní pracovní materiál. Půjdeme za nimi až s tím, co nám ministerstvo schválí. Teprve potom se budeme bavit o konkrétních věcech. Navážou na to klidová území a plán péče. Není proto teď na pořadu dne bavit se o všech třech dokumentech najednou,“ říká Radek Drahný.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...