Britský velvyslanec nechal do Česka dovézt dosud nevystavenou popartovou koláž o Palachově upálení

Do připomínkových akcí k 50. výročí sebeupálení Jana Palacha se zapojila i britská ambasáda v Praze. Velvyslanec Nick Archer nechal z Británie do své rezidence dovézt výtvarné dílo Joea Tilsona, které bylo vytvořeno v roce 1969 a věnuje se právě Palachovu činu. Podle Archera je třeba připomínat Palachovu oběť nejen kvůli české historii, ale i jako připomínku toho, že v mnoha zemích lidé stále musí bojovat o svou svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský velvyslanec Nick Archer s dílem Jan Palach: Suicide by Fire, January 1969

Britský velvyslanec Nick Archer s dílem Jan Palach: Suicide by Fire, January 1969 | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Archer si myslí, že by bylo chybou jen přejít 50. výročí Palachovy smrti a nijak si ji nepřipomenout. Proto nechal do Prahy přivézt Tilsonovo výtvarné dílo Jan Palach: Suicide by Fire, January 1969.

České velvyslanectví v Itálii bojuje proti radikální pravici, která zneužívá Palachovo jméno

Číst článek

„Objevil jsem ho v uměleckých sbírkách britské vlády více než před rokem. Ale trápilo se v úřadu ministerstva dopravy ve městě Derby. Měl jsem pocit, že má patřit sem, a po několika měsících ho dostal do Prahy právě včas k (Palachovu) výročí. Vyvěsil jsem ho ve své rezidenci těsně před Vánoci,“ řekl Archer.

Obraz je vytvořen technikou koláže charakteristickou pro pop art, ve kterém Tilson svá díla tvořil. Dílo bylo vytvořeno v nákladu sto kusů, jedním z vlastníků je například galerie umění Tate Modern. V Česku dosud obraz nebyl veřejně vystavován.

Obrazy použité v pozadí koláže nepocházejí pouze z období invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, proti které Palach svým činem protestoval, ale opakuje se na nich i motiv amerických pouličních protestů.

Univerzální práva

„Tilson se nezasazoval pouze o svobodu v této zemi, ale ukazoval solidaritu s lidmi z celého světa, kteří ve stejnou dobu jako Jan Palach bojovali za svou svobodu. A vytvořil tak pojítko mezi lokální snahou o prosazení univerzálních práv,“ uvedl Archer.

Podle něj je správné se zasazovat o lidská práva a svobodu všude ve světě, což činí i britská vláda. „Tento boj za základní lidská práva, za svobodu a demokracii zdaleka není u konce. Proto když si připomínáme Jana Palacha, měli bychom myslet jak na jeho podíl na prosazení změn zde, tak na mnohé, kteří na jiných místech pokračují v jeho úsilí,“ uzavřel Archer.

Britský výtvarník Joe Tilson, který dílo vytvořil, se narodil v roce 1928. V 60. letech minulého století patřil mezi přední autory britského pop artu. Žije a pracuje v Londýně a v Itálii a od 90. let je členem britské Královské akademie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme