Česká stopa na CESu: Sense Arena umí trénovat hokej ve virtuální realitě. A zkusí i basketbal

Vztah českých firem a CESu je velmi zvláštní. Jen málokdo dokáže plně využít možností CESu, a tak to často zůstane jen u jednoho pokusu s hořkou pachutí v ústech. O to je zajímavější příběh firmy Sense Arena, která vyvíjí VR systém pro výuku hokeje.

Necílí na domácí hráče, kteří si chtějí zahrát virtuální hokej. Hlavním zákazníkem jsou velké hokejové kluby, které technologii Sense Areny mohou využít pro trénink bez potřeby ledové plochy. Díky doplňkovému senzoru na hokejce dokáže Sense Arena přesně rozpoznat hráče i hokejku v prostoru a správně reagovat na práci s virtuálním pukem.

Hokejový trénink zabalený v kufru

Letos Sense Arena do Las Vegas přivezla „kufříkové řešení“. V jednom kufru je vše potřebné pro zprovoznění – počítač, senzory i headset HTC Vive Pro. Hokejový klub tak v rámci stěhování přibalí jen jeden odolný kufr, ze kterého dokáže rychle vytvořit tréninkový prostor.

Národní stánkové sekce na CESu jsou často součástí výstavní části s názvem Heureka – malinkaté stánečky sotva s pultíkem a prostorem na jeden plakát jen tak tak stačí na základní prezentaci. Často jsou firmy sdružené do velkých národních sekcí, které zastřešují vládní organizace.

Pro nás by měl dělat servis nadějným firmám na CESu Czechinvest, ale jeho aktivity pro CES působí značně bezzubě. Má to hlavně smysl pro začínající startupy, ale s nízkými náklady přichází i velké riziko, že se stánek v té záplavě podobných snadno ztratí. Také proto Sense Arena vystavuje v prostornější sekci Health & Fitness, kde je pohromadě s tématicky podobnými firmami.

Nesází přitom na to, že zrovna náhodou půjde okolo trenér Washington Capitals, stánek na výstavišti bere hlavně jako místo pro předem domluvená setkání s potenciálními zákazníky. Zájemci z řad návštěvníků CESu jsou spíše bonus navíc.

Dalším cílem je basketbal

Jak mi prozradil Robert Tětiva, zakladatel a CEO Sense Areny, pro další rok chtějí zkusit něco nového. Robert jako bývalý basketbalista chce do VR přenést svůj oblíbený sport. Basketbal ve VR zní hodně nebezpečně, ale míč bude virtuální a hráč si nasadí rukavice s haptickou odezvou, aby měl pocit, že míč opravdu drží. Nepůjde přitom o trénink střelby na koš, to levněji zařídí koš na dvorku za domem, ale stejně jako u hokejového simulátoru půjde hlavně o týmový trénink s pilováním komunikace se spoluhráči a čtení protivníka.

Hokejový simulátor už dnes učí hlasovými povely říkat si o přihrávky a spolupracovat. Fyzika střelby pukem není stále tak přesná jako v reálném světě, tu VR tréninkem nelze nahradit, takže jde hlavně o budování správných týmových návyků a rychlosti reakcí.

V případě basketbalu chtějí v Sense Areně zkusít i nový HTC Vive Pro Eye se snímáním pohybu očí. Virtuální protivníci budou číst, kam se díváte a podle toho budou měnit styl obrany. Skuteční hráči pak budou trénovat přihrávky naslepo, počítač pozná, jestli míč posíláte správným směrem i bez dívání.

Váš názor Další článek: Bell Nexus: Výrobce helikoptér se pochlubil futuristickou taxikoptérou [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,