Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mistrem republiky v cyklokrosu je potřetí v řadě Boroš, v ženském závodě kralovala Havlíková

Domácí mistrovství v cyklokrosu na trati v Holých Vrších na Mladoboleslavsku vyhrál Michael Boroš, druhý dojel Tomáš Paprstka a třetí příčku obsadil Jan Nesvadba. Po návratu k cyklokrosu dojel na čtvrtém místě Zdeněk Štybar. Mistryní republiky se stala Pavla Havlíková. Zkušená závodnice završila zlatý hattrick a vyjela si tak už šestý domácí titul.

Michael Boroš
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Třiatřicetiletý Štybar je v cyklokrosu trojnásobným mistrem světa, po přechodu k silničním profesionálům však jezdí závody v terénu už pouze doplňkově. V Holých Vrších chtěl zaútočit na rekordní osmý domácí titul, jímž by se odpoutal od dalšího sedminásobného vítěze Radomíra Šimůnka staršího. Na trio specialistů ale nestačil.

"Jsem celkem popravený. Trať byla hodně technická. Je to něco, co se jezdí jednou dvakrát do roka. Zrovna jsem to chytil. Pro mě trošku smůla na ten okruh. Hlavně ty výběhy, to mě ubíjelo. Jakmile jsem seděl na kole, tak to ještě celkem šlo, ale jakmile jsem musel běžet, zejména ty schody, tak to mě popravilo," řekl Štybar novinářům.

V prvním a druhém okruhu z celkových sedmi jezdil dokonce v čele. "Já za to bral už od startu, ale postupně jsem začal trošku couvat... Kluci byli lepší. I Emil Hekele jel výborně. Možná kdyby neměl problémy, skončil bych pátý. Bylo to hlavně o tom, abych si závod užil. Na víc než čtvrté místo jsem neměl," přiznal Štybar.

Po něm převzal iniciativu Boroš a ve třetím okruhu se začal soupeřům vzdalovat. "Snažil jsem se držet od začátku vepředu a ne jako minulý rok. Druhou půlku už jsem se pak snažil jen udržovat náskok," uvedl Boroš. Jeho nejbližšího pronásledovatele Emila Hekeleho navíc zastavili rozhodčí. Ostřílený závodník měl smůlu, neboť po výměně kola v depu při výjezdu přetrhl řetěz a do depa se následně vrátil z již nepovolené vzdálenosti, kterou stihl ujet.

Druhý dojel s mankem 18 vteřin Tomáš Paprstka, dalších 23 sekund navíc ztratil bronzový Jan Nesvadba. Štybar měl na vítěze ztrátu přes minutu a čtvrt. Mezi muži do 23 let si vedl nejlépe šestý v celkovém pořadí Tomáš Kopecký, hned za ním pak dojeli Josef Jelínek a Šimon Vaníček.

Pětatřicetiletá Havlíková si na náročné trati počínala naprosto suverénně a v závěru její triumf neohrozil ani pád v blízkosti depa. Jen vyměnila kolo a uháněla do cíle, kde mohla slavit rovněž potřetí za sebou po loňském vítězství v Mladé Boleslavi a zlatu z Hlinska 2017.

"Pro mě to byl strašně překvapivý průběh závodu. Čekala jsem, že se budeme prát vepředu tři čtyři závodnice, ale hned v prvním druhém výjezdu se to oddělilo. A já jsem zjistila, že dnes na to mám spíš technicky než fyzicky. To byl hlavní důvod úspěchu," řekla Havlíková. Druhá Jana Czeczinkarová dorazila do cíle až minutu a půl po ní, třetí Kamila Janů ještě o 20 sekund později.

Mistrovství ČR v cyklokrosu v Holých Vrších (Mladoboleslavsko):

Muži: 1. Boroš (Creafin TUVsud) 58:20, 2. Paprstka (Expres CZ Team Kolín) -18, 3. Nesvadba (ČEZ Cyklo Team Tábor) -41, 4. Štybar (Deceuninck-QuickStep) -1:19, 5. Škarnitzl (Mitas Trek) -2:16, 6. Kopecký (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) -4:00, 7. Jelínek (Mitas Trek) -4:16, 8. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) -7:19, 9. Petruš (Ethic Sport), 10. Říman (TJ AŠ Mladá Boleslav) oba -1 kolo.

Ženy: 1. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) 49:43, 2. Czeczinkarová (Mitas Trek) -1:30, 3. Janů (ČEZ Cyklo Team Tábor) -1:50, 4. Štěpánová (Superior XC Team) -3:07, 5. Mišoňová (Adastra Bike Team) -3:49, 6. Ungermanová (KC Kooperativa Jablonec n.N.) -5:34.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články