Hlavní obsah

Jak to vypadá na temné straně. Čínská sonda poslala další snímky odvrácené části Měsíce

Prohlédněte si fotografie z odvrácené strany Měsíce.Video: Reuters

 

Reklama

Sonda Čchang-e 4 doručila přes satelit Queqiao na Zemi další fotografické snímky pořízené na povrchu odvrácené strany Měsíce. Na začátku ledna se stala prvním výzkumným zařízením, které tam přistálo.

Článek

Mezi fotografiemi, které v pátek zveřejnila Čínská národní vesmírná agentura, je i jeden panoramatický.

Sonda s vozítkem jménem Nefritový králík 2 přistála 3. ledna ve Von Karmánově kráteru, který se nachází v Aitkenově pánvi u jižního lunárního pólu. Podle předpokladu vědců pánev vznikla při dopadu velkého tělesa v rané době měsíčních dějin a výzkum její části by mohl přinést další informace týkající se vzniku a vývoje naší sluneční soustavy.

Výzkumné vozítko se potýkalo s technickými problémy, když strávilo pět dní ve stavu hibernace a čínští astronomové s ním ztratili kontakt. Ve čtvrtek však obnovilo činnost.

Vzhledem k tomu, že se sonda nachází na straně Měsíce, která je trvale odvrácena od Země, není přímá komunikace s pozemským řídicím střediskem možná. Spojení udržuje satelit, který Čína již v květnu vyslala na oběžnou dráhu kolem takzvaného libračního centra L2 (Lagrangeův bod L2) v soustavě Země-Měsíc. Librace je označením pro kývavý pohyb Měsíce vůči pozorovateli ze Země, který díky tomu může spatřit zhruba devět procent povrchu odvrácené části Měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované