London City Airport hlásí rekordní počet cestujících

12.01.2019 - Evropa



Letištěm London City Airport prošlo v loňském roce 4,8 milionů cestujících. Jedná se o historický rekord tohoto londýnského letiště, které leží nejblíže obchodním čtvrtím Londýna. V porovnání s předchozím rokem se jednalo o růst o 6,4 %. Po mírném poklesu v roce 2017 se tak letiště London City Airport opět vrátilo k růstu. Počet pohybů meziročně lehce klesl na 75 271, nicméně letecké společnosti častěji nasazovaly větší letadla.

Letiště disponuje pro starty a přistání jednou 1508 metrů dlouhou dráhu (foto: Frans Zwart/Wikimedia Commons - GFDL 1.2)

K růstu London City Airport částečně přispěla letecká společnost BA CityFlyer, která z letiště otevřela nové linky a meziročně navýšila počet letů o 10 %. Podle managementu letiště může počet odbavených cestujících stále růst, zejména díky nasazování větších letadel jako Embraer 190.

Přestože je London City Airport letištěm pro obchodní klientelu, v posledních letech roste význam letů do turistických destinací. Florencie, Ibiza, Malaga či Mallorka se zařadily do dvaceti nejpopulárnějších cílů tohoto letiště. Tento posun ve složení klientely potvrzuje i to, že nejrušnějším měsícem byl červenec, kdy bylo odbaveno 471 519 cestujících.

Cílem číslo jedna byl vloni Amsterdam, kam cestovalo 621 tisíc cestujících, následovaný Edinburghem s 494 tisíci cestujícími. Na třetí příčce byl Dublin se 480 tisíci cestujícími. Na dalších místech skončily Curych, Miláno-Linate, Frankfurt, Glasgow a Ženeva. Výrazný nárůst cestujících byl zaznamenán na linkách do Belfastu (+ 52,5 %) a Milána-Linate (+ 46,5 %).

Od podzimu 2017 má pravidelné letecké spojení s London City Airport také Praha. Na lince létá společnost BA CityFlyer s letouny Embraer 170 a 190.

London City Airport (foto: Kleon3/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)

 

Témata