Nejchutnější jablka z loňské sklizně? Odrůda Andera z Holovous, rozhodli ovocnáři

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je Andera. Rozhodla o tom tento týden degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, kterou pořádal tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Odrůda Andera byla úspěšná i v minulých letech. Při degustacích v letech 2017 a 2011 obsadila druhá místa. Informoval o tom v sobotu ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Holovousy (Jičínsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka, jablko, ovoce (ilustrační foto)

Jablka, jablko, ovoce (ilustrační foto) | Foto: pasja1000 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0

Degustátory Andera nejvíce zaujala celkovou chutí. Na předních příčkách se umístila i při hodnocení vzhledu, konzistence dužniny, šťavnatosti, slupky a vůně. Jablka degustátoři posuzovali naslepo, jejich název neznali. Vzorky pocházely z jablek ze sadů v okolí Holovous.

Úroda jablek překonala loňská čísla, i když bylo suché léto. Mohou být až o polovinu levnější

Číst článek

Odrůdu Andera vyšlechtili výzkumníci z Holovous křížením odrůd Melrose a Rubín. Do registru odrůd byla zapsána v roce 2015. Červené plody Andery jsou velké, váží až čtvrt kilogramu a mají kulovitý tvar.

„Dužnina je krémová, jemná, chruplavá, pevná, šťavnatá a navinule sladká. Andera zraje začátkem října. Trvanlivost plodů je dlouhá, mohou být skladovány až sedm měsíců,“ uvedl Paprštein. Andera velmi málo trpí padlím, odolnost vůči strupovitosti má střední.

Za Anderou skočila na druhém místě odrůda Meteor, která degustace vyhrála v letech 2017, 2014 a 2010.

Třetí byl kříženec HL 155-05, který vznikl v holovouském ústavu zkřížením odrůd Meteor a Rubinola.

Odrůda je zatím označená jen číslem. Patří totiž mezi takzvané novošlechtění a dosud nebyla registrována, a nemohla být tedy ani uvedena na trh. V obchodní síti silně zastoupené odrůdy Golden Delicious či Gala se letos nijak neprosadily a skončily v závěrečné části pořadí.

Čech sní přes 20 kilo jablek ročně

O pořadí 46 posuzovaných odrůd letos rozhodlo 135 degustátorů. Degustace v Holovousích mají dlouhou tradici, letos ji ústav pořádal po padesáté.

Česko už čtyři roky sužuje sucho. ‚Srážek je teď hodně, vyhráno ale nemáme,‘ varuje hydrolog

Číst článek

Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější. U nově vyšlechtěných odrůd mají napovědět, které by mohly mít perspektivu.

Prosadit nově vyšlechtěnou odrůdu do velkovýsadeb a následně do obchodní sítě je však podle ovocnářů obtížné, protože na to je potřeba mnoho peněz na propagaci.

V Česku jsou jablka nejvíce pěstovaným ovocem. Z celkové plochy ovocných sadů asi 14 tisíc hektarů na jabloně připadá téměř 6900 hektarů.

Z odrůd je nejvíce zastoupena skupina Golden Delicious s 1406 hektary. Za ní následují Idared s 1102 hektary, Jonagold s 712 hektary, Rubín s 544 hektary a Gala s 520 hektary. Česko není v produkci jablek soběstačná, přes polovinu konzumních jablek se do Česka dováží.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní přes 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 80 kilogramech na osobu a rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme