12. 1. 2019 Petr Pavlík

Sparťané míří do Třince. Přivezou opět body?

Sparťané mají za sebou dobře zvládnutý duel se Zlínem a nyní je čeká soupeř z opačného pólu tabulky. Svěřenci kouče Uweho Kruppa zavítají podruhé v této sezoně na led druhého Třince, kde naposledy dokázali zvítězit po samostatných nájezdech. Naváží sparťané na svoje zlepšené výkony v posledních dvou zápasech? Utkání startuje v 17:30 hodin a živě ho bude přenášet ČT Sport.

Sparťané se zvedli, Klíma při premiéře zazářil

Pražský celek se po špatných výkonech v období Vánoc a přelomu roku znovu nastartoval a získal další body, které ho posunuly v tabulce extraligy mírně nahoru. Pražané zvítězili z posledních čtyř zápasů třikrát, byť těsně, ale přeci jen se jim podařilo urvat cenná tříbodová vítězství. Velký podíl na sparťanských výhrách má především brankář Matěj Machovský, jenž se svou 92% úspěšností zákroků patří v tabulce brankářů na páté místo.

Sparťanský gólman je jedničkou svého týmu a trenéři mu dopřávají na ledě hodně prostoru. Machovský odchytal převážnou porci extraligových zápasů a proti Boleslavi a v Olomouci se mu dokonce podařilo vychytat další čistá konta, kterých má v tuto chvíli už pět! Naposledy mohl přidat další doma proti Zlínu, plány na další čistý zápas mu ale překazili Ševci ve druhé třetině. Machovský přesto podržel svůj tým v několika důležitých momentech a sparťané nakonec i díky premiérové trefě Kevina Klímy zvítězili 3:2.


Třinečtí mají slušnou formu, ofenzivu táhne Růžička

Oceláři prožívají zatím snový průběh sezony, jelikož v posledních jednadvaceti odehraných zápasech prohráli jenom čtyřikrát! Třinečtí hokejisté mají oproti svým soupeřům o jeden či dva zápasy k dobru vinou účasti na prosincovém Spengler Cupu a od svého návratu zpět do tuzemské nejvyšší soutěže odehráli pouze tři duely. Po zaváhání v Brně následovala výhra nad Litvínovem a prohra ve Vítkovicích. Celému třineckému bodování vládne jeho kanonýr Martin Růžička, který je 24 body vůbec nejproduktivnějším hráčem svého týmu.


Třinec v. Sparta řečí čísel:


Vzájemné zápasy? V této sezoně vyrovnané

První duel těchto dvou hokejových velikánů se odehrál na třineckém ledě. Pražané nevstoupili do utkání nejlépe, když v polovině utkání prohrávali už o dvě branky. Nicméně zbraně nesložili a ve zbylých osmi minutách druhé třetiny nastříleli svému soupeři celkem tři góly, které jim zaručily alespoň bod. Utkání tedy dospělo do prodloužení a později také do samostatných nájezdů, kde vystřelil výhru 5:4 v nájezdech svému týmu šikula Andrej Kudrna. Sparťanský útočník s číslem osmnáct se prosadil třikrát, podle regulí však pouze dvakrát, protože k jednomu z nájezdů podle pravidel neměl nastoupit.

Ve druhém vzájemném střetnutí si oba týmy vyměnily pořadatelství a trávit dlouhé hodiny na cestách musel tentokrát Třinec. V hlavním městě se více dařilo právě Slezanům, kteří šli do vedení už ve třetí minutě. Za domácí tým vyrovnal v desáté minutě Jan Buchtele, hosté z Třince ale po trpělivém výkonu znovu odskočili do těsného vedení, které ještě navýšili před závěrečnou sirénou gólem do prázdné branky. Sparťané se sice ještě pokusili o překvapivý zvrat v utkání, ale proti dobře fungující třinecké obraně neměli šanci a prohráli 1:3.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Oceláři Třinec: Hrubec – Gernát, Krajíček (C), Galvinš, D. Musil, M. Doudera, Roth, Matyáš – Hrňa, Marcinko, Martin Růžička (A) – Adamský (A), Polanský, Svačina – Roberts Bukarts, Cienciala, Dravecký – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík. Trenér: Václav Varaďa.

HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček, Delisle, Blain, Kalina, Dvořák, Košťálek, Pavelka – Buchtele, Vrána, Kudrna – Smejkal, Klimek, Forman – Kumstát, Pech, Rousek – Jones, Sill, Klíma. Trenér: Uwe Krupp.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!