Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Historicky první Hispánec jako prezident USA? Demokrat Castro oznámil kandidaturu

Svět

  20:04aktualizováno  22:02
San Antonio (USA) - Někdejší ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy Julian Castro v sobotu oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta Spojených států. Texaský demokrat a syn mexických přistěhovalců je prvním Hispáncem, který usiluje o nominaci pro volby, do nichž zbývá ještě 22 měsíců.

Julian Castro seděl ve vládě Baracka Obamy. Jde o prvního Hispánce, který se uchází o nominaci do prezidentských voleb. foto: Reuters

„Kandiduji na prezidenta, neboť je čas na nového vůdce, je čas na novou energii a je čas znovu se zasadit o to, aby měli všichni Američané tytéž příležitosti, které jsem dostal já,“ prohlásil dnes podle agentury AP v San Antoniu 44letý vnuk přistěhovalců, kteří přišli do USA z Mexika.

Obama se vložil do předvolební kampaně. ‚Republikáni se jen snaží vyvolávat strach,‘ řekl

Svou kandidaturu symbolicky oznámil ve městě, kde byl pět let starostou a které leží 300 kilometrů od hranic s Mexikem. Ty jsou kvůli sporu o stavbu hraniční bariéry prosazované republikánským prezidentem Donaldem Trumpem v centru pozornosti Američanů, jejichž vláda už v důsledku pře nemá 22 dní peníze na výplaty státních zaměstnanců. 

Castro se stal po někdejším kongresmanovi Johnu Delaneyovi druhým demokratem, který oficiálně ohlásil kandidaturu a podle některých médií může zůstat vůbec jediným kandidujícím Hispáncem. Z očekávaných jmen zatím učinila první formální krok ke kandidatuře senátorka Elizabeth Warrenová a své možnosti sonduje i několik dalších politiků. Je mezi nimi kalifornská senátorka Kamala Harrisová, senátor z New Jersey Cory Booker, newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová, senátor za Vermont Bernie Sanders a rovněž bývalý viceprezident Joe Biden. Záměr kandidovat oznámila v rozhovoru s televizí CNN i havajská kongresmanka Tulsi Gabbardová.

Castro chce místo zdi vybudovat komunitu

Vůči Trumpovi se Castro vymezil mimo jiné v otázce imigrace, která je ústředním tématem současného prezidenta. „Říkáme ne budování zdi a říkáme ano budování komunity,“ prohlásil v narážce na Trumpovu bariéru na hranicích s Mexikem. S prezidentem se sice shoduje v tom, že americký imigrační systém potřebuje reformu, avšak podle Castra by měli mít přistěhovalci právo usilovat o azyl.

„Krutá politika této vlády vytváří skutečné a trvalé škody,“ prohlásil Castro v narážce na Trumpovu politiku nulové tolerance vůči imigrantům bez potřebných dokladů.

Americká média vykreslují Castra jako outsidera z chudých poměrů, který byl vychován hispánskou aktivistkou a ve 34 letech se vypracoval do pozice starosty sedmého nejlidnatějšího města v USA. Podle komentátorů není v očekávaném širokém poli konkurentů pro demokratické primárky, někteří však soudí, že by mu mohl pomoci fakt, že bude patrně jediným uchazečem s latinskoamerickými kořeny.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!