Elektronické náramky pro vězně má v Česku už 93 lidí. Změří na dálku odsouzenému i hladinu alkoholu

V Česku se už tři měsíce používají elektronické náramky pro vězně. Sledují odsouzené při trestu domácího vězení, mohou sloužit i jako náhrada vazby, anebo kontrolovat dodržování zákazu přiblížení k oběti. Náramky má v republice 93 lidí, z toho devět v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Jak náramky vypadají a co s nimi člověk může a nemůže dělat? Natáčel Radiožurnál.

Hradec Králové/Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náramek pro vězně po sundání

Náramek pro vězně po sundání | Foto: Kristýna Hladíková | Zdroj: Český rozhlas

„Tady vidíme náramek. Je to černá plastová krabička o velikosti nabíječky, která váží přibližně 170 gramů. Vezmu ji, přiložím na dolní končetinu nad kotník a pomocí pevného pásku zapnu. Tím je náramek instalován,“ ukazuje reportérovi Českého rozhlasu Hradec Králové Miroslava Hvězdová z Probační a mediační služby Náchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se už tři měsíce používají elektronické náramky pro vězně

Náramek je voděodolný, používat se dá i v mrazu. S určitým omezením ale pachatel počítat musí. „Je problém, pokud by žena chtěla například použít kozačky. Nebo pokud by chtěl jít člověk lyžovat. Neoblečete to přes maskáče. Takže v tomto je to limitující,“ doplňuje Hvězdová.

U odsouzených s trestem domácího vězení se s pomocí náramků sleduje, jestli jsou ve stanoveném čase ve svém bytě nebo domě, to samé platí při náhradě vazby. Náramky se ale dají použít i při ochraně oběti, kdy má pachatel zakázáno se k ní přiblížit.

Botanická zahrada zakázaným perimetrem. Radiožurnál otestoval elektronický náramek pro vězně

Číst článek

„Soudce nebo státní zástupce může stanovit určitý perimetr, což je vzdálenost, na kterou se onen pachatel nesmí přiblížit k oběti. Pokud tento limit poruší, systém to ihned zaznamená a následně jsou učiněny další kroky k tomu, aby byla oběť ochráněna,“ vysvětluje Hvězdová.

V takovém případě může pracovník operačního střediska ministerstva spravedlnosti kontaktovat jak oběť, tak i samotného pachatele a zjistit, jestli jde o náhodu, anebo porušení podmínek.

Systém umí také na dálku změřit hladinu alkoholu 

Elektronické náramky toho ale umí ještě víc. Například na dálku zkontrolovat dodržování soudního zákazu požití alkoholických nápojů.

Stát konečně spustí projekt elektronických náramků. Místo 2500 jich budou jen desítky

Číst článek

„Je to v podstatě chytrý mobilní telefon a speciální zařízení,“ popisuje vedoucí náchodské pobočky Probační a mediační služby Aneta Hejcmanová.

„V případě, že pachateli přijde pokyn, aby vykonal test na alkohol, tak musí tento chytrý mobilní telefon zasunout do speciálního zařízení a dýchnout do něj. Součástí toho úkonu je i vyfocení osoby, abychom viděli, že se jedná opravdu o pachatele, který do přístroje dýchal,“ dodává.

Elektronické náramky momentálně v Česku musí nosit 93 pachatelů, zástupci probační a mediační služby postupně seznamují s jejich fungováním soudce i státní zástupce. Tak, aby věděli, v jakých případech je možné jejich používání doporučit a nařídit.

Milan Baják, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme