Co dělat, když se dozvíte, že jste onemocněli rakovinou

Zdraví 13. ledna 2019 | 09:20 — Monika Moorová
Ačkoliv diagnóza nádorového onemocnění v každém z nás vyvolá zděšení, měli bychom vědět, že rakovina není definitivní katastrofou. Současná medicína má možnosti, které mohou nádorová onemocnění vyléčit, dokážou omezit nepříjemné příznaky, nebo výrazně zpomalí či zastaví nádorové bujení.
Další 3 fotografie v galerii
Nevzdávejte se, nejste v tom sami / Shutterstock

V boji s rakovinou bychom neměli skládat ruce v klín. Situace každého nemocného se sice liší, vždy ale existují vyhlídky na zlepšení.

Navíc jsou závratnou rychlostí vyvíjeny nové léky. Je pravda, že trvá několik let, než se nové přípravky vyzkouší v klinických a studiích a dostanou se k pacientům. Vývoj biologických přípravků ale znamená pro onkologické pacienty naději do budoucnosti.

Při boji s nádorovým onemocněním je pro nemocné důležité nalézt lékaře, kterému mohou plně důvěřovat, který vše podle potřeby vysvětlí a nebude se bát odpovídat na jakékoliv dotazy. Pokud si přejete, aby vám nebo vaší rodině lékař nepříznivé informace nesděloval, bude vaše přání respektovat. Důvěra v lékaře, který léčbu řídí, a v postup, který konkrétně ve vašem případě zvolí, je pro úspěch léčby velmi podstatná.

Podpořit své tělo v boji s nádorovým onemocněním ale můžete i vy sami. 

Několik obecných zásad, které by vám měly pomoci

  • Seznamte se s lidmi, kteří bojují s podobným onemocněním jako vy. Můžete se obrátit na sdružení podporující pacienty v boji s rakovinou. 
  • Informujte se o průběhu léčby.  
  • Spolupracujte s lékařem.
  • Nebojte se vyhledat psychologa a popovídat si s ním o tom, co vás trápí, čeho se obáváte. Každý z nás potřebuje nějaký čas, než zdrcující informaci zpracuje a vyrovná se s ní. Smutek, zlost a lítost jsou přirozenou reakcí.
  • Uvědomte si, co ve vašem životě má smysl, zkuste věci, se kterými nejste spokojeni, odbourat. Nezapomeňte, že roli v tom, jak se vašemu tělu daří s nemocí bojovat, hraje i vaše psychika, která ovlivňuje funkce imunitního systému – udělejte vše pro to, abyste se mohli v rámci možností cítit dobře.

Pro mnoho lidí může být a je, poměrně překvapivě, závažné onemocnění novým začátkem, který jim umožní přehodnotit dosavadní postoje a změnit životní styl.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu