Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sharp ukázal 4/3" fotoaparát s 8K videosekvencemi

13.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Od společnosti Sharp bychom asi nečekali nový fotoaparát nebo kameru se 4/3" snímačem. A přesto se právě něco takového objevilo na letošním CES 2019. Novinka má umět natáčet dokonce 8K videosekvence.
Micro Four Thirds systém je sice tvořen zejména společnostmi Panasonic a Olympus, nicméně fotoaparáty nebo kamery na něm postavené vyrábí i spousta jiných společností. Jednou z nich bude možná v brzké době také Sharp. Ten totiž na veletrhu CES 2019 ukázal velmi zajímavý fotoaparát využívající 4/3" snímač a bajonet Micro Four Thirds (byl na něm nasazen např. telezoom Olympus 40-150mm). Krátkou reportáž o něm natočil Dave Altizer z YouTube kanálu Kinotika.
 
 
Fotoaparát má umět natáčet 8K videosekvence, což znamená, že jeho 4/3" snímač bude muset mít rozlišení alespoň 33 megapixelů za předpokladu, že půjde o poměr stran 16:9 (pokud by měl 4:3 čip, musel by mít přes 44 MPx). 8K video má umět natáčet při 30 fps, ale hovoří se o tom, že se pracuje i na schopnosti natáčet 60 fps. Fotoaparát využívá kompresi do H.265 a data ukládá na jednu SDXC UHS-II kartu.
 
Novinka by měla mít i nějakou formu stabilizace, zatím se ale neví jistě, zda je o stabilizaci snímače nebo o elektronickou formu (zdroje se většinou přiklání ke stabilizaci čipu). Zajímavostí je plnohodnotné HDMI, jacky pro mikrofon a sluchátka, dokonce je tu i XLR vstup. Nechybí ani moderní USB-C rozhraní. Dále je tu obrovský plně polohovatelný 5" displej a hovoří se o tom, že by fotoaparát měl stát méně než $5000. Více detailů bychom se měli dozvědět na NAB Show v dubnu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.