Hudební události 2018 – 4. díl

Hudební události 2018 – 4. díl

Uzavíráme seriál o událostech roku 2018 optikou hudební redakce Proglasu. Tentokrát se zaměříme na říjen, listopad a prosinec.

Říjen:

1. října: Ve věku 94 let zemřel francouzský šansoniér Charles Aznavour, který ještě v březnu vystoupil v Praze.

5. října: Radůza vydala nové album Muž s bílým psem. Věnovala je všem autorům trampských písniček a indiánských příběhů a svým rodičům, kteří ji zasvětili do lásky k trampingu.

11. října: Ve věku pouhých 50 let zemřel kytarista, zpěvák a písničkář Tomáš Berka, člen skupin Corpus Delicti a VoKoBere.

Listopad:

2. listopadu: Brněnská skupina Progres 2 vydala po 30 letech nové studiové album s názvem Tulák po hvězdách.

3. listopadu: Po delší pauze se svým fanouškům poprvé naživo představila skupina Majerovy brzdové tabulky v čele s Petrem Linhartem. Koncert se konal v Hradci nad Moravicí v rámci „zimního“ Hradeckého slunovratu.

8. listopadu: Vůbec poprvé vystoupil v Česku Buddy Guy, momentálně nejslavnější žijící interpret blues. Koncert se konal v pražské Lucerně.

10. listopadu: Jedním z vrcholů festivalu Struny podzimu byl společný koncert pianisty Michela Camila z Dominikánské republiky a španělského kytaristy Tomatita.

15.–17. listopadu V Šumperku se konal vyprodaný a velmi silně obsazený festival Blues Alive. Mezi jeho hosty byli zpěvačky Joan Osborne a Ana Popovič, americký kytarsta Joe Louis Walker, držitel Grammy Fantastic Negrito nebo rockový producent a kytarista Rick Derringer. Samotný festival letos obdržel prestižní americkou cenu Keeping The Blues Alive.

16. listopadu: Zpěvačka Lenka Filipová vydala po 15 letech nové písňové album s názvem Oppidum. Obsahuje lidové písně z britských ostrovů a vzniklo ve spolupráci s britským harfeníkem Seanem Barrym.

17. listopadu: Slavnostním koncertem, který se konal v rámci festivalu Kytara napříč žánry, ukončil v 93 letech svou uměleckou činnost kytarista a pedagog Jiří Jirmal.

24. listopadu: V Brně proběhlo finále 30. ročníku festivalu Brána, soutěžní přehlídky interpretů do 18 let. Absolutním vítězem se stalo dívčí trio The Addams Sisters.

Prosinec:

1. prosince: V Brně proběhla soutěž pro mladé jazzové talenty z Česka a Rakouska. Hlavní cenu získala skupina Purple Is The Color, kterou vedle rakouského kapelníka Simona Raaba tvoří tři čeští muzikanti. Národní cenu obdržela skupina The Abs, která vznikla v roce 2016 na půdě brněnské JAMU. A publikum dalo nejvíce hlasů další kapele vytvořené v Brně na JAMU, kvartetu PQ saxofonisty Pavla Zlámala.

6. prosince: V Kabinetu múz v Brně začalo speciální turné skupiny Květy, která na něm představuje dvě žánrově odlišná alba. První se jmenuje Lorenzovi hoši a obsahuje písně Martina Kyšperského ve stylu country. Druhé je elektronické, jmenuje se Japonec a obsahuje písně Aleše Pilgra. Oba projekty, natočené pod názvem YM, skupině Květy předtím v premiéře představila v našem studiu.

6. prosince: Byly zveřejněny nominace na cenu české hudební kritiky Apollo 2018. Z umělců, které znáte z našeho vysílání, jsou mezi nominovaný hudebník Floex ve spolupráci s producentem Tomem Hodgem a dále projekt Čáry života muzikanta a písničkáře Jana Boroše.

Čáry života Jana Boroše figurují i mezi alby nominovanými na Desku roku v cenách Vinyla za roku 2018. Současně mají další nominaci v kategorii Objev roku. Na nejlepší desku jsou ve Vinyla dále nominovány skupiny Povodí Ohře a Tomáš Palucha.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!