Z Jablonce už odvezli skoro čtyři tisíce tun sněhu. Na Božím Daru má napadnout dalších 30 centimetrů

Ze sněhem zavaleného Jablonce nad Nisou už technické služby odvezly 3800 tun sněhu. Situace ve městě, které ve čtvrtek vyhlásilo kalamitní stav, se už výrazně zlepšila. Stále jsou však obtížně schůdné chodníky a komplikace přetrvávají na sídlištích, uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Uzavřený zůstává Boží Dar v Krušných horách, od odpoledne by tam mohlo napadnout dalších až třicet centimetrů sněhu. Kvůli padajícím stromům jsou v některých částech země přerušeny dodávky elektřiny.

„Pořád platí, že situaci s úklidem na sídlištích komplikují zaparkovaná auta. Je to taková kličkovaná a není to ideální,“ říká mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Nadále je možné parkovat na městských parkovištích zdarma.

Obtížně se lidem chodí i po chodnících zařazených do zimní údržby. Ze 143 kilometrů chodníků se v zimě udržuje 60 kilometrů. „Jejich schůdnost ale není ideální, v některých případech jsou stále úzké a například kočárek neprojede. Navíc se vlivem oteplení vytvářejí koryta z měkkého sněhu,“ dodává mluvčí.

Zasněžené automobily v Jablonci nad Nisou
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Technické služby proto podle ní budou pokračovat v úklidu, odvozech sněhu a rozšiřování chodníků. „V souvislosti s mírnou oblevou se také v neděli budou stahovat rozměklé sněhové vrstvy z ulic a hlavních parkovišť ve městě, aby vlivem poklesu teplot nedošlo k zmrznutí již rozježděného sněhu. Manipulace s ním je pak velmi obtížná až nemožná,“ řekla mluvčí. Město je jinak průjezdné a sjízdné bez omezení.

Údržba stojí půl milionu denně

Kalamitní stav vyhlásila radnice ve čtvrtek, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. V sobotu a během noci na neděli připadlo dalších pět centimetrů sněhu a poté začalo pršet. Mokrý těžký sníh je komplikací zejména pro menší frézy.

Pětačtyřicetitisícový Jablonec nad Nisou je podhorské město, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Náklady na jeden den zimní údržby při aktuální situaci jsou až půl milionu korun. Kalamitní stav byl v Jablonci naposledy vyhlášen v polovině ledna 2017, kdy za tři dny připadlo 60 centimetrů sněhu. Nákladní auta tehdy z města odvezla přes 600 fůr sněhu.

Na Božím Daru čekají další sníh

Kalamitní stav na Božím Daru v Krušných horách zůstává v platnosti. Centrum města je i přes nasazení těžké techniky nadále pro dopravu uzavřeno. Do odklízení sněhu se o víkendu zapojili i hasiči. Na pomoc si přivezli speciální frézu z karlovarského letiště, určenou k odstraňování sněhu z přistávací dráhy. 

Za poslední dny ve městě napadlo asi 25 centimetrů sněhu. Radnice proto zakázala vjezd návštěvníkům, kteří nemají vyhrazená místa k parkování. Pro lyžaře jsou ale k dispozici odstavná parkoviště.

„Žádáme, aby řidiči dbali pokynů dopravní policie. Parkoviště před vjezdem a naproti čerpací stanici jsou uklizena s dostatečnou kapacitou. Všechny tři lyžařské areály ve městě Boží Dar mají vynikající sněhové podmínky,“ uvedl starosta Jan Horník (STAN).

„Nedoporučujeme pohyb po běžeckých trasách, na které průběžně padají stromy a pohyb běžců je velmi nebezpečný,“ dodal Horník. Příjezd na vrchol Klínovce je prozatím pro veřejnost uzavřen, než se podaří vyčistit příjezdové komunikace a parkování na vrcholu hory. 

Na Božím Daru i nadále sněží a podle předpovědi má od odpoledne napadnout dalších 30 centimetrů sněhu. V okolí silničáři v neděli uzavřeli i silnici II/219 z „abertamské“ křižovatky směr Plešivec-rozcestí. Uzavírka byla vyhlášena kvůli nebezpečí pádu stromů přetížených sněhem. Pouze pro místní a vozy záchranného systému je využitelná silnice z Božího Daru na Rýžovnu, Myslivny a Zlatý Kopec.

Události: Kvůli strženému vedení jsou tisíce lidí bez proudu (zdroj: ČT24)

Padající stromy způsobují opakované výpadky elektřiny

Problémy způsobené počasím řeší i na dalších místech Česka, především v Libereckém kraji. Popadané stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu, přerušily dodávky elektřiny. Kolem poledne bylo v kraji bez proudu asi 18 tisíc odběratelů. 

Problémy jsou v Libereckém kraji hlavně na Jablonecku a Semilsku, na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji a v horských oblastech Karlovarského kraje. Zvýšená poruchovost je i na Vsetínsku a Trutnovsku. 

„Máme zvýšenou poruchovost. Evidujeme třicet poruch na vedení vysokého napětí, další desítky na nízkém vedení,“ uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Podle ní se poruchy opakují, stromy padají znovu i do opraveného vedení. „Je to komplikované, protože se oteplilo a začalo i mrholit. Posílili jsme počty pracovníků v terénu i na dispečinku,“ dodala. 

Padající stromy ohrožují i běžkaře

Radost z nového sněhu mají lyžaři. Například do střediska Bedřichov v Jizerských horách jich v sobotu ráno přijelo tolik, že zaplnili všechna parkoviště, a dopravu musela řídit policie. Lesní úseky na běžkařské magistrále v Jizerských horách však nejsou kvůli padajícím stromům obtěžkaných mokrým sněhem bezpečné.

Horská služba večer hledala v Jizerských horách tři ztracené běžkaře. Našla je vyčerpané a
podchlazené. Varuje všechny turisty, běžkaře i skialpinisty, aby se za aktuálních podmínek nevydávali na túry.

„V oblasti je hustá sněhová pokrývka a na hřebenech vane silný nárazový vítr. Stromy jsou obalené vrstvou mokrého sněhu a hrozí pády zlomených větví i celých stromů,“ uvedl náčelník Horské služby René Mašín. Obdobné doporučení vydala dnes i Jizerská o.p.s., která se stará o úpravu tratí na Jizerské magistrále.

„Nemůžeme lidem vstup zakázat, ale považujeme to už v tuto chvíli za nebezpečné,“ řekla ředitelka společnosti Radka Davidová. „Situace je vážná, žádáme proto všechny lyžaře, aby své plány pečlivě zvážili,“ dodala. Podle ní jen na pětikilometrovém okruhu, který vede ze stadionu v Bedřichově a vrací se na něj, spadlo přes cestu minimálně osm stromů.

Varování před padajícími stromy platí už od soboty i pro Krkonoše. „Mokrý sníh na mnoha místech způsobil vrcholové zlomy stromů, na řadě míst jsou stromy polovyvrácené a nahrnuté. Nejvíce postižené jsou západní Krkonoše,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Obdobná situace je ale podle něj na celých horách. „Návštěvníkům hor doporučujeme zvážit výlety lesními porosty a nevstupovat pod zavěšené či nahrnuté stromy zatížené mokrým sněhem. Pochopitelně ani na řadě míst nebudou projeté běžecké stopy, protože nejprve musí být cesty zprůjezdněny,“ dodal. Pád vzrostlého stromu v neděli těžce zranil běžkařku v Beskydech.