Co potřebují lidé po poranění a poškození mozku?

Odpovědi přineslo dotazníkové šetření Dílen tvořivosti, o.p.s.

Dílny tvořivosti vysílají další zprávu o životě lidí po poškození a poranění mozku. V rámci projektu Pošli to dál se uskutečnilo dotazníkové šetření mapující potřeby těchto lidí.

Mapování se zúčastnilo celkem 22 respondentů, osob po poranění mozku různé etiologie. Šetření se zaměřovalo na sledování jejich spokojenosti v oblasti placeného zaměstnání, možností vzdělání, bydlení, spokojenost s kvalitou a dostupností sociálních služeb, samostatnosti a samostatného života, komunikace s okolím, léčby a rehabilitace, trávení či náplně volného času i oblasti mezilidských vztahů.

A co nám šetření ukázalo? Spokojenost v oblasti léčby a rehabilitace a výraznou nespokojenost v oblasti placeného zaměstnání – zaměstnání je pro ně i přes veškerou snahu nedostupné.

Většina respondentů také pociťovala závislost na svém okolí a zároveň touhu se osamostatnit. V tom jim ovšem brání nedostupnost potřebného rozsahu osobní asistence, respektive financí na tuto službu.

Zároveň se ukázala nedostupnost chráněného bydlení určeného především pro osoby po poranění mozku – služby pro osoby s mentálním postižením nebo seniory pro sebe nevnímají jako vyhovující.

„S bydlením nejsem moc spokojená, bydlím u rodičů, chtěla bych se osamostatnit, ale potřebovala bych k tomu asistenta.“

„Nejsem samostatná, všechno za mě musí dělat děti a manžel.“

„V komunikaci se mi nedaří, lidé často nechápou, co chci říct, protože mám špatnou výslovnost.“

„Po úraze jsem ztratil hodně kamarádů a nové vztahy je těžké navazovat.“

„Práci jsem nemohl najít, v bývalém zaměstnání jsem měl epileptické záchvaty, teď už ani nic nehledám.“

Projekt Pošli to dál je realizován za podpory Nadace ČEZ a Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jitka Častulíková

Klíčová slova: