Věci, které nemají v koupelně co dělat. Škodí zdraví a kvůli vlhku nevydrží tak dlouho

Koupelna 13. ledna 2019 | 11:06 — Marie Drahá
Vlhké prostředí a měnící se teploty vytvářejí v koupelně specifické podmínky. Například rozvěšené prádlo by tam schnulo celou věčnost, někdy máme co dělat jen s ručníky po koupeli. Skladujete v koupelně i ty nepoužité? Zaděláváte si na zápach a plísně.
Dalších 7 fotografií v galerii
Na mobil v koupelně raději zapomeňte / Shutterstock

Čisté ručníky v otevřených policích jsou jednou z věcí, které hygienici v koupelně rozhodně nedoporučují. Důvod je zřejmý. Vlhkost, která na ně sedá, může vytvářet na textiliích zdraví škodlivé látky. Nedejbože pokud máte přichystaných ručníků v komíncích celou hromadu, takže je nestihnete ani často střídat. Mnohem bezpečnější variantou je uzavřená skříňka, ideálně však mimo koupelnu – přestože vám to může připadat trochu nepraktické.

Pozor na pouzdra s tuhými mýdly

Jen těžko se obejdeme v koupelně bez mýdla. Tuhým mýdlům jednu dobu už skoro odzvonilo a nahradily je tekuté dávkovače. Nyní se však znovu vracejí do koupelen v čistě přírodním provedení. Za toutu bohulibou myšlenkou se však skrývá jedno velké ALE. Kostka mýdla položená v krabičce znamená doslova líheň bakterií.

Napomáhá tomu voda, která v pouzdře po každém mytí ulpívá, a pochopitelně vlhkost. Pokud už na tuhém mýdle trváte, pořiďte si podložku, kterou voda proteče, případně krabičku pravidelně vymývejte. To samé platí o nádobě, v níž skladujete zubní kartáčky. Jestli vás často bolí zuby, zřejmě zanedbáváte i kartáček. Bývá líhní bakterií a hub.

Líčidla v koupelně pleti neprospějí

Další zapeklitou věcí jsou líčidla. Většina žen jim udělala místo na poličce v koupelně, kde je má po ránu hezky k dispozici. Mnohdy je ani neschovává do kosmetické tašky. Jenže šminky tím pádem nevydrží tak dlouho, navíc na nich znovu ulpívají nebezpečné bakterie. O štětcích, které používáme na pudr nebo tvářenky, nemluvě. Jednoduchá rada zní: zkuste zkrátka líčidla skladovat mimo koupelnu. Vaše pleť vám poděkuje.

Vlhkost vzduchu nesnese také řada pleťových masek nebo krémů. Některé dokonce patří přímo do ledničky. Sledujte vždy raději doporučení na obalu, a tím se v každém případě řiďte.

Parfém může změnit svou vůni

To samé platí o parfémech a toaletních vodách, které je nejlepší uchovávat na suchém a temném místě. Řada z nás je ale má ráda vystavené a koupelna se pro tento účel doslova nabízí. Vůně jsou bohužel další z věcí, které do koupelny nepatří. Vlhkost vzduchu jim nedělá dobře, může u nich docházet dokonce k oxidaci a změnám.

Vlhkost tupí všechny břity

Častým nešvarem jsou rovněž holicí strojky. Ať už se jedná o jednorázová holítka, epilátory nebo mužské strojky a zastřihávače vousů, vlhkost, která je v koupelně všudypřítomná, je tupí. Pokud chcete, aby vám vydržely co možná nejdéle, vyčleňte jim místo jinde.

A snad už nikoho nenapadne mít v koupelně léky. To je totiž ten největší prohřešek z výše uvedených. Medikamenty je třeba uchovávat v suchu a pokojové teplotě. Vždy na to myslete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu