Hamáček rozumí, že Chovanec nechce pro postoj k ANO štěpit klub

13.01.2019 16:42

Exministr vnitra a někdejší zastupující šéf sociální demokracie Milan Chovanec informoval před Vánoci současného předsedu ČSSD Jana Hamáčka o svém záměru opustit po březnovém sjezdu strany Sněmovnu. Předseda sociálních demokratů ČTK napsal, že jeho krok respektuje a rozumí mu. Chovanec podle něj nechce štěpit poslanecký klub. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky jde o Chovancovo osobní rozhodnutí, i on napsal, že poslancovo rozhodnutí respektuje.

Hamáček rozumí, že Chovanec nechce pro postoj k ANO štěpit klub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka je rád, že Chovanec bude pro ČSSD dál pracovat jako předseda krajské organizace v Plzni. „Odchod Milana Chovance ze Sněmovny mě netěší, ale respektuji ho. Je dobře, že jako krajský předseda bude pro sociální demokracii dál pracovat,“ uvedl Chvojka.

Jaroslav Foldyna, který v posledních týdnech oznámil, že nehodlá obhajovat na březnovém sjezdu funkci místopředsedy a zbavil se funkcí na úrovni okresu a kraje, nezná důvody Chovancova rozhodnutí, věc proto nechce komentovat.

Chovanec dnes oznámil na krajském jednání ČSSD, že se vzdá poslaneckého mandátu do konce března kvůli nesouhlasu s účastí ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Sjezd ČSSD se uskuteční počátkem března. Chovanec účast sociální demokracie ve vládě kritizoval dlouhodobě a dnes řekl, že se rozhodl po zralé úvaze. Dnes přitom obhájil své místo v čele plzeňské krajské ČSSD. „Nechci ve své podstatě kazit integritu klubu sociální demokracie, protože já se opravdu neumím radovat z toho, že vládneme s ANO, a myslím si, že je lépe odejít,“ uvedl.

Chovanec je dlouhodobým kritikem účasti sociálních demokratů v menšinové vládě s hnutím ANO. Nevyslovil kabinetu důvěru ani loni v létě s odvoláním na své svědomí. Prohlásil tehdy, že sociální demokracie má ve vládě s ANO hrát nedůstojnou roli fíkového listu. Podle webu volby.cz by měl Chovance ve Sněmovně nahradit starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava.

Členové ČSSD v Plzeňském kraji zvolili na své dnešní krajské konferenci staronovým krajským předsedou strany právě Milana Chovance. Do čela strany navrhli delegáti krajské konference současného předsedu Jana Hamáčka. Ten za nominaci už na svém twitterovém účtu poděkoval.

Podle předsedy Okresního výkonného výboru Tachovska Václava Votavy dnes získali podporu krajské konference také Jana Maláčová, Roman Onderka a Tomáš Petříček. „O tom, kdo se nakonec stane místopředsedou, ale rozhodne až sjezd,“ dodal Votava.

Volební sjezd ČSSD, na kterém strana rozhodne, kdo ji dál povede, se uskuteční v březnu v Hradci Králové. Hamáček zatím získává podporu většiny krajů, kde už se konference sociálních demokratů konaly. Podpořili ho v Liberci, v Pardubickém kraji, Královéhradeckém a Středočeském kraji a nově v Plzeňském.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…