Jak postavit pergolu – přehled možností

Pergola je skvělá věc pro každého, kdo bydlí v rodinném domě a chce v letních měsících trávit čas venku. A to na místě, kde bude chráněn před případnou dešťovou přeháňkou, ale i před přímým sluncem. I proto je tak populární. Na otázku jak postavit pergolu existují dvě odpovědi. Buď si najmout firmu a o nic se nestarat, nebo realizovat stavbu pergoly svépomocí. My se podíváme na možnost číslo dvě.

Kam pergolu umístit?

První věc, kterou je nutné zvážit, je umístěné pergoly. Od toho se odvíjí i to, jaký typ se bude stavět. Může se jednat o pergolu volně stojící, často přirovnávanou k zahradnímu altánu, nebo může být stavba pergoly realizována v provedení navazujícího na obvodové stěny domu, ze kterého bude na pergolu přímý přístup. Tato varianta je populárnější, a to především vzhledem k dostupnosti a využitelnosti pergoly. Další nespornou výhodou je i to, že pergola přisazená k domu je částečně chráněná před sluncem a stěny domu vytváří závětří, díky čemuž není třeba na pergolu instalovat dodatečné boční stínění.

Z jakého materiálu pergolu postavit?

Dřevěná pergola bez sklonu a bez zastřešení
Dřevěná pergola bez sklonu a bez zastřešení

Dnes lze vybírat ze dvou materiálů, tedy ze dřeva a hliníku. Obě pergoly lze postavit svépomocí, zmíněná provedení pergol lze sehnat již jako stavebnicový systém, který podle přiloženého návodu jednoduše složíte. Nepotřebujete k tomu tedy žádnou pilu, brusku ani hoblík. Postačí vám pouze montážní klíče, šroubováky, kladivo a další základní nářadí.

Nejrozšířenější jsou v dnešní době rozhodně dřevěné pergoly. Jde o osvědčenou variantu, která dnes dominuje. Důvody jsou celkem jasné. Patří sem:

  • Využití přírodního materiálu
  • Pevnost a odolnost dřeva
  • Příjemný vzhled

Stavebnicové dřevěné pergoly mají běžně sedlovou, nebo pultovou střechu z dřevěných hranolů, lze však sehnat i architektonicky propracované modely s obloukovými střechami z lepených dřevěných profilů. Nejlevnější pergoly lze pořídit již od 10 000,-Kč, dražší modely stojí kolem 50 000,-Kč.


Pergola - nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Pergola - IN
Pergola bude:
Součástí poptávky je:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Přehled cen dřevěných pergol

Typ pergoly Velikost pergoly (cm) Cena pergoly (Kč)
Pergola ke zdi domu 250 x 270 9 000 – 18 000
300 x 570 14 000 – 30 000
Pergola volně stojící 300 x 370 11 000 – 20 000
300 x 570 16 000 – 35 000

 

Výhodou dřeva je jeho snadná opracovatelnost. Pakliže máte potřebné vybavení, pergolu můžete postavit svépomocí od „základu“ a nemusíte se spoléhat na stavebnicové systémy základních rozměrů. Toto řešení je vhodné zejména pro atypická řešení. Můžete si tak postavit pergolu jakéhokoli tvaru a rozměru. Jak probíhá taková stavba pergoly, se můžete podívat na videu ZDE.

 

Tip: Chystáte se na novou pergolu? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Moderní hliníkové pergoly již tuto možnost nenabízejí a je třeba vybírat z běžně dostupných velikostních provedení na trhu. Hliník vás nadchne hlavně svojí kvalitou a odolností. Kladem je také velmi nízká váha konstrukce, což potěší zejména ty, kteří chtějí stavět pergolu na stávající terase. Nízká hmotnost je také velké plus, pokud je stavba pergoly realizována svépomocí. V souvislosti se svým vzhledem se hodí hlavně k moderním domům.

Přehled cen hliníkových pergol

Typ pergoly Velikost pergoly (cm) Cena pergoly (Kč)
Pergola ke zdi domu 300 x 200 15 000 – 25 000
500 x 300 35 000 – 45 000
Pergola volně stojící 300 x 200 20 000 – 35 000
500 x 300 45 000 – 65 000

 

Na co při stavbě pergoly nezapomínat?

Stavba pergoly samozřejmě musí začínat přípravou, tedy zhotovením případného projektu, vyřízení ohlášení stavby (pokud to stavební zákon vyžaduje) a jasným vytyčením místa, kde se bude pergola nacházet. V tomto prostoru je také třeba provést skrývku ornice (odstranit vrchní zeminu).

Důležitou součástí každé stavby, pergoly nevyjímaje, jsou samozřejmě základy. Ty jsou předpokladem pro pevnost a celkovou stabilitu pergoly.

Naprostá většina pergol je rámového provedení, tzn., že svislé nosné konstrukce jsou tvořeny sloupky. Pro tyto sloupky je tedy třeba založit základové patky, které by měly být založeny do nezámrzné hloubky, tedy minimálně do 80 cm pod úrovní terénu. Jednou z možností je stavba betonových základových patek, které mají velkou únosnost, druhou možností je využití zemních vrutů či zatloukacích základových patek, které se hodí pro stavbu menších a lehčích pergol. Mnohdy se jedná o stavebnicové systémy pergol, které jsou vyrobeny ze slabých profilů.

Související články:

TIP: Věděli jste, že porovnáním nabídek můžete ušetřit až 30 % nákladů?
Jeden formulář, vícero nabídek. Neztrácejte čas s hledáním firmy.


Stavba betonové patky pro založení zahradní pergolylou

Zemní vruty pro založení zahradní pergoly

Jakmile je základní příprava hotova, je možné začít se stavbou samotné pergoly. Pokud stavíte pergolu svépomocí, je vhodné stavbu provádět ve více lidech, zvlášť pokud se jedná o pergolu z masivních těžkých trámů.

Jakou krytinu využít pro zastřešení pergoly?

Dřevěná pergola poslouží pro relaxaci
Dřevěná pergola poslouží pro relaxaci

Zastřešení je něco, bez čeho se žádná pergola neobejde. I když to také nemusí být zcela pravda, jelikož stavebníci někdy pergoly nezastřešují klasickou střešní krytinou, ale popínavými rostlinami, které sice v létě chrání před sluncem, ale před deštěm nikoliv.

Proto je třeba si ujasnit, zda bude využívána jenom při pěkném počasí, anebo i v případě deště. V prvním případě se počítá pouze se stíněním. Hitem se v tomto směru stávají různé látkové markýzy, nebo takzvané baldachýny. Výhodou je možnost dané stínění jednoduše vysunovat a zasunovat.

Pokud chcete realizovat klasické zastřešení pergoly, je třeba hledět hlavně na váhu krytiny s ohledem na celkovou nosnost konstrukce. Optimálním a hojně využívaným řešením je polykarbonát. Jedná se o velmi lehký, průsvitný a odolný materiál. Pořídit lze trapézové nebo vlnité desky, které se na realizaci zastřešení hodí nejlépe. Mají životnost až 10 let a dobře se s nimi pracuje. Zaujme také jejich povrchová krupičková úprava, díky které se sluneční paprsky dopadající na krytinu rozptýlí a osoby pod pergolou tak nejsou oslňovány přímým slunečním zářením.

Související články:

Textilní posuvné zastřešení pergoly

Polykarbonátové desky pro zastřešení pergoly a terasy

Z čeho zhotovit podlahu?

Tím posledním, co je třeba řešit, je podlaha. Kdo hledá jednoduchost a odolnost, může využít různé typy betonových dlažeb, včetně té zámkové. Kdo si potrpí také na výjimečný design, ten může sáhnout po dřevěných terasových prknech, které budou dobře ladit s celkovou konstrukcí. Ideální je použít kvalitní dřevo ošetřené tak, aby dokázalo dobře odolávat znečištění, ale i vlhkosti a povětrnostním vlivům. Terasová prkna jsou z vrchní strany opatřena vroubkováním, která zvyšuje protiskluznou povrchu podlahy v případě, že je mokrá.

Dalším typem jsou desky WPC (Wood Plastic Composite), které jsou na první pohled téměř nerozeznatelné od těch dřevěných. Jedná se o desky vyrobené z dřevěných pilin a plastu a nabízí tak mnohem vyšší odolnost proti povětrnostním vlivům. Také jsou téměř bezúdržbové a není třeba je pravidelně natírat ochrannými nátěry zvyšující odolnost materiálu proti UV záření.

Tři výše zmíněné pochozí vrstvy jsou nejčastější případy, které se využívají při stavbě pergoly, můžete však vybrat i jinou podlahovou krytinu, jako je třeba keramická dlažba.

Doufáme, že vám článek poradil jak postavit pergolu, mnoho dalších podrobnějších článků o stavbě pergoly naleznete v sekci Stavba pergoly, ve které se zaměřujeme na vše od základů pergoly až po zastřešení pergoly.

Nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Pergola
Pergola bude:
Součástí poptávky je:

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů