Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nadšená štafeta českých biatlonistek: Bronz? Je to velké překvapení

Norský trenér českých biatlonistek Egil Gjelland se rozhodl spolu s asistentem Jiřím Holubcem před štafetou v Oberhofu pro nezvyklé složení kvarteta a nakonec z toho bylo skvělé třetí místo. Češky ve složení Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková se v rozhovoru pro ČT sport shodly, že bronz z první německé zastávky SP v sezoně nečekaly. O to víc je ale teď těší.

Bronzová štafeta biatlonistek z Oberhofu
zdroj: ČTK/AP

Při nemoci Jessicy Jislové dostala šanci Lucie Charvátová, které se před Vánoci nepředvedla v Novém Městě na Moravě ve špatném světle. A nyní na první položce ve štafetě byla bez zaváhání, po stojce ale musela jít kroužit na trestné kolo a předávala až třináctá.

"Jsem ráda, že se vyplnilo to, co jsem trochu predikovala. Tedy že by štafety mohly chybovat," řekla pětadvacetiletá biatlonistka z Vrchlabí.

Třetí místo nečekala. "Že to takhle dopadne? Rozhodně ne," smála se. "Jsem ráda, že nás silný konec holek dotáhl takhle dopředu. Mám hroznou radost, že to zvládly," dodala.

Vítková se na svůj úsek vydala s téměř minutovou ztrátou na desítku. I Vítková složila Davidové a Puskarčíkové poklonu. "Věděla jsem, že mám za sebou dvě holky, které určitě zabojujou. A zabojovaly," řekla spokojeně.

Vítková nezačala sezonu dobře. Nejdříve ji nepodržel běh, v poslední době zase střelba. Ve sprintu v Oberhofu nepostoupila ve čtvrtek ani do stíhačky.

Tentokrát musela dvakrát dobíjet vleže a stojku měla čistou, takže se Češky pomalu začaly posouvat nahoru. "Myslím, že by člověk chtěl být ještě o trochu někde jinde a víc štafetě pomoct. Dělala jsem vše, co jsem mohla, a dopadlo to takhle," uvedla Vítková.

Davidové zůstal z Hochfilzenu, kde se běžely štafety v této sezoně poprvé, třetí úsek. Ukázalo se to jako výborný tah. Sama talentovaná juniorská mistryně světa, která se v úvodu ročníku SP blýskla bronzem ve vytrvalostním závodu v Pokljuce, po trati prosvištěla, navíc bez jediného dobití.

Radující se české biatlonistky
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Štafeta byla nadohled medailovému umístění. "Já bych nehodnotila jen svůj úsek. Myslím, že jsme všechny odvedly to nejlepší, na co bylo, a vyšlo to na třetí místo, takže úplně super," zářila. "Myslím, že můžeme být spokojené. Asi je to pro mě velké překvapení," připustila s úsměvem.

Puskarčíková tentokrát nerozbíhala, ale měla na starosti finiš. Nohy se jí nerozklepaly, navíc Oberhof jí sedl – ve sprintu byla dvanáctá, ve stíhačce na 21. místě. Čistou ležkou se díky trestnému kolu Francouzky Anais Bescondové posunula na třetí místo a ze stojky, kde jednou dobíjela, odjížděla společně s druhou Němkou Denise Herrmannovou.

"To jsem věděla, že na ni asi běžecky nemám. Nebylo to jednoduché. Tak jsem si říkala, že ji zkusím využít, aby mě popotáhla, protože jsem se bála, že tam za mnou bude někdo rychlý," popisovala. A taky, že byl.

Dotírala se na ni totiž Norka Tiril Eckhoffová, která se k Puskarčíkové pět set metrů před cílem přiblížila na 6,3 sekundy. "Na kopci jsem se otočila a opravdu tam byla Tiril. Takže jsem teda měla trošku nervíky," smála se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články