Americká Samoa, poslední oslava příchodu roku 2019

Na celé planetě snad již utichly petardy, které hlučně vítají nový rok. V záplavě ohňostrojů se postupně objevilo každé časové pásmo. Troufnu si však napsat, že poslední časové pásmo UTC -11, nebylo tímto fenoménem tak mohutně zasáhnuto. Která území jsou v tomto časovém pásmu zastoupená? Převážně ta americká, tj. patřící Spojeným státům americkým. Jmenovitě se jedná o Midway, Jarvisův ostrov, Americkou Samou a novozélandský ostrov Niue.

Vrak lodi - Americká Samoa

Obydlenost ostrovů

Midway a Jarvisův ostrov nejsou obydlené, třebaže se na nich občas lidská postava ukáže. Kdo by tady hlučně slavil příchod nového roku a rušil klid ptačích osadníků? Niue obývá necelých tisíc pět set obyvatel, kteří uchovávají polynéské tradice a nejsou čínskými zvyky moc zasažení. Poslední území je Americká Samoa, kde žije téměř šedesát pět tisíc obyvatel. A právě Americkou Samou jsem si vybral jako otvírák pro letošní rok 2019. Neboť Americká Samoa a Niue jsou posledními územími světa, kde se mění kalendář.

Autobus - Americká Samoa

Americká Samoa

Americká Samoa patří k polynéským ostrovům a je rozložena na pěti ostrovech a dvou atolech. Oproti sousední nezávislé Samoi je nezačleněným územím Spojených států amerických. Samoa (dříve Západní Samoa) i Americká Samoa se rozkládají na Samojských (dříve Plaveckých) ostrovech. Rozdělení ostrovů i obyvatel již však došlo v začátcích kolonizace Polynésie. Na sklonku devatenáctého století si souostroví rozdělily Německo a Spojené státy americké. Během první světové války obsadila armáda Nového Zélandu německou část a spravovala Západní Samou do roku 1962. O Samoi se můžete více dočíst v článku Samoa, pozemský ráj v Pacifiku.

Katedrála v Leone - Americká Samoa

Začlenění Samoi pod USA

Osvobozenecký boj ve východní části neprobíhal. Pouze v roce 1949 se místní náčelníci postavili proti Kongresu USA, který chtěl Americkou Samou začlenit. Začlenění se považuje za trvalé; jednou začleněné území nemůže být znovu vyčleněno. Začleněná území jsou autonomní a jejich vztah k USA je volnější, než vztah jednotlivých svazových států, které jsou přímo členy USA. 

Vlajky - Americká Samoa

Takže zcela hypoteticky se Americká Samoa může dobrat k úplné nezávislosti na Spojených státech, což však není reálné, třebaže s nástupem současného amerického prezidenta Donalda Johna Trumpa a jeho nevybíravým slovníkem vůči obyvatelům Americké Samoi se zvedla vlna nevole, která vedla k úpravě vízové politiky. Americká Samoa nikdy nespadala pod federální pohraniční kontrolu a vždy si vykonávala vlastní cizineckou a pohraniční kontrolu a politiku sama. Po nástupu Trumpa zrušila možnost cestovat na území s americkým vízem. Americká ESTA zde nikdy neplatila. Nutno podotknout, že obyvatelé USA mají stále neomezený vstup na toto teritorium.

Památník vojákům z Americké Samoi v Iráku

V současné době je třeba vyplnit žádost o vstup elektronicky (EPWP), zaplatit poplatek 20 amerických dolarů a splnit jednoduché podmínky. EPWP je pouze pro 38 států světa, naštěstí Česká republika je do tohoto systému zařazena.

Fale v Leone - Americká Samoa

Dvojitá oslava nového roku na ostrovech Samoa

Vstupní branou na americké území je veliké mezinárodní letiště, které je v areálu vojenského letiště. Se světem je Americká Samoa spojená letecky hlavně se Spojenými státy americkými, konkrétně s havajským Honolulu. Další možnost je přicestovat z blízkých ostrovů: Samoa a Tonga. Když se ještě vrátím k názvu tohoto příspěvku, tak vězte, že zde můžete zažít jednu neobvyklou věc. Pokud poletíte ze Samoi 1. ledna a budete mít za sebou oslavu příchodu Nového roku, jako jedni z prvních, tak na Americké Samoi přistanete za pár desítek minut ale ještě 31. prosince předchozího roku a můžete jako jedni z posledních podruhé oslavit příchod Nového roku. Je to dáno tím, že v prosinci 2011 změnila Samoa časové pásmo, a tím i vedení mezinárodní datové hranice. V současné době mezi Samoami není jen hranice politická, ale i datová, která zde kopíruje 171. poledník západní délky. Vzdálenost mezi územími je však menší než 100 kilometrů.

Vatia - Americká Samoa

Co Americká Samoa nabízí?

Americká Samoa nabízí klasický tichomořský ráj. Kdo má rád klidné liduprázdné pláže, možnost potápění, ať s lahvemi, nebo jen s dýchací trubicí, a pomalý rytmus života, ten si na Americké Samoi užije parádně svou dovolenou.

Pláž ve Failolo - Americká Samoa

Půjčení auta na Samoi

Určitě si domluvte výpůjčku automobilu, nesmíte být však překvapení, když jediným modelem bude Toyota Hilux. Přece jenom americký způsob života se dostal i sem. Takže velká auta s korbou jsou pro místní obyvatele nutností

Autem v Národním parku - Americká Samoa

Silnice jsou oproti českým v lepším stavu, jen musíte dávat pozor na volně pobíhající psy a všudypřítomnou drůbež. Pokud budete mít k dispozici auto, můžete prozkoumat všechny kouty hlavního ostrova Tutuila.

Pohoří Americké Samoi 

Na severu určitě nevynechejte jediný národní park Americké Samoy, který vybízí ke krásným tropickým vycházkám. Vzhledem k členitosti ostrova se určitě hodí teleskopické vycházkové hole. Každý se svou kondicí si zde najde svou túru. Dech beroucí pohledy ze strmých svahů, které zalesněné končí modrými vodami Tichého oceánu, jsou právě ty pohledy, ze kterých budete dlouho čerpat dobrou náladu a příjemný pocit. Většina z deseti značených tras je ve střední obtížnosti. Nachází se tu však i jedna jednoduchá a dvě jsou vyloženě výzvou.

Pobřeží - Americká Samoa

Potápění na ostrovu Ofu

Pokud se chcete potápět v opravdu čistých vodách, kde je téměř tisíc druhů ryb a přes dvě stě padesát korálů, vypravte se na nedaleký ostrov Ofu. Dostupnost je horší, musíte vnitrostátní linkou přeletět na ostrov Tau a tam se domluvit s místními, aby vás lodí vzali na ostrůvek Ofu, kde je krásná pláž a podmořská rezervace. Pokud však zůstanete na hlavním ostrově, určitě neprohloupíte, neboť i zde je velká možnost pozorování podmořského života. Oproti Ofu na Tutuile naleznete půjčovny i potápěčská centra.

Hlavní město Pago Pago

Americká Samoa je zajímavá i tím, že hlavní město Pago Pago se nachází na pobřeží, ale sídlem úřadu vlády je obec Fagatogo, která je předměstím hlavního města, které je vlastně též vesnicí. Nad vesnicí se pnou pozůstatky válečného opevněné, hlavně protileteckých děl. Nejzachovalejší je zřejmě Blunt´s Point Monument u vstupu do zálivu Pago Pago a hlavního přístavu.

Dělo nad Pago Pago

Zajímavou atrakcí byla lanovka vycházející z přístavu Pago Pago, která vedla na kopce nad zálivem. Neštěstí se odehrálo 17. 4. 1980, kdy stíhačka americké armády zavadila o lano a vyřadila tím lanovku z provozu. Poslední dobou se objevují názory, že by se lanovka měla obnovit, ale vzhledem k malému počtu turistů a k tomu, že se tyto názory objevují posledních deset let, jsem skeptický.

Přístav Pago Pago - Americká Samoa

V přístavu Pago Pago - Americká Samoa

Pár užitečných informací na závěr...

Americkou Samou jsem se vám snažil vykreslit jako pozoruhodné území a vězte, že opravdu pozoruhodná je. S dorozumíváním nebudete mít žádné problémy, pokud hovoříte anglicky. Kdo umí i samojsky, má vyhráno. Platit budete americkými dolary, rozšířené je i placení platebními kartami. Určitě si zajistěte ubytování dopředu, neboť nabídka je limitovaná malým počtem míst, ale hlavně budete muset uvést jméno ubytovatele při elektronické žádosti o vstup (EPWP). Na ostrově je řada restaurací, kde se kvalitně najíte. Prim hraje polynéská kuchyně a hlavně ryby a dary moře. Místní humři jsou výteční. Ale kdo neholduje rybám, nají se bez problému kuřecího i vepřového. I vegetariáni si přijdou na své, neboť je tu záplava tropického ovoce i zeleniny. Kdo vyznává americkou restaurační kulturu, nalezne tu i zastoupení mezinárodních řetězců rychlého občerstvení.

Přeji Vám, milí čtenáři, mnoho dobrého nejen na cestách v roce 2019.

Přečtěte si také článek o nezávislé Samoe - Samoa, pozemský ráj v Pacifiku. A kdybyste hledali parkování u letiště Praha, zkuste třeba naše parkování - Parkování R7 :)
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej