Rozhovor s favority tipovací soutěže: Tomáš Červený

nabor

Už za pár hodin se uzavřou brány tipovačky před první etapou Tour Down Under 2019 a jako pozvání na ni tu máme první z krátkých představení našich favoritů.

SOUTĚŽIT také?

Tomáš Červený soutěžící tipovačky na Worldtourcycling.czV loňském roce s námi začal již od Jarních klasik (2.), přes Giro d’Italia (29.), Tour de France (8.), a Vueltu (8.). Poslední loňskou soutěž, Mistrovství světa v Innsbrucku, pak dokonce vyhrál. Byť on sám se za favorita nepovažuje, my nemůžeme začít nikým jiným než Tomášem Červeným.

Jaký je Váš vztah k cyklistice? Fanoušek? Aktivní cyklista?

Silniční cyklistice jsem se věnoval závodně v mládí od asi 13 do 19 let, ale pouze na úrovni okresní a krajské a to v dresu TJ Baník 1. máj Karviná.
Poté mi jízda na silničním kole zůstala jako koníček, jako nástroj k udržování fyzičky a vynikající dopravní prostředek k poznávání nových míst.

Co Vás baví na cyklistických závodech? Sledujete jen WT závody, nebo i závody nižší kategorie?

Na cyklistických závodech mě baví sledovat taktické manévry týmů v dojezdech, odvahu uprchlíků v únicích, bitvy v horách a nejvíce se těším, když začne v závodě foukat terezín. To jsou jedny z nejzajímavějších etap / závodů.
Sleduji přenosy z Gira, Tour a Vuelty a také všechny monumenty. U dalších závodů se zajímám jen o výsledky.

Máte nějakého oblíbeného cyklistu? Stáj?

V mládí jsem měl za vzor Pedra Delgada a Miguela Induraina a stáj Banesto. V době nedávné to byl Alberto Contador. Nyní držím palce, samozřejmě kromě našich cyklistů ve WT, Petru Saganovi a Simonu Yatesovi. Ze stájí se mi nejvíce nyní líbí australský Mitchelton.

Zmínil jste Simona Yatese. My vás k němu přirovnali v našem článku “Hledáme našim tipérům protějšek mezi cyklisty!”. Také se s ním srovnáváte? Proč zrovna tomuto jezdci držíte palce?

Líbí se mi jeho pracovitost a gentlemanství, ale i agresivní styl závodění a stále se zlepšující výkony a to i v časovce. Obdivuji na něm, co dokázal loni na Giru a Vueltě, stále v relativně mladém věku a jak dokázal výrazně pozvednout výsledky „pohodové stáje“ Mitchelton. A také, že Mitchelton neopustil a prodloužil v něm smlouvu. Myslím, že o Simonovi ještě hodně uslyšíme.

Vyzdvihl byste i některý ze závodů kalendáře World Tour?

Mými oblíbenými závody jsou Paříž-Roubaix a Giro d’Italia. Giro jsem v posledních 2 letech navštívil s bratrem a kamarádem vždy na týden v Alpách a Dolomitech. A byl to super zážitek mezi italskými fanoušky např. na Stelviu nebo na Zoncolanu. Letos nás čeká mimo jiných Gavia.

Jaký závod, cyklista či, událost, Vám nejvíc utkvěla v paměti?

V poslední době mě nejvíce nadchnul Peter Sagan při vítězství na Roubaix.

Jak se při svém tipování rozhodujete? Kalkul? Intuice? Kurzy v sázkových kancelářích. Predikce cyklistických webů?

Při tipování využívám vícero taktik. Pokud mám čas, tak si pokaždé prostuduji predikce cyklistických webů. Kurzy v sázkových kancelářích nesleduji. Většinou se rozhoduji podle svých znalostí a intuitivně. Rád také kalkuluji s tipem „proti všem“, když se chci dostat v pořadí nahoru.

Jak se Vám líbí změny v tipovací soutěži pro rok 2019?

Změny pro rok 2019 jsem zatím moc nestudoval, jen vím, že přibyly závody do tipovačky. Doufám tedy, že budu stíhat tipovat to množství závodů, které je v plánu.

Děkujeme za rozhovor a budeme se těšit na další skvělé tipy.

Také děkuji. Sportu zdar a cyklistice zvlášť.

SOUTĚŽIT také?