Nejúspornější vytápění penzionů, hotelů a horských chat

Nejúspornější vytápění penzionů, hotelů a horských chat

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Po 6 letech stagnace cen energií přichází opět skokové zdražování. Jak elektřiny, tak i zemního plynu, uhlí, i ostatních paliv. 



Současně se mění ale i jiné podmínky na trhu. Práce začíná být drahá a je nedostatek lidí. Lidé dnes zjistili, že pilnou prací v zaměstnání příliš nezbohatnou a začínají si vážit svého volného času. Rádi odcházejí z malých firem, živnostničení i hotelů do fabrik. Jako hlavní výhodu uvádějí, že jsou doma "ve 2 hodiny." Obrovské množství lidí z trhu taktéž odsála státní správa.

Nelze již proto tvrdit, že topení dřevem je levné, máte – li platit i obsluhu kotelny. Dřevo navíc dnes již není levný odpad. Dřevo se stalo obchodní komoditou.

Náklady na energie

Náklady na energie, i ve velkých firmách, jsou dnes 2. nejvyšší položkou. Hned po mzdách. Vyplatí se proto, nákladů na energie si všímat. Každý obchodník dnes tvrdí, že jeho systém topení vyrábí nejlevnější teplo. Tvrdí to prodejci elektrického podlahového topení, elektrických sálavých panelů, dokonce i topení naftou v kondenzačním kotle je nejlevnější. Jak to tedy je? Podívejme se na příklady z praxe.

Horská chata v Beskydech

Úsporné vytápění bude asi mít Horská chata v Beskydech, 1000 m.n.m. vysoko, navíc severní svah. Není malá. 450 m2, 20 lůžek. Loni zde byl sníh již v září a vydržel do jara. Topení je zde, jako všude na horách, tedy alfou a omegou. A na horských chatách musíte lidem dobře topit. Pokud je jim u vás zima, již se k vám nikdy nevrátí.

Kolik protopí? Náklady na topení a teplou vodu by měly být cca 20.000 - 30.000Kč. Bez práce. Bez starostí.  Je zde optimalizovaný systém tepelného čerpadla. Aktuálně, při minus 5 °C venkovní teploty, postačuje k pohonu tepelného čerpadla příkon jen cca 3 kW, což je jen jedna a půl rychlovarné konvice. Ovšem systém se bude ještě dále optimalizovat. Už nyní ale dosahuje topeného faktoru 6 - 7.

Vytápění penzionu

Desuperheather

Zvláštností je desuperheather. Ohřev vody na + 65 °C vysoce účinně, přehřátými párami chladiva. Výhodou je, že celá chata má Ekotarif. Levný tarif elektřiny, pro celou chatu, 20 hodin denně. A přípojku elektřiny pouze 32 A, tedy jako běžný rodinný domek. Nízká přípojka elektřiny znamená nízké paušály. Stejná chata v Západních Krkonoších, 450m2, avšak v mnohem nižší nadmořské výšce, má elektrické akumulační vytápění a platí 200.000 Kč za topení za elektřinu ročně.

Dům setkání Albeřice

Dům setkání Albeřice – místo nafty topí vodou ze studny. To je dům 800–1000 m2, 40 lůžek, s přistýlkami 60. Krkonoše. Nezateplená horská chata se starými radiátory. Dříve topili naftou (ELTO), to by je nyní vycházelo na 450.000 - 500.000 Kč, od roku 2005 topí vodou ze studny. Tedy, je zde tepelné čerpadlo voda voda, cca 100 kW. Za topení a teplou vodu platí 80.000,- Kč. Chata má silnou návštěvnost, patří do sdružení YMCA. Díky levnému teplu má celkem nízké ceny. Výborná kuchyně. Horskou chatu můžete navštívit.

Penzion Stanský mlýn

Penzion Stanský mlýn – místo dřevem topí vodou ze studny. Dříve topil dřevem. cca 70 m3 dřeva za rok. Byl tam dřevoplynový kotel 45 kW + 25 kW. Instaloval tepelná čerpadla voda voda 14 + 28 kW od Kodeku, s měděnými trubkovými výměníky. Zajímavostí je spotřeba energie pro pohon primárního okruhu nula kWh. Návrat investice do tepelných čerpadel proti dřevu byla 2–3 roky. Penzion se dostal do ekonomické smyčky.

Ekonomická smyčka na penzionu Stanský mlýn:

V prosinci 2013. Tepelné čerpadlo 14 kW nahrazuje dřevoplyn25 kW + 45 kW. V současném počasí, v noci minus 8°C, ve dne + 3°C, tepelné čerpadlo již 4 dny nevypnulo, jede nonstop, ale stačí budovu vytopit. Další tepelné čerpadlo 28 kW se zatím nepouští. Šetřte naše lesy, vyplatí se Vám to. Projekt byl přihlášen do soutěže Energy Globe Award CR 2014.

Ekonomika penzionu. Ekonomická smyčka.

Díky tomu, že penzion – hotel má velmi nízké ceny energií, má taktéž v nízké ceny svých služeb. Díky nízkým cenám je 2 měsíce předem vyprodán. A díky vyprodání kapacit má peníze na další investice. Nyní právě realizuje systém, který by měl dodat 1 350 litrů teplé vody denně zdarma, 3/4 roku. Bojler 500 litrů se 4 x 50 m měděnými hady je již hotov.

Další snížení nákladů na energie mu umožní další snížení cen, a tak pořád dokola. Ekonomická smyčka. Nyní je již zase o krok dál. Na střechu dal investor v dalším kole 15 kWp fotovoltaiku.

Ekonomická smyčka stupňuje. V roce 2017 instaloval investor 15 kW fotovoltaiku. Hotel má plný, kdyby měl dvojnásobek kapacity, vše prodá. Za červen, měl tam hodně svateb, plnou obsazenost, má spotřebu elektřiny pouhých 500 kWh za měsíc, za celý hotel. Nízký tarif má asi 1,30 Kč, vysoký asi 1,8 Kč/ kWh. To máte náklady na energie, měsíční, pouhých 1500 Kč ! Penzion Stanský Mlýn můžete navštívit. Musíte se ale objednat s dostatečným předstihem. Je zde velmi plno. 

Hotel Tyrapol Oravská Lesná

Zde je tepelné čerpadlo voda voda 180 kW. Slouží spolehlivě. Protože Oravská Lesná je nejstudenější místo Slovenska, tepelné čerpadlo zde topilo i v mraze minus 36°C. Systém voda voda je nejvýhodnější. V zimě neklesá výkon, ani účinnost. 

Tepelné čerpadlo zadarmo

Realizace je kousek od Popradu. Nezateplená budova, se starými radiátory a starými okny. V roce 2005 se zde topilo uhlím. Instalovalo se zde tepelné čerpadlo 135 kW voda voda. Škola v přírodě platila jen úsporami za 3 roky a zbytek se prodal za 1,- Sk, tedy téměř zdarma. Bezinvestiční prodej tepelného čerpadla. jde jen o přesměrování peněz.

Penzion Nové město na Moravě

Jde o penzion s tepelným čerpadlem země voda. S velkým měděným zemním kolektorem. 900 m měděné trubky. Přímé vypařování chladiva.

Zvláštností je Sběrač zbytkového tepla tepelného čerpadla. Tedy mimo běžné topení a ohřev teplé vody, by tepelné čerpadlo mělo navíc dodat úplně zdarma asi 11 000 kWh tepla za rok pro vytápění pergoly, zahradní chatky, bazénu, nebo chovu ryb. Měděný zemní kolektor má cca obdobně špičkové parametry, jako systém voda voda. má tedy cca o 30 % vyšší účinnost a výkon, než plastový zemní kolektor a plastové vrty.

Vytápění a chlazení zdarma pro průmysl 4.0.

Nová doba, nové ceny energií kladou nové vyšší nároky na uživatele a spotřebiče energie. Zde je výrobní firma v Bratislavě. Tepelné čerpadlo topí, chladí reverzem, chladí pasívně i ohřívá vodu do bojlerů, chlad i teplo do otopného systému i do vzduchotechniky. Díky promyšlenému systému hospodaření s teplem dokáže využít 1 kWh elektřiny i 9 x. 5 topný faktor + 4 chladící faktor. Náklady na energie v této fabrice budou trvale velice nízké. A díky chlazení zdarma zde bude velmi příjemné pracovat i v letních vedrech.

Velké firmy mají vlastní energetické specialisty. Ti jim hlídají náklady na energie. Hotely a penziony takové odborníky nemají, zato mají statisícové náklady na energie. Je dobré se tedy, na základě příkladů, nad náklady na energie zamyslet.
Nezvladatelné náklady na energie již zavřely nejeden penzion, nejednu horskou chatu. Nebo vedly k velké finanční ztrátě.
Poradenství v energetice, realizace energeticky úsporných projektů provádí masterenergy.cz

Jak vidíte, díky perfektní návratnosti investic, energetické úspory nejsou o investicích, ale o zkušenostech.

vytápění

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Místo dřevem topí vodou
Jak vytopit horský hotel za 80 000,- Kč
Tepelné čerpadlo zadarmo
Vytápění a chlazení zdarma pro průmysl 4.0


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 No, asi žádná horská chata nemá  - Autor: Tonda Myslivec 13. 1. 2019
 Elektřina zdražila dost + 30 % - Autor: dle ceníku TZB info 23. 1. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl